Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mariella Frostrup: «Άνδρες, κάτω τα χέρια σας από τη γυναικεία εμμηνόπαυση»

Mariella Frostrup: «Άνδρες, κάτω τα χέρια σας από τη γυναικεία εμμηνόπαυση»

Η δημοσιογράφος Mariella Frostrup είναι οργισμένη με τους άνδρες και το κράτος που προσπαθούν να «πάρουν» από τις γυναίκες μέχρι και την εμμηνόπαυση.

Ήταν που ήταν δύσκολος ο αγώνας των γυναικών για την ανάδειξη των προβλημάτων υγείας της μέσης ηλικίας, έχουμε τώρα και τους άνδρες να προσπαθούν να τον κάνουν δυσκολότερο.

Ως μέλος μιας πρωτοποριακής ομάδας γυναικών, η Mariella Frostrup, που είναι υπεύθυνη για τη «μεταμόρφωση» της έννοιας της εμμηνόπαυσης από αυτή του μύθου και της παρερμηνείας της πρωτόγονης θεωρίας, είναι στην ευχάριστη θέση να μας αναφέρει ότι η δουλειά της έχει ολοκληρωθεί. Κάποτε, την εμηνόπαυση τη χαρακτήριζαν με πρόστυχες λέξεις που αναφερόταν σε μια ακραία περίοδο στη ζωή της γυναίκας – τα τελευταία στάδια της γονιμότητας- . Τώρα, η εμμηνόπαυση όχι μόνο έχει βγει για τα καλά από το κουτί της Πανδώρας αλλά γίνεται με γοργούς ρυθμούς η τελευταία λέξη της μόδας. Με ποιον άλλον τρόπο μπορεί άλλωστε να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι άνδρες είναι τόσο πρόθυμοι να επιβιβαστούν στο τρένο της εμμηνόπαυσης;

Ανδρική εμμηνόπαυση; Ορίστε;

Η απορία αυτή γεννήθηκε στην Mariella Frostrup, όταν έγινε γνωστή η πρόσφατη είδηση ότι κάποια συμβούλια, πανεπιστήμια, αστυνομικές δυνάμεις και πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν σχεδιάσει πολιτικές προστασίας για την ανδρική «εμμηνόπαυση». Ανδρική εμμηνόπαυση, άκουσον, άκουσον.

Photo: Instagram | Menopause Mandate

Φέτος βέβαια, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τη σύσταση της Επιτροπής Γυναικών για Ισότητα να υπάρξουν εργασιακοί νόμοι υπερ των γυναικών σε εμμηνόπαυση. Δεν το θεώρησε απαραίτητο. Ωστόσο, φαίνεται ότι τώρα το θεωρεί απαραίτητο αλλά μόνο για τους μεσήλικες άνδρες.

Μία στις δέκα γυναίκες που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης εγκαταλείπουν τη δουλειά τους

Προφανώς, τους άνδρες δεν θα τους δείτε να «να προσποιούνται ότι έχουν πονοκέφαλο», να «βιώνουν αφόρητους πόνους» ή να «νιώθουν απαίσια» εξαιτίας μιας έξαψης. Τα συμπτώματά τους, όπως η γρίπη των ανδρών, και σε αντίθεση με τα δικά μας, προφανώς πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, και όχι να τους ξεγελάμε με αντικαταθλιπτικά και την πρόταση «ότι πρέπει να ηρεμήσεις, αγάπη μου» , παρά την παντελή έλλειψη επιστημονικών στοιχείων για την «κατάστασή» τους.

Όσες από εσάς έχετε παρακολουθήσει την καμπάνια της ομάδας γυναικών στην οποία συμμετέχει η Mariella Frostrup, μπορεί να βιώνετε μια σοβαρή εμπειρία déjà vu (δεν μπορούμε πλέον να έχουμε την εμμηνόπαυσης μόνο για εμας)! Ποιος να φανταζόταν ότι και οι άνδρες πέφτουν θύματα των εξαντλητικών συμπτωμάτων 50+ που συνεπάγονται τη ντροπή και την αμηχανία να διανύεις την τελική περίοδο της γονιμότητας, η οποία έως πρόσφατα σε καθιστούσε αφενός ανεπιθύμητη και αφετέρου αχρείαστη στα μάτια του κόσμου;

Μία στις δέκα γυναίκες που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης εγκαταλείπουν τη δουλειά τους

Ειρωνεία

«Μπορείς να αντιληφθείς την ειρωνεία, ή είναι η παντοτινή οργή που με έχει αιχμαλωτίσει»; αναρωτιέται η  Mariella Frostrup. Αυτή η περίοδος στη ζωή των γυναικών, για την οποία δώθηκαν σκληρές μάχες  για να αναγνωριστεί και να επαναπροσδιοριστεί ως ένα ενδιάμεσο στάδιο  στη ζωή μιας γυναίκας αντί να θεωρείται το έσχατο τέλος, τώρα οικειοποιείται από το ίδιο φύλο που όχι μόνο δεν θα την περάσει ποτέ αλλά είναι και το ίδιο φύλο που την έχει δαιμονοποιήσει από αμνημονεύτων χρόνων.

