Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Η ανιψιά του αγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τη διεθνή κοινότητα να κόψει επαφές με την Τεχεράνη

Ιράν: Η ανιψιά του αγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τη διεθνή κοινότητα να κόψει επαφές με την Τεχεράνη

Η Φαριντέ Μοραντκανί φέρεται να μεταφέρθηκε σε φυλακή για τη στάση της απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία

Γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανιψιά του ιρανού ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να συνελήφθη αφότου ανάρτησε βίντεο με το οποίο επιτίθεται στο «δολοφονικό» καθεστώς του θείου της, εν μέσω των γενικευμένων διαδηλώσεων στο Ιράν.

Η Φαριντέ Μοραντκανί, μηχανικός της οποίας πατέρας ήταν στέλεχος της αντιπολίτευσης που παντρεύτηκε την αδελφή του Χαμενεΐ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διακόψει τις επαφές με τη χώρα της.

«Ελεύθεροι άνθρωποι, σταθείτε στο πλάι μας και πείτε στις κυβερνήσεις σας να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτό το δολοφονικό καθεστώς που σκοτώνει παιδιά» δηλώνει η Μοραντκανί στο βίντεο, αναφερόμενη στη δολοφονία της νεαρής Μαχσά Αμινί από αστυνομικούς που τη συνέλαβαν επειδή δεν φορούσε μαντίλα, περιστατικό που πυροδότησε τις διαδηλώσεις.

«Αυτό το καθεστώς δεν είναι πιστό σε καμία από τις θρησκευτικές αρχές του και δεν γνωρίζει κανόνες πέρα από τη βία και τη διατήρηση της εξουσίας».

«Τώρα είναι η ώρα για όλες τις ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες να ανακαλέσουν τους απεσταλμένους τους από το Ιράν ως συμβολική κίνηση και να απελάσουν τους εκπροσώπους αυτού του βάρβαρου καθεστώτος από τις χώρες τους».

Σύμφωνα με το ακτιβιστικό δίκτυο HRANA, η Μοραντκανί συνελήφθη στις 23 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία είχε κληθεί για κατάθεση στον εισαγγελέα, και βρίσκεται τώρα στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

Η Μοραντκανί είχε συλληφθεί και νωρίτερα φέτος από το υπουργείο Πληροφοριών και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, αναφέρει το Reuters.

Εκατοντάδες οι νεκροί των διαδηλώσεων

Σύμφωνα με την HRNA, 450 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στους περισσότερους από δύο μήνες επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων 63 ανηλίκων. Εξήντα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους και 18.173 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η βιντεοσκοπημένη δήλωσή της αναρτήθηκε στο YouTube από το αδελφό της Μαχμούντ Μοραντκανί, ο οποίος ζει στο Παρίσι και έχει δηλώσει «αντίπαλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

O πατέρας της Μοραντκανί, Αλί Μοραντκανί Αράνγκε, ήταν σιίτη κληρικός και σύζυγος της αδελφής του Χαμενεΐ. Πέθανε πρόσφατα έπειτα από χρόνια απομόνωσης λόγω της στάσης του απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του.

Οι διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο σιιτικό θεοκρατικό καθεστώς από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η άσκηση κριτικής στην Ισλαμική Δημοκρατία από συγγενείς αξιωματούχων είναι σπάνια αλλά όχι πρωτοφανής. Το 2021, η Φαΐζέ Χασεμί Ραφσαντζανί, κόρη του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεί Ραφσαντζανί, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «προπαγάνδα κατά του κράτους»

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024