Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Όμηροι της Χαμάς η οικογένειά του - «Θα γυρίσω κάθε πέτρα ανάποδα για να τους ξαναβρώ»

Ισραήλ: Όμηροι της Χαμάς η οικογένειά του – «Θα γυρίσω κάθε πέτρα ανάποδα για να τους ξαναβρώ»

Καθώς οι μαχητές της Χαμάς επετίθεντο σε πόλεις και χωριά, ο Γιόνι Ασερ μάθαινε ότι η γυναίκα του και οι δύο μικρές του κόρες είχαν πιαστεί όμηροι μαζί με τα πεθερικά του

Την Πέμπτη ο Γιόνι Ασερ, ένας 37χρονος σύμβουλος ακινήτων από το Γκανότ Χαντάρ, μια κοινότητα στο Κεντρικό Ισραήλ, αποχαιρέτησε τη σύζυγό του Ντόρον και τις κόρες του, την τετράχρονη Ραζ και τη δίχρονη Αβίβ, που ταξίδευαν σε κιμπούτς στα νότια της χώρας για να περάσουν την τελευταία ημέρα της θρησκευτικής γιορτής Σουκότ στο σπίτι της γιαγιάς τους. «Εμεινα πίσω στο σπίτι μας γιατί είχα δουλειά να τελειώσω», περιγράφει.

«Περίμενα να επιστρέψουν το Σάββατο». Αλλά νωρίς το πρωί του Σαββάτου κυκλοφόρησε η είδηση ότι στην κοινότητα όπου ζούσε η πεθερά του είχαν διεισδύσει μέλη της Χαμάς. «Τηλεφώνησα αμέσως και έστειλα μήνυμα στη γυναίκα μου», λέει. «Πήγαιναν να κρυφτούν με τις κόρες μας, τη μαμά της και τον σύντροφο της μητέρας της στο ειδικό δωμάτιο ασφάλειας που υπήρχε στο διαμέρισμα».

Οι άνδρες της Χαμάς τούς βρήκαν τελικά και τους πέντε και τους πήραν ομήρους. Εκτοτε ο Ασερ μιλά σε όποιον μπορεί στον ισραηλινό Τύπο, παρακαλώντας την κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν στη διάσωση των αγαπημένων του. «Θα γυρίσω κάθε πέτρα ανάποδα μέχρι να τους ξαναβρώ», λέει στον δημοσιογράφο του «New Yorker» κρατώντας παλιές φωτογραφίες τους – η Ντορόν ποζάρει σε μια προβλήτα, η Αβίβ και η Ραζ χαμογελούν φορώντας καινούργια φορέματα.

Ο Γιόνι Ασερ, ο οποίος είδε βίντεο με τη σύζυγό του, τις κόρες του και την πεθερά του περικυκλωμένες από μαχητές της Χαμάς, πριν εντοπιστεί η τηλεφωνική συσκευή της γυναίκας του στη Γάζα, παρακολουθεί το τηλέφωνό του μήπως μάθει νέα τους

Είχαν μπει στο σπίτι

«Γύρω στις 10 το πρωί του Σαββάτου μίλησα ξανά στη γυναίκα μου στο τηλέφωνο. Αυτή τη φορά ψιθύριζε. Μου είπε ότι τρομοκράτες είχαν εισβάλει στο διαμέρισμα. Η κλήση τελείωσε και προσευχήθηκα να γλιτώσουν. Οταν προσπάθησα να καλέσω ξανά, κανείς δεν απάντησε. Σε πανικό, μπήκα στον λογαριασμό Google της συζύγου μου για να παρακολουθήσω το τηλέφωνό της. Αυτό που είδα με έκανε να φοβάμαι τα χειρότερα – έδειχνε ότι είχαν πάει στο Καν Γιούνις στη Γάζα. Οταν οι δημοσιογράφοι με κάλεσαν, τους είπα ότι ελπίζω να είναι στη Γάζα μόνο το τηλέφωνό της, αλλά όχι εκείνη ή οι κόρες μας».

«Περίπου μία ώρα αργότερα, φίλοι μού έστειλαν ένα βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνοντας κάτι που θα ήθελα να μην έχω δει ποτέ. Οι τρομοκράτες τούς είχαν απαγάγει. Η γυναίκα μου, οι κόρες και η πεθερά μου βρίσκονταν στο πίσω μέρος μιας καρότσας, όμηροι. Ενας από τους τρομοκράτες προσπαθούσε να καλύψει τα μαλλιά της γυναίκας μου με ένα πανί».

«Είμαι τρομοκρατημένος»

«Προσπαθώ όσο μπορώ να ευαισθητοποιήσω για την υπόθεση της οικογένειάς μου και να βοηθήσω να τους φέρουν σπίτι το συντομότερο δυνατό. Ημουν σε επαφή με τον Τύπο όλη μέρα, δίνοντας συνεντεύξεις, ελπίζοντας ότι οι Αρχές θα κάνουν κάτι για να σώσουν την οικογένειά μου. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με αξιωματούχους της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά κανείς άλλος εκτός από έναν κοινωνικό λειτουργό δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου ακόμα. Δεν έχω φάει ούτε έχω κοιμηθεί εδώ και μέρες».

