Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για συνέδριο και οδικό χάρτη - Στα δύο η ΠΓ

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για συνέδριο και οδικό χάρτη – Στα δύο η ΠΓ

Με 20 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά εγκρίθηκε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τον οδικό χάρτη και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από μια επεισοδιακή και πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και την «Ομπρέλα» να ασκεί δριμεία κριτική στην νέα ηγετική ομάδα του κόμματος, αλλά και εκπλήξεις, τελικά πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε ότι αφορά το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και τον οδικό χάρτη για το κόμμα.

Ωστόσο (και) ο συσχετισμός δυνάμεων όπως καταγράφεται και στον αριθμό των ψήφων αποτυπώνει το βαθύ χάσμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση Κασσελάκη πέρασε με 20 ψήφους υπέρ, 10 την καταψήφισαν και 8 επέλεξαν το λευκό, στο σύνολο των 42 μελών της ΠΓ. Σημειώνεται ότι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας.

Η πρόταση ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο.

«Ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».

Ο κ. Κασσελάκης επεφύλασσε και μία έκπληξη στην Πολιτική Γραμματεία ανακοινώνοντας τον γάμο του με τον Τάιλερ

Συνέδριο τον Φεβρουάριο

Η πρόταση του κ. Κασσελάκη, που εγκρίθηκε, προβλέπει τη μετάθεση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος, ώστε να «προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο συνέδριό μας. Ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός. Ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

Παράλληλα ο κ. Κασσελάκης εισηγήθηκε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. «Ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά: ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση μένα Ευρώπη κ.α). Όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη. Θα πάω και στις 13 περιφέρειες. Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού».

«Σύγχρονη αυτοδύναμη Αριστερα»

Μιλώντας για το όραμά του για το κόμμα αυτή τη φορά ο κ. Κασσελάκης μίλησε για «Σύγχρονη Αυτοδύναμη Αριστερά», που «θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».

Θυμίζοντας μάλιστα «γραμμή Ανδρουλάκη» ο κ. Κασσελάκης σε ότι αφορά τις συνεργασίες έσπευσε να τονίσει ότι «το ξεκαθαρίζω: συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».

Στη διατύπωση της φράσης αυτής με τον συγκεκριμένο τρόπο, ίσως να συνέβαλε και η πεισματική άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη στα ανοίγματα που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης ήδη από την β’ Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης αφού άνοιξε την αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύ φάσμα ιδεολογιών «αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς» αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά προβλήματα, μάλλον υποβαθμίζοντας την ουσία τους, αφού τα χαρακτήρισε «ανούσιους ανταγωνισμούς», την ίδια στιγμή που η εσωκομματική αντιπολίτευση μιλά για ταυτοτικά ζητήματα και απουσία ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος.

Ο πρώτος λόγος στα μέλη

Επιμένοντας στη μεγάλη σημασία της συμμετοχής των μελών ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι η δημιουργία της «σύγχρονης αυτοδύναμης Αριστεράς» περνά «μέσα από να χτίσουμε ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στα μέλη του. Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με πρώτο τον isyriza ο οποίος πρέπει να αναβαθμιστεί. Ο οποίος θα εξασφαλίζει και θα προωθεί την αδιαμεσολάβητη, διαρκή, αμφίδρομη επαφή με τα μέλη. Δεν θα ενημερώνει απλώς, αλλά θα “ενημερώνεται” από τα μέλη, τα οποία θα τροφοδοτούν το κόμμα μας, με ιδέες, προτάσεις».

Και προφανώς για να προλάβει νέες αντιδράσεις περί παντελούς άγνοιας του καταστατικού του κόμματος έσπευσε να προσθέσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου.»

Ως δεύτερο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα της «σύγχρονης αυτοδύναμης Αριστεράς» είναι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κασσελάκη και την ιεράρχησή του, η επεξεργασία συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων για κάθε ζήτημα που αφορά τους πολίτες. «Από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές των ενοικίων, μέχρι τα σχολεία ειδικής αγωγής και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τους πολίτες και να μην είναι στην ατζέντα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

inSports

Αποθέωση από πλήθος κόσμου και στη Μυτιλήνη για τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού (pics)

Πλήθος κόσμου του Ολυμπιακού έδωσε το «παρών» για να φωτογραφηθεί με τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια που σήκωσε ο σύλλογος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024