Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Kατά της απαγόρευσης της μαντίλας στους Ολυμπιακούς Αγώνες o OHE

Γαλλία: Kατά της απαγόρευσης της μαντίλας στους Ολυμπιακούς Αγώνες o OHE

«Κανείς δεν πρέπει να επιβάλλει σε μία γυναίκα τι πρέπει να φοράει ή να μη φοράει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Μάρτα Ουρτάδο

Τα Ηνωμένα Έθνη τοποθετήθηκαν στη συζήτηση που διεξάγεται στη Γαλλία σχετικά με την κοσμικότητα και την ενδυμασία των γυναικών, λέγοντας ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αναγκάζονται να συμμορφώνονται με ενδυματολογικούς κώδικες, μετά τη δήλωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι οι αθλήτριες που εκπροσωπούν τη Γαλλία θα απαγορεύεται να φορούν μαντίλες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

«Κανείς δεν πρέπει να επιβάλλει σε μια γυναίκα τι πρέπει να φοράει ή να μη φοράει», δήλωσε την Τρίτη η Μάρτα Χουρτάδο, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αφού ρωτήθηκε αν η απαγόρευση πληροί τα κριτήρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα σχόλιά της ήρθαν αφού η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Amélie Oudéa-Castéra, τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην κοσμικότητα και την αντίθεσή της στην επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά επανέλαβε την Κυριακή ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων.

«Αυτό σημαίνει απόλυτη ουδετερότητα στις δημόσιες εμφανίσεις», δήλωσε η ίδια στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η ομάδα της Γαλλίας δεν θα φοράει μαντίλα», υπογράμμισε.

Εξάλειψη διακρίσεων

Η Ουρτάδο δεν αναφέρθηκε άμεσα στη στάση της Γαλλίας. Τόνισε όμως ότι η διεθνής Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών αποκλείει όλες τις πρακτικές διακρίσεων.

«Κάθε κράτος-μέλος της σύμβασης έχει την υποχρέωση να … τροποποιήσει τα κοινωνικά ή πολιτιστικά πρότυπα που βασίζονται στην ιδέα της κατωτερότητας ή της ανωτερότητας των δύο φύλων», ανέφερε η Ουρτάδο.

«Οι πρακτικές διακρίσεων σε βάρος μιας ομάδας μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες», επισήμανε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο … οι περιορισμοί στην έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως οι επιλογές ενδυμασίας, είναι αποδεκτοί μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες», όπως εξήγησε.

Αυτό, εξήγησε, αφορά «ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, τη δημόσια υγεία ή τα χρηστά ήθη κατά τρόπο αναγκαίο και αναλογικό».

Οι νόμοι της Γαλλίας απαγορεύουν τη χρήση «επιδεικτικών» θρησκευτικών συμβόλων σε κρατικά σχολεία και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Το 2010 τέθηκε εκτός νόμου η πλήρης κάλυψη του προσώπου.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας επικύρωσε την απαγόρευση στις ποδοσφαιρίστριες να φορούν χιτζάμπ.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024