«Είμαι σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ήμουν χθες. Νομίζω ότι όλοι όσοι είναι γονείς μικρών παιδιών δεν θα ήθελαν να σκεφτούν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα πιαστούν αιχμάλωτα από τη Χαμάς. Ετσι το μόνο στο οποίο μπορώ να εστιάσω είναι να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση και να επιστρέψουν στην ασφάλεια. Αλλά, φυσικά, όπως κάθε άλλος γονέας, είμαι τρομοκρατημένος – ανησυχώ για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Η αβεβαιότητα είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο».

«Ελπίζω να είναι δυνατές»

«Οι κόρες μου είναι καταπληκτικές – ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να επιθυμήσει ένας μπαμπάς. Εχουν πολλή ενέργεια και είναι εκδηλωτικές και περίεργες. Απολαμβάνουν να παίζουν μαζί. Η Ραζ, που έχει σγουρά ξανθά μαλλιά, λατρεύει το τραγούδι και τον χορό. Οπως σε όλα τα παιδιά, έτσι και στην Αβίβ αρέσει η σοκολάτα. Πάντα ανυπομονεί να βρει ποια σοκολάτα θα φέρω στο σπίτι. Μεγάλωσαν γρήγορα και τους αρέσει να τρέχουν μέσα στο σπίτι. Ελπίζω ότι θα είναι δυνατές, ότι θα ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση μένοντας ασφαλείς και θα επιστρέψουν σπίτι το συντομότερο δυνατό».

«Αυτό που είδαμε ήταν σφαγή: παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι σφαγιάστηκαν»

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας με τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην 75χρονη σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους, κατεδαφίζοντας ολόκληρες περιοχές παρά την απειλή των μελών της Χαμάς να εκτελούν έναν αιχμάλωτο για κάθε χτύπημα στη Γάζα. Τη ίδια ώρα το κόμμα Λικούντ του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε ότι έγιναν «μεγάλα βήματα» προς τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας και για τον λόγο αυτό ο Νετανιάχου κάλεσε χθες σε συνάντηση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον Νετανιάχου πως «οι ΗΠΑ φυλάσσουν τα νώτα του Ισραήλ και πως θα εξασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς έχει υποχρέωση να απαντήσει στις επιθέσεις». Τόνισε πως οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και είναι έτοιμες να κάνουν ακόμα περισσότερα. «Οι άνδρες της Χαμάς έσφαξαν μωρά και γονείς, κρατούν ομήρους, βίασαν γυναίκες», είπε. «Η επίθεσή τους ήταν μια πράξη απόλυτου κακού».

Κατά μήκους του τείχους που περικλείει τον παράκτιο θύλακο, ισραηλινοί στρατιώτες περισυλλέγουν ακόμα νεκρούς, τέσσερις ημέρες αφότου ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε οικισμούς, στην πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ. Περισσότερα από 100 άτομα βρέθηκαν δολοφονημένα στον οικισμό Μπεέρι το βράδυ της Δευτέρας, ενώ χθες βρέθηκαν πτώματα δεκάδων αμάχων, ανάμεσα στα οποία βρέφη και παιδιά, στο Κφαρ Αζά, ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Γάλλος ανταποκριτής που βρέθηκε εκεί περιέγραψε σκηνές Αποκάλυψης κάνοντας λόγο για μυρωδιά θανάτου στο κιμπούτς. Στο βίντεο που έστειλε στο γαλλικό δίκτυο αφηγείται ότι παιδιά και γυναίκες αποκεφαλίστηκαν, ενώ άλλα πτώματα είχαν καεί. «Αυτό που είδαμε ήταν σφαγή: παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι που σφαγιάστηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να πάρει «ισχυρή εκδίκηση» και έχει θέσει τη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, υπό πλήρη πολιορκία. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς βρέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος και ότι έχει πλέον αναπτύξει πλήρως 35 τάγματα και τέσσερις μεραρχίες «δημιουργώντας μια υποδομή για μελλοντικές επιχειρήσεις», πριν από μια ευρέως αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Εχει επίσης επιστρατεύσει 300.000 εφέδρους. Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο ξεπέρασε τους 1.000 – κάνοντάς την την πιο αιματηρή ισλαμιστική επίθεση στη Δύση, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Τα θύματα ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι.

Δεκάδες Ισραηλινοί και κάποιοι ξένοι συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας γνωστοποίησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων του Ισραήλ σκότωσαν τουλάχιστον 830 ανθρώπους και τραυμάτισαν 4.250. Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι της Γάζας έμειναν άστεγοι.

Ολα αυτά δεν φαίνεται να πτοούν τη Χαμάς, η οποία προειδοποίησε ότι θα χτυπήσει με πυραύλους την ισραηλινή πόλη Ασκελόν, μετά τις 5 το απόγευμα – κάτι που έγινε προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς. Και το βόρειο Ισραήλ δέχθηκε μπαράζ ρουκετών από παλαιστινιακές ομάδες στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος απάντησε με βομβαρδισμούς. Περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, εκ των οποίων οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν και οι 10 έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024