Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελ Νίνιο: Πώς μπορεί να διαταράξει παραγωγή και τιμές σε ζάχαρη, ρύζι και άλλα βασικά προϊόντα

Ελ Νίνιο: Πώς μπορεί να διαταράξει παραγωγή και τιμές σε ζάχαρη, ρύζι και άλλα βασικά προϊόντα

Οι έμποροι προετοιμάζονται επιπτώσεις του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο στις τιμές των εμπορευμάτων

Ο καιρός ήταν πάντα ένας βασικός παράγοντας για πολλά κρίσιμα για τους ανθρώπους αγροτικά προϊόντα, και η άφιξη του κλιματικού φαινόμενου Ελ Νίνιο τον περασμένο μήνα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τις προοπτικές για καταναλωτικά προϊόντα όπως η ζάχαρη, η σόγια, το ρύζι και το σιτάρι.

«Η ιστορία του Ελ Νίνιο είναι μεγάλη», δήλωσε ο Darin Newsom, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Barchart.

«Είδαμε τα αποτελέσματα του τι μπορεί να κάνει, παρακολουθώντας τις καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού της Βραζιλίας», σημείωσε. «Οι άλλες αγορές μαλακών προϊόντων έχουν κορυφωθεί και υποχωρούν επίσης.» Τα «μαλακά» αναφέρονται σε γεωργικά προϊόντα που καλλιεργούνται και δεν εξορύσσονται όπως τα βιομηχανικά μέταλλα.

Στις ΗΠΑ, οι απόψεις διίστανται σε σχέση με το αν η αλλαγή του καιρού θα τέτοιας έκτασης που θα βελτιώσει την απόδοση των καλλιεργειών, αλλά «ο κόσμος θα μπορούσε να περάσει από ένα πρόβλημα εφοδιασμού για ορισμένα εμπορεύματα σε υπερβολική προσφορά, σε ορισμένα περιπτώσεις», εξήγησε ο Newsom.

Στις αρχές Ιουνίου, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ανακοίνωσε την άφιξη του Eλ Νίνιο και επισήμανε ότι αναμένεται να ενισχυθεί σταδιακά μέσα στο χειμώνα. Το κλίμα χαρακτηρίζεται από θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στον ισημερινό.

Το κλιματικό φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου έντονων βροχοπτώσεων και ξηρασιών σε ορισμένα μέρη του κόσμου, δήλωσε η Michelle L’Heureux, κλιματολόγος στο Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος, σε δήλωση της NOAA.

Οι ξηρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη παραγωγή σε καλλιέργειες και ζωοτροφές για βοσκοτόπια, ενώ ο ζεστός καιρός το χειμώνα μπορεί να αποδυναμώσει τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης όπως το φυσικό αέριο, δήλωσε ο James Roemer, εκδότης του ενημερωτικού δελτίου WeatherWealth, ο οποίος έγραψε για τις επιπτώσεις του El Nino σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου.

Μέχρι το χειμώνα, υπάρχει πιθανότητα 84% για «μεγαλύτερη από μέτρια ισχύς» του Ελ Νίνιο και πιθανότητα 56% για ανάπτυξη ισχυρού Ελ Νίνιο, σύμφωνα με την NOAA.

Τα γεωργικά προϊόντα είναι «παράγωγα του καιρού » και ως εκ τούτου «συνδέονται περίπλοκα με τις σημαντικές αλλαγές του καιρού που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο και τη Λα Νίνια», είπε ο Newsom. Η Λα Νίνια χαρακτηρίζεται από μια ψύξη των επιφανειακών θερμοκρασιών των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό-κεντρικό ισημερινό Ειρηνικό.

