Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαιρετίσματα στην εξουσία... κανείς δεν κρατά την ουσία, όλοι ονειρεύονται

Χαιρετίσματα στην εξουσία… κανείς δεν κρατά την ουσία, όλοι ονειρεύονται

Όσο με πληγώνεις τόσο με πορώνεις λέει λαϊκό άσμα. Στις πνιγμένες περιοχές επαναβεβαιώθηκε η... αξία των υπαρχόντων δημάρχων. Άγνωστοι αι βουλαί του ψηφοφόρου, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ... εσωτερικού.

Κυριαρχία

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επιβεβαίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου. Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αμφισβητείται, αλλά ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των «ανταρτών» είναι γαλάζια!

Κατέρρευσαν

Είναι προφανές ότι οι αντιστάσεις – λέμε τώρα … – των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αντιπολίτευσης κατέρρευσαν. Την μεγαλύτερη ήττα βεβαίως την καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και είναι γεγονός ότι σ΄ αυτές τις εκλογές πήγαινε χωρίς καμία προσδοκία. Επί της ουσίας…. Βέβαια τον διέσωσε – τρόπον τινά – η δεύτερη θέση στην Περιφέρεια Αττικής του κ. Γιώργου Ιωακειμίδη.

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σίγουρα είχε καλύτερες επιδόσεις, δεδομένου ότι ήταν επί χρόνια μεγάλο κυβερνητικό κόμμα είχε παρακαταθήκες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και φυσικά από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κερδισμένο είναι το ΚΚΕ. Φάνηκε στην Περιφέρεια Αττικής, που ο υποψήφιος του κατέλαβε την τρίτη θέση – όπως ακριβώς και στις βουλευτικές εκλογές!

Τεσσερις

Φαίνεται πως τελικώς στον δεύτερο γύρο περνούν τέσσερις περιφέρειες – και ίσως δύο ακόμη, η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία, που όμως οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας είναι στα όρια του 43%.

Πρωτοφανές

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τουλάχιστον στην μεταπολιτευτική περίοδο που ένα κόμμα – συντηρητικό εν προκειμένω – έχει κατορθώσει να αποκτήσει τέτοια κυριαρχία, σε όλα τα επίπεδα.

Στον… Παπάγο!

Αν πρέπει να βρούμε μία ιστορική αναλογία, πρέπει να πάμε πολύ πίσω. Στις 16 Νοεμβρίου του 1952 όταν ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος επικράτησε με ποσοστό 49,22% και 238 έδρες – που αργότερα έγιναν 247 με τις επαναληπτικές εκλογές – και η ΕΔΑ έμεινε εκτός Βουλής. Ομως τουλάχιστον το κόμμα της Αριστεράς είχε «αποκούμπι» την τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία είχε ισχυρές δυνάμεις, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Τώρα….

Θεσσαλία

Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι υπέστη την διπλή καταστροφή προσφάτως. Στο Δήμο Λάρισας, χάνει ο συνδυασμός του κ. Απόστολου Καλογιάννη, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και κερδίζει ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας – και μάλιστα από τον πρώτο γύρο – κ. Αθανάσιος Μαμάκος. Να σημειώσω πως η πόλη της Λάρισας ήταν η μόνη που δεν «πνίγηκε» από τον Daniel….

Σταθερά

Στις πόλεις των Τρικάλων και της Καρδίτσας «πάγωσε ο χρόνος». Επαναβεβαιώθηκε η … αξία των υπαρχόντων δημάρχων. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα. Μπορεί να κυκλοφορούσαν με … βάρκες και να έσπασαν τα αναχώματα, αλλά υπάρχουν ορισμένες σταθερές που είναι αναλλοίωτες από τέτοιες λεπτομέρειες!

Το τελεφερίκ του κ. Μπέου

Επίσης – επιτέλους – ανανεώθηκε η θητεία – για τρίτη φορά! – του δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου. Και έτσι οι Βολιώτες θα αποκτήσουν τελεφερίκ να τους πηγαίνει στο … Πήλιο! Οπως ακριβώς συνδέθηκε η Νέα Αγχίαλος με την Αγριά με… υποθαλάσσια σήραγγα! Ο άνθρωπος θα ασκήσει το έργο του απερίσπαστος πλέον και όπως του υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός «είναι ο πιο κατάλληλος για να αναλάβει τον συντονισμό των έργων»! Οι καλοί δεν χάνονται, το έχουμε πει. Κι οι αξίες πάντα αναγνωρίζονται….

Οι βουλευτές

Η ανάδειξη του βεβαίως οφείλεται στην αμέριστη υποστήριξη που του πρόσφεραν οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα, «το ένα χέρι νίβει το άλλο». Οι υποχρεώσεις υπάρχουν για να ξεχρεώνονται….

Ο κ. Κ. Αγοραστός

Και φυσικά ο νυν περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός που τόσα έργα έκανε και … έσωσε τη Θεσσαλία από τις καταστροφές – ή μήπως όχι, αλλά δεν έχει σημασία! – φαίνεται να επανεκλέγεται. Στον δεύτερο γύρο, θα έχει απέναντί του τον κ. Δημήτρη Κουρέτα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που τον στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πάντως ο κ. Αγοραστός έπεσε από την Ακρόπολη, στάθηκε όρθιος και βρήκε κι ένα γεμάτο πορτοφόλι….

Ο κ. Στ. Αρναουτάκης

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έσπευσε να εκδώσει «non paper» – κι όχι ανακοίνωση, γιατί; – και να σχολιάζει πόσο καλά τα πήγε – αλλά ιδιαίτερα για την Κρήτη, όπου στήριξε τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη μαζί με την Νέα Δημοκρατία, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά. Και εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό πάνω από 79%. Περίεργο….

Μηνύματα

Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ γίνονται κάποιες προσπάθειες στο παρασκήνιο να «συμμαζευτεί» η κατάσταση και να αντιληφθεί ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ότι η προεδρία του κόμματος δεν είναι περίπατος στην πλατεία Συντάγματος μια ηλιόλουστη μέρα! Τα σχετικά μηνύματα του έχουν σταλεί και οι αποστολείς ελπίζουν ότι ο αποδέκτης τα έχει λάβει. Θα φανεί σύντομα αυτό….

Εντός και εκτός!

Και τελειώνοντας και με την εκλογική ήττα των εκλογών, θα αρχίσει και πάλι η «κλωτσοπατινάδα» με το γνωστό θεωρητικό «λούστρο». Χθες στην Εποχή ο κ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος – ο θεωρητικός νους των «53+» – σε σχετικό του άρθρο αφού αξιολογεί την κατάσταση στο κόμμα, σημειώνει, μεταξύ των άλλων, ότι «το συντηρητικό κομμάτι της Κίνησης Μελών έχει το πάνω χέρι στην ηγετική ομάδα του Στ. Κασσελάκη, την επόμενη μάλιστα της εκλογής ή μάλλον το ίδιο βράδυ δεν έκρυψε τις προθέσεις του: μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο κέντρο, αλλαγή ονόματος, απεύθυνση στα μεσοστρώματα (…)». Και καταλήγει «Σημερα είναι περισσότερο ώριμο από ποτέ να δημιουργηθεί ένα Φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Να αναβιώσει δηλαδή η ιδρυτική πράξη δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή σα να μην πέρασε μια μέρα! Και τα 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση;

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024