Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: «Περισσότεροι από 300 νεκροί από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις» - Συγκλονίζει το βίντεο με ιρανές ηθοποιούς χωρίς μαντίλα

Ιράν: «Περισσότεροι από 300 νεκροί από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις» – Συγκλονίζει το βίντεο με ιρανές ηθοποιούς χωρίς μαντίλα

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στο Ιράν πολλοί ιρανοί καλλιτέχνες έχουν αψηφήσει το καθεστώς αφαιρώντας την μαντίλα.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράν, σύμφωνα με στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, από τότε που ξέσπασε το κύμα αμφισβήτησης.

Κύμα, που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες, επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει το βίντεο, με ιρανές ηθοποιούς χωρίς μαντίλα που στηρίζουν τις διαδηλώσεις, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκλονιστικό βίντεο με ιρανές ηθοποιούς χωρίς μαντήλα

Μία δεκάδα ιρανές ηθοποιοί που δεν φορούσαν μαντίλα συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις στο Ιράν, σύμφωνα με το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μικρή αυτή συγκέντρωση είναι η τελευταία εκδήλωση διαμαρτυρίας ιρανών καλλιτεχνών που συντάσσονται με το κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα.

Το μικρής διάρκειας βίντεο δείχνει την σκηνοθέτρια και ηθοποιό Σοχέιλα Γκολεστάνι να περπατά σε πάρκο με γυμνό το κεφάλι, να σταματά στα πόδια σκάλας και να κοιτάζει την κάμερα. Συνοδεύεται από οκτώ ακόμη γυναίκες και τέσσερις άνδρες, που παίρνουν την ίδια πόζα χωρίς να λένε λέξη.

«Η αλήθεια αποκαλύφθηκε»

Ο ακριβής τόπος δεν είναι εμφανής.

Η Σοχέιλα Γκολεστάνι ανάρτησε το βίντεο στον λογαριασμό της στο Instagram αργά το βράδυ της Κυριακής και έγραψε: «η παράσταση τελείωσε και η αλήθεια αποκαλύφθηκε. Οι αληθινοί μας ήρωες είναι οι ανώνυμοι».

Το βίντεο αναρτήθηκε επίσης από τον σκηνοθέτη Χαμίντ Πουραζάρι, ο οποίο ήταν επίσης παρών στο πάρκο. Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν ηθοποιοί, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Iran Wire, με έδρα το Λονδίνο.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, πολλοί ιρανοί καλλιτέχνες έχουν αψηφήσει το ιρανικό καθεστώς αφαιρώντας την μαντίλα.

Ανάμεσά τους, η ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντοόστι, η οποία δήλωσε ότι πρόθεσή της είναι να παραμείνει πάση θυσία στην χώρα της.

Δύο ακόμη διάσημες ηθοποιοί, η Χενγκαμέχ Γαζιάνι και η Καταγιούν Ριάχι, έχουν συλληφθεί για την υποστήριξή τους προς το κίνημα αμφισβήτησης. Η Χενγκαμέχ Γαζιάνι συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προσωπικότητες του ιρανικού σινεμά που βρίσκονται στην φυλακή περιλαμβάνονται ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ και ο Τζαφάρ Παναχί, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας.

Πάνω από 300 νεκροί

Στο μεταξύ, ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης,  που υποστήριξε ότι πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, από τότε που ξέσπασε το κύμα αμφισβήτησης, αναφέρθηκε στον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί:

«Όλος ο κόσμος στη χώρα επηρεάστηκε από τον θάνατο αυτής της κυρίας. Δεν έχω τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, όμως πιστεύω ότι είχαμε ίσως πάνω από 300 μάρτυρες και ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα καλύτερα παιδιά αυτής της χώρας μετά το περιστατικό αυτό», δήλωσε αναφερόμενος στις δυνάμεις της τάξης και στους διαδηλωτές ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, διοικητής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, σε βίντεό του που μεταδόθηκε διαδικτυακά από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Σε αυτόν τον απολογισμό βρίσκονται δεκάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές ή δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Ο απολογισμός αυτός προσεγγίζει αυτόν που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (IHR), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον 416 άνθρωποι «σκοτώθηκαν στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν».

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις βιαιότητες στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, επαρχία στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024