Ζάχαρη

Το τελευταίο ισχυρό Ελ Νίνιο σημειώθηκε το 2015 έως το 2016 και ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν στη ζάχαρη, δήλωσε ο Jake Hanley, διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος στρατηγικός χαρτοφυλακίου στην Teucrium Trading LLC. Οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ζάχαρης πρώτου μήνα διπλασιάστηκαν μεταξύ 31 Αυγούστου 2015 και 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Οι απώλειες παραγωγής στην Ινδία ήταν ο κύριος λόγος για αυτή την άνοδο των τιμών της ζάχαρης, καθώς η παραγωγή εκεί μειώθηκε κατά 25% από το καλλιεργητικό έτος 2014/2015 έως το καλλιεργητικό έτος 2016/2017, είπε ο Hanley, προσθέτοντας ότι εκείνη την εποχή, η Ινδία αντιπροσώπευε περίπου 17% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι τιμές για τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ζάχαρης στο ICE Futures των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 26,66 σεντς ανά λίβρα στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet. Αυτό ήταν το υψηλότερο εδώ και 12 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2011.

Το Ελ Νίνιο συχνά επηρεάζει περισσότερο τα μαλακά προϊόντα, όπως η ζάχαρη και το κακάο στη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε ο James Roemer, εκδότης του ενημερωτικού δελτίου WeatherWealth. Μια ξηρασία στη Βραζιλία, οι πλημμύρες στην Ινδία και η ισχύς του βραζιλιάνικου νομίσματος συνέβαλαν στο φετινό ράλι της ζάχαρης, είπε στο MarketWatch νωρίτερα φέτος.

«Οι τιμές της ζάχαρης μπορεί να έχουν «περαιτέρω ανοδική πορεία ανάλογα με τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του Ελ Νίνιο», σύμφωνα με τον Hanley.

Το καιρικό φαινόμενο μπορεί επίσης να επηρεάσει τον καφέ και άλλα προϊόντα, είπε, επισημαίνοντας ότι στις καλλιέργειες λειτουργεί ευεργετικά ο ζεστός καιρός, αλλά όχι ο πολύ ζεστός, και η βροχή, αλλά όχι η υπερβολική βροχή.

Καλαμπόκι και σόγια

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ελ Νίνιο είναι «συνήθως καλό» για καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια, είπε ο Hanley.

Ο συνάδελφός του Sal Gilbertie, διευθύνων σύμβουλος της Teucrium Trading, δήλωσε ότι ο θερμότερος καιρός στις ΗΠΑ θα φέρει βροχή και περισσότερη παραγωγή, «έτσι ανάλογα με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της ανοιξιάτικης ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της παραγωγικής ζώνης των ΗΠΑ, θα περιμέναμε βροχοπτώσεις που θα συνέβαλαν στην αύξηση και βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας».

Η μεγαλύτερη παραγωγή θα μπορούσε να πιέσει τις τιμές για τη σόγια, η οποία διαπραγματεύεται χαμηλότερα σε ετήσια βάση ως σήμερα. Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας που διαπραγματεύονται στο Σικάγο διαμορφώθηκαν στις 28 Ιουνίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με το FactSet.

Η αγορά έχει ήδη δει τις επιπτώσεις του Eλ Νίνιο στις καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού της Βραζιλίας, ανέφερε η Newsom της Barchart, με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να παρουσιάζει αυξήσεις στις εκτιμήσεις της παραγωγής της Βραζιλίας για τα δύο προϊόντα για το 2022/2023 σε μια έκθεση του Ιουλίου 2023.

Σιτάρι και ρύζι

Το Ελ Νίνιο μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σιταριού και ρυζιού σε βασικές περιοχές καλλιέργειας όπως η Ινδία.

Η Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ρυζιού και σιταριού στον κόσμο, καταναλώνει σχεδόν όλο το σιτάρι που παράγει, είπε ο Hanley. Εάν υπάρξει έλλειμμα παραγωγής, η Ινδία μπορεί να σπεύσει να εισάγει σιτάρι, επιβαρύνοντας δυνητικά μια ευμετάβλητη αγορά, με το σιτάρι να εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία βοηθά στη διευκόλυνση των εξαγωγών από θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, πρόκειται να ανανεωθεί στις 17 Ιουλίου.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει επίσης το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού και οι απώλειες παραγωγής εκεί μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού, κατά τον Hanley. Την Πέμπτη, το Bloomberg ανέφερε ότι η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εξαγωγές των περισσότερων ποικιλιών ρυζιού εν μέσω ανόδου των εγχώριων τιμών.

Φέτος, τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ακατέργαστου ρυζιού σε υψηλό τριετίας στις αρχές Ιουνίου.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024