Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι 2024: «Δεν έχουμε δικαίωμα στα λάθη»

Παρίσι 2024: «Δεν έχουμε δικαίωμα στα λάθη»

Εγκαινιάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα το ηλεκτρονικό Κέντρο Ελέγχου των Ολυμπιακών Αγώνων – 510 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την τεχνολογική υποστήριξη της διοργάνωσης

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 στο στάδιο του Ρίο μετά τον τερματισμό του τελικού των 200 μέτρων ο Γάλλος σπρίντερ Κριστόφ Λεμέτρ θα χρειαστεί να περιμένει μερικά αγωνιώδη δευτερόλεπτα μέχρι να διαπιστώσει αν θα ανέβει αυτός ή ο βρετανός Άνταμ Τζέμιλι στο βάθρο, η κορυφή του οποίου ήταν βέβαια εκ των προτέρων «κλεισμένη» από τον μοναδικό Γιουσεΐν Μπολτ.

Ανέβηκε τελικά για να πάρει το χάλκινο μετάλλιο ο Γάλλος αθλητής για κάποια χιλιοστά του δευτερολέπτου που έτρεξε γρηγορότερα την κούρσα από το Βρετανό δρομέα.

Πίσω από αυτές τις στιγμές έντονων αθλητικών συναισθημάτων όχι μόνο για τους δύο σπρίντερ αλλά και για τα δύο γειτονικά έθνη που εκπροσωπούσαν – και τα οποία έχουν ως γνωστόν ανταγωνισμούς πολλών αιώνων – κρύβεται η τεχνολογία. «Δίχως στέρεες τεχνολογικές βάσεις τίποτα δεν είναι δυνατό», τονίζει ο Τονί Εστανγκέ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Και έχει καλή «προίκα» η τεχνολογική προετοιμασία των Ολυμπιακών του Παρισιού: στα 510 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί η τεχνολογική υποστήριξη της διοργάνωσης.

Το ψηφιακό στρατηγείο των Αγώνων θα είναι το Κέντρο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων, που εγκαινιάστηκε την Τρίτη σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Stade de France, το κεντρικό στάδιο διεξαγωγής των Ολυμπιακών του Παρισιού. Πρόκειται για μια βάση επιχειρήσεων που θα λειτουργεί σαν ηλεκτρονικός εγκέφαλος των Αγώνων, αφού θα μετρά, θα υπολογίζει, θα ρυθμίζει και θα φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Οι κοριοί και η NASA

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές του Paris 2024. Η μεγαλύτερη αυτή την ώρα είναι η εξολόθρευση των κοριών από τη γαλλική πρωτεύουσα. Αν δεν αντιμετωπιστεί τάχιστα αυτή η μάστιγα (για να ξεχαστεί και γρήγορα), πολλοί είναι εκείνοι που θα σκεφθούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες από τον ασφαλή και καθαρό καναπέ τους παρά να ταξιδέψουν στο Παρίσι για να εκτεθούν στα αιμοβόρα έντομα («πινέζες των κρεβατιών», τα ονομάζουν οι Γάλλοι) που έχουν κατακλύσει όχι μόνο τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα των ξενοδοχείων, αλλά και τα καθίσματα του μετρό και των λεωφορείων, των εστιατορίων και των καφέ.

Η ψηφιακή, ηλεκτρονική υποστήριξη των αγωνισμάτων είναι κι αυτή μια μείζονα πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί το Paris 2024. Και οι διοργανωτές είναι αλήθεια ότι έχουν βάλει ψηλά τον πήχη. «Όπως το ‘Κέντρο Ελέγχου Αποστολών’ της NASA στο Χιούστον, το Κέντρο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων που λειτουργεί και διευθύνει η Atos, θα επιβλέπει όλες τις τεχνολογικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια των Αγώνων με όλους τους εταίρους και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή», εξηγεί στον «Figaro» ο Μπρουνό Μαριρόζ, διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικών Συστημάτων του Paris 2024. Η Atos είναι μια γαλλική πολυεθνική εταιρεία πληροφορικών συστημάτων και συμβούλων υψηλής τεχνολογίας.

