Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ – Χαμάς: Εκκενώνουν τη Γάζα 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι – Σε απόγνωση φεύγουν όπως-όπως

Ισραήλ – Χαμάς: Εκκενώνουν τη Γάζα 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι – Σε απόγνωση φεύγουν όπως-όπως

Ολόκληρες οικογένειες, με ελάχιστα υπάρχοντα, φεύγουν για τον νότο - Μια μαζική εκκένωση θα ήταν καταστροφική, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη και καλούν το Ισραήλ να ανακαλέσουν την εντολή

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εκκνώσουν την περιοχή, εν μέσω ενδείξεων ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς μετά την αιφνιαδιαστική εισβολή στις 7 Οκτωβρίου.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας εκκενώνουν την περιοχή και φεύγουν προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας. Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν.

Αυτοκίνητα φορτωμένα φεύγουν προς τον νότο

Οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Παλαιστίνιοι πάνω σε φορτηγό αναγκάζονται να φύγουν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαζική «έξοδος» από τη Γάζα. Οικογένειες με αυτοκίνητα, φορτηγά και γαϊδούρια γεμάτα κουβέρτες και υπάρχοντα κατεβαίνουν τον κεντρικό δρόμο έξω από την πόλη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν στο νότιο μισό για τη δική τους ασφάλεια, παρόλο που οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο νότο συνεχίζονται.

Η Γάζα είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στριμωγμένους σε 140 τετραγωνικά μίλια. Τώρα, όλος ο πληθυσμός καλείται να μετακινηθεί στο νότιο τμήμα της λωρίδας – μια εντολή που ο ΟΗΕ περιέγραψε ως «αδύνατη».

Χάρτης από τη Λωρίδα της Γάζας που δείχνει τον πληθυσμό του 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων στο βόρειο τμήμα

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν μαζικά – σχεδόν ο μισός πληθυσμός της περιοχής- θα ήταν καταστροφικός και προέτρεψε το Ισραήλ να ανατρέψει την εντολή. Όπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά: «Είναι αδύνατο για τους αμάχους να εκκενώσουν χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Νωρίτερα σήμερα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση εκκένωσης, ανέφεραν τα εξής: «Πολίτες της Γάζας, εκκενώστε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και αποστασιοποιηθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τις επόμενες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί σημαντικά στην πόλη της Γάζας και θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους» ανακοίνωσαν.

Η  εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ, έγινε με τη ρίψη φυλλαδιών από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, φωνητικά μηνύματα, καθώς και με ανμαρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Ισραηλινοί έχουν ρίξει περισσότερες από 6.000 βόμβες στη Γάζα από το Σάββατο, οι οποίες εξακολουθούν να πέφτουν, παρόλο που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν.

Μείνετε στα σπίτια σας, λέει η Χαμάς

Από την άλλη πλευρά όμως, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους και να αγνοήσουν τις εντολές εκκένωσης που έδωσε νωρίτερα το Ισραήλ. «Παραμείνετε σταθερά στα σπίτια σας και αντισταθείτε μπροστά σε αυτόν τον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγεται από την κατοχή» επέμειναν.

Θα είναι αυτή η αρχή ενός νέου μόνιμου ετοπισμού του πληθυσμού;

Κι ενώ χιλιάδες εγκαταλείπουν τη Γάζα μετά την εντολή του Ισραήλ για μαζική εκκένωση. Μερικοί κάτοικοι της Γάζας φοβήθηκαν ότι αυτή ήταν η αρχή μιας άλλης μόνιμης εκτόπισης όπως αυτή του 1948, όταν περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο σημερινό Ισραήλ.

Πανικός και σύγχυση επικράτησε τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, όπου χιλιάδες άνθρωποι διέφυγαν νότια αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε μαζική εκκένωση τμημάτων της πυκνοκατοικημένης, φτωχής και πολιορκημένης παράκτιας λωρίδας που φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

«Καθώς μαζεύω τα πράγματά μου, αναρωτιέμαι, είναι πραγματικά άλλο ένα Νάκμπα (Παλαιστινιακή Καταστροφή του 1948); Παίρνω το κλειδί του σπιτιού μου και σκέφτομαι, θα επιστρέψω ποτέ, θα ξαναδώ το σπίτι μου;». είπε η 56χρονη Arwa El-Rayes, αναφερόμενη στις τελευταίες στιγμές πριν φύγει από το σπίτι της παιδικής της ηλικίας στην πόλη της Γάζας στα βόρεια – την κύρια πόλη της επικράτειας.

Οι ΗΠΑ εργάζονται για τη δημιουργία «ασφαλών περιοχών» στη Γάζα, λέει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, στη Ντόχα για τη δημιουργία «ασφαλών περιοχών» στη Γάζα.

Εδώ είναι μερικά από τα βασικά σημεία:

-Ο Μπλίνκεν είπε ότι ζήτησε από το Ισραήλ να λάβει «κάθε δυνατή προφύλαξη» για να αποφευχθούν οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα και αναγνώρισε ότι πολλές οικογένειες στη Γάζα υποφέρουν «χωρίς δική τους ευθύνη».
-Επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε συζητήσεις με το Ισραήλ και «ηγέτες διεθνείς οργανισμούς» για τη δημιουργία «ασφαλών περιοχών» στη Γάζα, ενώ οι λεπτομέρειες θα εμφανιστούν «τις επόμενες ημέρες»
-Οι προσπάθειες για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «περιπλέκονται» από το γεγονός ότι η Χαμάς συνεχίζει να «χρησιμοποιεί αθώους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες».
-Η αμερικανική κυβέρνηση και το Κατάρ εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
-Οι ΗΠΑ θα «διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα» πρέπει να καταδικάσει τις ενέργειες της Χαμάς και να τις θεωρήσει υπόλογες

Sports in

«Ο Ολυμπιακός φαβορί για το Conference League» (pics)

Οι «Ερυθρόλευκοι», πριν από τις ρεβάνς της ημιτελικής φάσης, συγκεντρώνουν ποσοστό πιθανοτήτων 36,3%, έναντι  35,7% της Φιορεντίνα, 17,5% της Μπριζ και μόλις 10,5% της Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024