Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξαν πυρ: Ισραήλ, Χαμάς και Χεζμπολάχ αμέσως μετά την ομιλία Μπάιντεν

Άνοιξαν πυρ: Ισραήλ, Χαμάς και Χεζμπολάχ αμέσως μετά την ομιλία Μπάιντεν

Δεν πρόλαβε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να τελειώσει την ομιλία του και κατά σειρά η Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός και παλαιστινικές οργανώσεις εξαπέλυσαν επιθέσεις.

Η ομιλία Μπάιντεν κύλισε όπως αναμένονταν. Με πλήρη στήριξη άνευ όρων στο Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αποδοχή των ισχυρισμών για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από την Χαμάς και άρνηση για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ – Άχλι. Ακόμα και με μια σημειολογική γραβάτα στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ!

Ταυτόχρονα απονομιμοποίησε την Χαμάς, εμφανίζοντας ως μοναδικό συνομιλητή του τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, στην πάγια θέση των ΗΠΑ.

Παρότι είναι βέβαιο πως η ομιλία δυναμίτισε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο, η ταχύτητα των επιθέσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δείχνει προειλημμένη απόφαση.

Δεν πέρασαν 15 λεπτά και εξαπολύθηκαν ρουκέτες, πύραυλοι, όλμοι πυροβολικού, χτυπήματα από τεθωρακισμένα και μάχες με αυτόματα όπλα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Οι Νετανιάχου και Μπάιντεν στην πρωινή τους συνάντηση.

Σημεία της ομιλίας του Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια στρατιωτική και ηγετική ομιλία έθεσε τον τόνο από τις πρώτες του φράσεις «Έρχομαι στο Ισραήλ με ένα και μόνο μήνυμα. Δεν είστε μόνοι. Δεν είστε μόνοι. Όσο η Αμερική στέκεται όρθια -και θα στέκεται για πάντα- δεν θα είστε ποτέ μόνοι».

«Το Ισραήλ πρέπει να ξαναγίνει ένα ασφαλές μέρος για τους Εβραίους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα ζητήσω από το Κογκρέσο ένα πρωτοφανές πακέτο στήριξης για το Ισραήλ», πρόσθεσε.

«Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν υποστηρίζουν την Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν επίσης», υποστήριξε.

«Βάσει των πληροφοριών που είδαμε, η έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα μοιάζει να είναι αποτέλεσμα ρουκέτας που βλήθηκε από τρομοκρατική ομάδα» είπε αναφερόμενος σε πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Για μένα αυτό σημαίνει λύση δύο κρατών. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Ισραήλ με τους γείτονές του. Αυτές οι επιθέσεις ενίσχυσαν τη δέσμευσή μου, την αποφασιστικότητά μου και τη θέλησή μου να το πετύχω αυτό».

«Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς μας θυμίζει αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του έθνους του Ισραήλ, τότε οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς μοιάζουν με 15 αντίστοιχες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πριν την ομιλία ήταν σε ευχάριστο κλίμα.

«Οι τρομοκράτες δεν θα λυγίσουν το σθένος των πολιτών. Έχω κληθεί να πάρω πολεμικές αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολες ή ξεκάθαρες. Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς. Η Χαμάς δεν τους εκπροσωπεί».

«Αυτή η βαρβαρότητα χτυπάει βαθιά στο Ισραήλ, καθώς σημειώθηκε σε μια ιερή εβραϊκή γιορτή στις 7 Οκτωβρίου, η οποία έγινε η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα, φέρνοντας στην επιφάνεια οδυνηρές αναμνήσεις που έχουν αφήσει τα σημάδια του αντισημιτισμού εδώ και πολλά χρόνια μετά τη γενοκτονία του εβραϊκού λαού.»

«Εκατοντάδες, εκατοντάδες νέων ανθρωπων σε ένα μουσιμό φεστιβάλ -το φεστιβάλ ήταν για την ειρήνη- την ειρήνη, πυροβολήθηκαν όπως έτρεχαν να σωθούν.

