Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Έχει «γονατίσει» το μεγαλύτερο νοσοκομείο Al-Shifa

Γάζα: Έχει «γονατίσει» το μεγαλύτερο νοσοκομείο Al-Shifa

Το προαύλιο του νοσοκομείου είναι γεμάτο πτώματα, λέει ο γενικός διευθυντής, με τις διακοπές ρεύματος και νερού να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Al-Shifa στη Γάζα, Μοχάμαντ Αμπου Σαλμίγια, και πρόεδρος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του κυβερνείου, δήλωσε ότι αν ο κόσμος δεν παρέμβει για να σταματήσει τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, «το σύστημα υγείας στο νοσοκομείο Al-Shifa θα καταρρεύσει μέσα σε λίγες ώρες».

Ο Αμπού Σαλμίγια, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ευθύνες του απέναντι στο προσωπικό και τους ασθενείς, ήταν εμφανώς εξαντλημένος και συγκλονισμένος από το χάος που επικρατεί καθώς ενημέρωνε τους δημοσιογράφους.

Οι γιατροί αναγκάζονται να τοποθετούν τους τραυματίες σε διαδρόμους ή στο δάπεδο προκειμένου να τους φροντίσουν

«Το σκηνικό είναι τραγικό. Γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών αριθμών, φτάνοντας τους 100 τραυματίες και τους 20 νεκρούς κάθε ώρα. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν τέτοιους αριθμούς», ανέφερε ο Αμπού Σαλμίγια.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «+972 Magazine», η χωρητικότητα του νοσοκομείου Al-Shifa, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, έχει φτάσει στα όριά της. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να τοποθετούν τους τραυματίες σε διαδρόμους ή και στο πάτωμα για να τους κάνουν επείγουσα θεραπεία.

Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στους προαύλιους χώρους του νοσοκομείου Al-Shifa. Λωρίδα της Γάζας, 12 Οκτωβρίου, 2023. REUTERS/Mohammed Salem

Τραγική η κατάσταση στη ΜΕΘ 

Η μονάδα εντατικής θεραπείας δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους τραυματίες, καθώς όλα τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα και οι γιατροί στα χειρουργικά τμήματα εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.

Σε ολόκληρη τη Γάζα, οι ιατρικές προμήθειες και τα καύσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Το ιατρικό προσωπικό εργάζεται ακατάπαυστα επί έξι ημέρες. Οι πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν κάποιος από το προσωπικό μαθαίνει για τον μαρτυρικό θάνατο αγαπημένου του προσώπου, αλλά ακόμα και τότε δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Καύσιμα για τρεις μέρες

Ο Αμπού Σαλμίγια δήλωσε ότι προς το παρόν υπάρχουν καύσιμα που αρκούν μόνο για τρεις ακόμη ημέρες.Έχουν δοθεί κάποιες μπαταρίες  για τον φωτισμό, αλλά λειτουργούν μόνο εν μέρει και δεν μπορούν να αποτελέσουν επαρκές υποκατάστατο. «Αυτές είναι μόνο προσωρινές λύσεις», προειδοποίησε.

Ο προαύλιος χώρος του νοσοκομείου είναι γεμάτος σορούς, ώστε οι οικογένεις των θανόντων να μπορέσουν να τους αποχαιρετήσουν γρήγορα πριν τους θάψουν. »REUTERS/Mohammed Salem

Σύμφωνα με τον ίδιο, 120 ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας χρειάζονται συνεχή χορήγηση οξυγόνου, όπως και τα τμήματα βρεφονηπιακών σταθμών και πρόωρων τοκετών, τα χειρουργεία και οι μονάδες αιμοκάθαρσης. Φυσικά η λειτουργία των συστημάτων απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα, διαφορετικά θα σταματήσουν θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των νοσηλευομένων.

Ακόμη και στο νεκροτομείο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. «Αποφασίσαμε να μην παραλαμβάνουμε σορούς καθώς τα ψυγεία του νεκροτομείου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους. Ο προαύλιος χώρος του νοσοκομείου είναι πλέον γεμάτος με σορούς για να αποχαιρετήσουν γρήγορα οι οικογένειες τους θανόντες, πριν τους θάψουν» είπε ο Αμπού Σαλμίγια.

Παρ’ όλες αυτές τις προκλήσεις, η διοίκηση του νοσοκομείου Al-Shifa προσπαθεί επί του παρόντος να στήσει σκηνές στην αυλή για να υποδεχτεί ορισμένους από τους τραυματίες, καθώς και ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο ή δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους ή χρειάζονται παρακολούθηση της κατάστασής τους.

Όμως, εξακολουθούν να μην υπάρχουν αρκετές βασικές προμήθειες για να καλύψουν ακόμη και αυτές τις υπηρεσίες, και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024