Photo: Instagram | Menopause Mandate

Οι άνδρες δεν έχουν ξαφνική πτώση της τεστοστερόνης με τον τρόπο που οι δικές μας ορμόνες μας παθαίνουν αμόκ

Κατά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ του BBC The Truth About Menopause της Mariella Frostrup το 2018 (παραγωγή του BBC Science) και την έρευνα της  για τον feelgood τόμο της Cracking the Menopause δύο χρόνια αργότερα, μελέτησε για την ανδρική εμμηνόπαυση και, με βάση επιστημονικές μελέτες και ιατρικές μαρτυρίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται. Οι άνδρες όντως βιώνουν μια σταδιακή μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης κατά περίπου 1% ετησίως από την ηλικία των 30 ετών περίπου (περιέργως, το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες).Οι μεσήλικες άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη σεξουαλική ορμή, κούραση, αύξηση βάρους και ευερεθιστότητα, γνωστή ως ανδρόπαυση, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κατακόρυφη μείωση των ορμονών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη μέση ηλικία, οι οποίες μέχρι να υπάρξει πρόοδος σχετικά με τη διάγνωση και την υποστήριξη, ήταν εγκαταλελειμμένες και πάλευαν μόνες τους.

Παρομοίωση εκτός τόπου και εκτός χρόνου

Η παρομοίωση της ανδρικής εμπειρίας με της γυναικείας, όπου δύο σημαντικές ορμόνες,- η μία εκ των οποίων διαπερνά κάθε σημείο του σώματός μας-, ανεβοκατεβαίνουν σαν τρενάκι του λούνα παρκ για μερικά χρόνια, και τελικά πέφτουν απότομα, δημιουργώντας ενίοτε ολέθρια σωματικού και ψυχολογικού τύπου συμπτώματα – είναι ψευδής. Ούτε είναι ένας διαγωνισμός που θα θέλετε να κερδίσετε! Μία στις δέκα γυναίκες που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών για τις γυναίκες να είναι μεταξύ 45 και 54 ετών. Χωρίς εκπαίδευση και την κατάλληλη υποστήριξη ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης εκτινάσσεται στα ύψη. Αξίζει να επισημανθεί για εκείνους που πιστεύουν ότι κάνουμε τόσο ντόρο για το τίποτα.

Μιλάμε για την κρίση της μέσης ηλικίας των ανδρών και ασφαλώς η ψυχική και σωματική υγεία θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αλλά οι άνδρες δεν έχουν ξαφνική πτώση της τεστοστερόνης με τον τρόπο που οι δικές μας ορμόνες μας παθαίνουν αμόκ. Ο ιστότοπος του NHS αναφέρει ευλόγως ότι η ονομασία αυτής της περιόδου ως «ανδρική εμμηνόπαυση» είναι παραπλανητική και ότι τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής ή ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης, υπάρχει μια σπάνια πάθηση που είναι γνωστή ως υπογοναδισμός όψιμης έναρξης και που μπορεί επίσης να ευθύνεται. Συστήνεται στους άνδρες να επισκεφθούν παθολόγο εάν τους απασχολεί και εάν έχουν έλλειψη τεστοστερόνης μπορεί να τους χορηγηθεί υποκατάστατο τεστοστερόνης. Ανεπίσημα, αυτή η μορφή HRT, που αρνούνται οι περισσότερες γυναίκες παρότι συμβάλλει αποδεδειγμένα στην υγεία και την ευτυχία μας, φαίνεται ότι είναι τόσο εύκολο να την αποκτήσετε όσο η ασπιρίνη για όσες έχουν -κυριολεκτικά- τα κότσια να τη ζητήσουν.

Photo: Instagram | Mariella Frostrup

Εξάλλου, οι γυναίκες άνω των 50 ετών λατρεύουν να ψηφίζουν

Το μεγαλύτερο σοκ από όλα,  είναι ότι το 60% των γυναικών κατάλαβαν ότι τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης από προσωπική έρευνα. Μόνο το 12 τοις εκατό το έμαθε από επαγγελματίες του τομέα της υγείας – το ίδιο με αυτές που το έμαθαν από τις φίλες τους. Στην ουσία, σχεδόν το 50% των γυναικών έμαθαν για την εμμηνόπαυση γενικότερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μόνο το 15% από επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα, σχεδόν το 80 τοις εκατό των γυναικών προσπαθούν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή από γενικό ιατρό του ΕΣΥ, ο οποίος πιθανόν να είναι υπεραπασχολημένος και να βρίσκεται υπό τεράστια πίεση.

Υστερόγραφο

«Καθώς η οργάνωση «Menopause Mandate» ξεκινά τον πρώτο της περίπατο στους κήπους του Κένσινγκτον, στο Λονδίνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, αυτή η σύγχρονη ενημέρωση των γυναικών που πλησιάζουν στην περιεμμηνόπαυση – πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα – είναι ζωτικής σημασίας. Και με τις επερχόμενες εκλογές, η εμμηνόπαυση αποτελεί «καυτό θέμα» για τα δύο μεγάλα κόμματα. Εξάλλου, οι γυναίκες άνω των 50 ετών λατρεύουν να ψηφίζουν! Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ιατρική σκέψη γύρω από την εμπειρία των ανδρών. Αλλά για πολύ διαφορετικούς λόγους», λέει με περίσσια δόση ειρωνείας η Mariella Frostrup. Και μας αρέσει.

*Με πληροφορίες από: thetimes | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram | Mariella Frostrup

Sports in

Ποιος είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην «Aleksandar Nikolić Hall» με τη Μακάμπι

Ο λόγος που τα δύο παιχνίδια των playoffs της EuroLeague ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό θα γίνουν στη γνωστή «Χάλα Πιονίρ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024