Πλήθος αθώων, από βρέφη έως ηλικιωμένοι παππούδες, Ισραηλινοί και Αμερικανοί, πάρθηκαν όμηροι.Παιδιά σφαγιάστηκαν. Μωρά σφαγιάστηκαν. Ολόκληρες οικογένειες σφαγιάστηκαν. Βιασμοί, αποκεφαλισμοί, άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Η Χαμάς διέπραξε θηριωδίες που θυμίζουν τις χειρότερες φρικαλεότητες του ISIS, απελευθερώνοντας αγνό ανόθευτο κακό στον κόσμο».

Από την υποσοχή του Προέδρου Μπάιντεν στο αεροδρόμιο.

«Ο κόσμος καθόταν και έβλεπε τις καταστροφές στις 7 Οκτωβρίου. Δεν θα μείνουμε άπραγοι ποτέ ξανά. Ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε ποτέ. Σε αυτούς που ζουν στο κενό, περιμένοντας απεγνωσμένα να μάθουν τη μοίρα ενός αγαπημένου προσώπου τους, ειδικά των οικογενειών τους, των ανθρώπων τους που είναι όμηροι, θέλω να πω ότι δεν είστε μόνοι»

«Δεν μπορώ να αναφερθώ δημόσια σε όλες τις λεπτομέρειες αλλά επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ως ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή όλων αυτών των ομήρων».

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε από τις 17:06 τοπική ώρα και τελείωσε στις 17:22 τοπική ώρα.

Η ανακοίνωση από το ισραηλινό γραφείο του Πρωθυπουργού

«Υπό το φως της συντριπτικής και ζωτικής αμερικανικής υποστήριξης για την πολεμική προσπάθεια και υπό το φως της απαίτησης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για βασική ανθρωπιστική βοήθεια, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κράτησε ένα σκληρό, στρατιωτικό ύφος.

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον δεν επιστραφούν οι απαχθέντες μας.

Το Ισραήλ απαιτεί από τον Ερυθρό Σταυρό επισκέψεις στους απαχθέντες μας και εργάζεται για να κινητοποιήσει εκτεταμένη διεθνή υποστήριξη για αυτό το αίτημα.

Υπό το πρίσμα της απαίτησης του Προέδρου Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο, εφόσον είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας ή μετακινείται εκεί, και εφόσον αυτές οι προμήθειες δεν φτάσουν στη Χαμάς. Οποιεσδήποτε προμήθειες φτάσουν στη Χαμάς θα ματαιωθούν».

Οι ομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ και του ισραηλινού πρωθυπουργού ήρθαν μετά την πολύωρη συνάντησή τους.

H στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ή άλλες οργανώσεις δεν άργησε να απαντήσει στην ομιλία Μπάιντεν, καθώς ίσως να έριξε πρώτη. Η ανακοίνωση με τον χάρτη βγήκε στις 17:21. Λίγο νωρίτερα η Χεζμπολάχ απειλούσε πως παρακολουθούσε Ισραηλινούς στόχους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Μπάιντεν, οι οργανώσεις της Γάζας, επιτέθηκαν κατά Ισραηλινών οικισμών.

Βέβαια και η Χεζμπολάχ δεν πήγε πίσω. Ο χάρτης που ακολουθεί αναρτήθηκε στις 17:30 ακριβώς, οπότε η επίθεση συνέβη κατά τη διάρκεια της ομιλίας Μπάιντεν.

Το Ισραήλ εξαπολύοντας επίθεση την ώρα της ομιλίας Μπάιντεν, ήθελε να περάσει ένα μήνυμα. H επίθεση ανακοινώθηκε μετά το πέρας της ομιλίας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει αψιμαχίες με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Τέλος, λίγο μετά το πέρας της ομιλίας, στις 17:30, το Al Jazeera στην ζωντανή του σύνδεση έδειχνε καπνούς στην Γάζα, σημάδι αεροπορικών επιθέσεων. Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και από φωτογραφικό φακό.

Καπνοι υψώθηκαν στην Γάζα, ελάχιστα λεπτά μετά το πέρας της ομιλίας Μπάιντεν.

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024