Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Το Ελ Νίνιο εκτόξευσε την τιμή της ζάχαρης τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια

ΟΗΕ: Το Ελ Νίνιο εκτόξευσε την τιμή της ζάχαρης τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια

Ο δείκτης των τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 9,8% σε ένα μήνα

Η τιμή της ζάχαρης παγκοσμίως έφτασε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 13 χρόνια εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο στις σοδειές στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης των τιμών της ζάχαρης, όπως υπολογίστηκε από τον FAO, αυξήθηκε κατά 9,8% σε ένα μήνα.

Η αύξηση αυτή «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς στην επόμενη σοδειά (2023- 2024)», εξήγησε ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία , τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγό ζάχαρης παγκοσμίως, εξαιτίας του Ελ Νίνιο.

Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς στην επόμενη σοδειά

Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο συνδέεται με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και συνοδεύεται από ξηρασία σε κάποιες περιοχές του κόσμου και με ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Ωστόσο ο FAO εκτίμησε ότι οι τιμές της ζάχαρης περιορίστηκαν χάρη «στον μεγάλο όγκο της σοδειάς στη Βραζιλία», τη μεγαλύτερη παραγωγό και παγκόσμια εξαγωγό χώρα.

Αναμονή για τη σοδειά των σιτηρών

Από την πλευρά τους οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως σταθεροποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, με την τιμή των ελαίων να μειώνεται κατά 3,9%, των γαλακτοκομικών κατά 2,3% και του κρέατος κατά 1%, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές της ζάχαρης και του καλαμποκιού.

Ο δείκτης του Οργανισμού για τις τιμές των διατροφικών προϊόντων, που παρακολουθεί τις αλλαγές στις τιμές σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, είναι μειωμένος κατά 10,7% σε ετήσια βάση και κατά 24% σε σχέση με την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο FAO ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023, που ανέρχεται σε 2.819 εκατομμύρια τόνους, ένα ρεκόρ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024