Πέντε χρόνια προετοιμαζόταν το Κέντρο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, σημειώνει σε ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα. Και κατάφερε να συγκεντρώσει στον ίδιο χώρο τις ομάδες 15 τεχνολογικών συνεργατών, οι οποίοι θα διευθύνουν και θα καθοδηγούν περίπου 140 «πληροφορικάριους» μάνατζερ, που θα φροντίζουν για την ψηφιακή υποστήριξη όλων των χώρων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Stress tests

«Είναι τεράστιο το τεχνολογικό φάσμα των Ολυμπιακών και κινητοποιεί περί τα 2.000 άτομα που θα πρέπει να εγκαταστήστουν τον απαραίτητο εξοπλισμό πληροφορικής, να διαχειριστούν τους 63 ιστότοπους υποστήριξης των Αγώνων, να διαχειριστούν το σύστημα διαπίστευσης για τις αθλητικές, διοικητικές, δημοσιογραφικές αποστολές των χωρών και τους 45.000 εθελοντές και φυσικά να εξασφαλίσουν την ηλεκτρονική συνδεσιμότητα που θα φέρνει καθημερινά κοντά τους 10.500 αθλητές με τα δισεκατομμύρια των φιλάθλων σε κάθε γωνιά της γης», γράφει η «Le Figaro».

Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζονται αλλεπάλληλες δοκιμές. «Τα stress tests πλήρους κλίμακας σε τεχνολογικές υπηρεσίες και αθλητικούς χώρους ξεκίνησαν εφέτος τον Ιούνιο και θα συνεχιστούν ώστε όλα να είναι έτοιμα στις 26 Ιουλίου 2024, την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων που θα γίνει στον Σηκουάνα», σημείωσε ο διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικών Συστημάτων.

Ο Μπρουνό Μαριρόζ διευκρίνισε ότι η πραγματική ραχοκοκαλιά του όλου έργου, που είναι το Κέντρο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων, θα κινητοποιήσει την περίοδο των Αγώνων 300 άτομα πλήρους απασχόλησης – 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες τη βδομάδα – έτοιμα να αντιδράσουν και να παρέμβουν στην παραμικρή ειδοποίηση τη στιγμή ακριβώς που θα εντοπίζεται κάποια δυσλειτουργία.

Black out, πλημμύρες και κροκόδειλοι

Το Κέντρο στεγάζεται σε ένα «εξαιρετικά ασφαλές κτίριο» και σε χώρο 610 τετραγωνικών μέτρων. «Φανταστείτε ένα εστιατόριο με 63 μεγάλα τραπέζια καλεσμένων, που το καθένα θα έχει ξεχωριστό μενού. Εμείς είμαστε η κουζίνα που θα πρέπει να εξυπηρετεί όλα τα τραπέζια, να διαχειρίζεται προτεραιότητες και επίσης να υποδέχεται απρόβλεπτους επισκέπτες», δήλωσε η Μπλαντίν Λασό, αναπληρώτρια διευθύντρια για το συντονισμό ειδικών εκδηλώσεων της Atos.

Ποιοι είναι οι «απρόβλεπτοι επισκέπτες» στους οποίους αναφέρθηκε η Γαλλίδα μάνατζερ; Είναι οι αναποδιές που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και από πού θα προκύψουν. Μιλάμε για καταστάσεις που ξεκινούν από τις διακοπές ρεύματος και φτάνουν μέχρι την επείγουσα αντικατάσταση υπολογιστικού εξοπλισμού που καταστράφηκε από έντονες βροχοπτώσεις, κάτι που συνέβη στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

«Δοκιμάζουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων πληροφορικής που βρίσκονται στην καρδιά των υπηρεσιών που παρέχουμε στο συνολικό ολυμπιακό οικοσύστημα. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να διαχειριστούμε απροσδόκητα συμβάντα, ακόμα και τις πιο γκροτέσκες καταστάσεις όπως εκείνη που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Ρίο με τον κροκόδειλο που μασουλούσε καλώδια τις ημέρες των Αγώνων… Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο στο Παρίσι, ευτυχώς στοn Σηκουάνα δεν κολυμπούν κροκόδειλοι, αλλά υπάρχουν σενάρια που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Δεν έχουμε δικαίωμα στα λάθη…», δήλωσε ο Κριστόφ Τιβέ της Atos, που έχει αναλάβει διευθυντής τεχνολογικής ολοκλήρωσης των Αγώνων.

Το εφιαλτικό σενάριο των κοριών, που ήδη προέκυψε, δεν εμπίπτει βεβαίως στις αρμοδιότητες του Κριστόφ Τιβέ και της Atos. Άλλοι έχουν τη φαγούρα για να το αντιμετωπίσουν.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024