Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Νετανιάχου λιποτάκτησε, εγκατέλειψε τη χώρα»

«Ο Νετανιάχου λιποτάκτησε, εγκατέλειψε τη χώρα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προκαλεί πλέον στον λαό του απέχθεια, αν όχι μίσος

Δύο πράγματα αξιώνουν οι δεκάδες Ισραηλινοί οι οποίοι εναλλάσσονται στη διαρκή καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται μπροστά από το υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου: να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα· και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι συγκεντρωμένοι μιλούν για «συλλογική τραγωδία», λένε ότι ο Νετανιάχου έχει «αίμα στα χέρια του», ζητούν να γίνουν τα πάντα ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι – αλλά μετά, ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει. «Θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει. Λιποτάκτησε, εγκατέλειψε αυτή τη χώρα». «Οι εγκληματίες του φιάσκο του 2023 πρέπει να δικαστούν» γράφει ένα πλακάτ.

Και οι διαδηλωτές δεν έχουν επιλέξει τυχαία τη λεωφόρο Κάπλαν του Τελ Αβίβ για τη διαρκή διαμαρτυρία τους: εκεί διαδήλωναν κάθε Σάββατο, από τον περασμένο Ιανουάριο και επί 39 εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατά του «δικαστικού πραξικοπήματος» της κυβέρνησης Νετανιάχου, της αντιδημοκρατικής δικαστικής μεταρρύθμισής της.

Τα γκάλοπ

Οι δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώνουν: μόλις ένα 29% των Ισραηλινών θεωρούν πως ο Νετανιάχου θα έπρεπε να είναι σήμερα πρωθυπουργός και μόλις 21% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει στο πόστο αυτό μετά το τέλος του πολέμου. Οπως σημείωνε χθες η «Libération», από «ανοξείδωτος» που έδειχνε, ο «Μπίμπι» εμπνέει σήμερα μια απέχθεια, αν όχι μίσος, που δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα.

Γιατί έκανε κάτι περισσότερο από ένα λάθος: δεν κατάφερε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς. Ενα μεγάλο κομμάτι της χώρας τον θεωρεί υπεύθυνο για την αλληλουχία των σφαλμάτων που επέτρεψαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. «Νόμιζε ότι είναι ο Τσόρτσιλ, αποδείχθηκε Τσάμπερλεϊν» έγραψε χαρακτηριστικά η «Yediot Aharonot». Και ο Νετανιάχου δεν αναλαμβάνει ίχνος ευθύνης, όπως έκαναν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και του γενικού επιτελείου στρατού.

Δεν παίρνει καμία ευθύνη

Καμία δημόσια συγγνώμη για το γεγονός ότι μετακίνησε τον στρατό από τα πέριξ της Γάζας στους οικισμούς της Δυτικής Οχθης, με μοναδικό σκοπό να προστατεύσει τους εποίκους και να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς εταίρους του. Καμία συγγνώμη, επίσης, για το γεγονός ότι περιφρόνησε τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει το Ισραήλ λίγο πριν από την τραγωδία.

Ο ίδιος, βέβαια, απέρριψε ως «fake news» τον ισχυρισμό αιγύπτιου αξιωματούχου στο Associated Press ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερώσει το Ισραήλ για την ύπαρξη μεγάλου κινδύνου. «Γνωρίζουμε πως η Αίγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ, τρεις μέρες νωρίτερα, ότι ένα γεγονός αυτού του είδους μπορούσε να πραγματοποιηθεί» δήλωσε εν τούτοις, στην Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικλ Μακόλ. Εξ ου και ο τίτλος στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Libération»: «Μπενιαμίν Νετανιάχου – Τι γνώριζε;».

Τρεις δίκες στην πλάτη

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, που όπως θυμίζουν οι διαμαρτυρόμενοι στο Τελ Αβίβ «έχει τρεις δίκες στην πλάτη», μοιάζει ακόμα και τώρα να ενδιαφέρεται περισσότερο για το προσωπικό του μέλλον παρά για εκείνο του Ισραήλ. Οι ομιλίες του επικεντρώνονται στην ανάγκη ενότητας και αποφασιστικότητας, καθώς και στον σαδισμό της Χαμάς.

Χρειάστηκε οκτώ ημέρες προκειμένου να συναντηθεί με οικογένειες Ισραηλινών που κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα και πάλι έκανε την όλη συνάντηση να μοιάζει σκηνοθετημένη, φροντίζοντας να συμπεριληφθούν σε αυτήν τέσσερις οικογένειες που σχετίζονται με την Ακροδεξιά, και έφτασαν να πουν πως θα δέχονταν να θυσιάσουν τα παιδιά τους ώστε να εξοντωθεί η Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε βέβαια, μιλώντας στην Κνεσέτ, πως τα «πολλά ερωτήματα» τα οποία εγείρει η καταστροφή που ενέσκηψε στο Ισραήλ «θα αποσαφηνιστούν». Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, θα συγκροτηθεί μία Επιτροπή Ερευνας – μέχρι τότε όμως, κατά το συνήθειό του, θα κάνει το παν ώστε να μετασχηματίσει αυτή την τραγωδία σε ευκαιρία.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024