Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γυναίκα σύμβολο κατά της έμφυλης βίας στην Ιταλία που δέχτηκε επίθεση με οξύ

Η γυναίκα σύμβολο κατά της έμφυλης βίας στην Ιταλία που δέχτηκε επίθεση με οξύ

«Σήμερα ζω και είμαι ελεύθερη»

Η Filomena Lamberti είναι μια γυναίκα από το Cava de’ Tirreni της Ιταλίας που έγινε σύμβολο κατά της έμφυλης βίας, όταν δέχτηκε επίθεση με οξύ από τον άντρας της, επειδή του ζήτησε διαζύγιο.

Καλεσμένη στο συνέδριο της «Φόρτσα Ιτάλια», κατά την οποία πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών, η Filomena Lamberti σόκαρε με τη φωτογραφία που έδειξε στο κοινό, στην οποία απεικονιζόταν η ίδια ακριβώς μετά την επίθεση, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο.

«Η δοκιμασία μου στο νοσοκομείο τελείωσε το 2017», είπε η Filomena. «Έχω κάνει 30 επεμβάσεις, 10 μόνο για να ανακατασκευάσω τα βλέφαρά μου. Δεν ξέρω αν μπορώ να δείξω φωτογραφία… είναι λίγο δυνατή. Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: αυτό είναι ενδοοικογενειακή βία…».

O δράστης δεν ντράπηκε να πει μπροστά στις κάμερες: «θα το ξαναέκανα»

Τα λόγια της γυναίκας συνοδεύτηκαν αμέσως από χειροκροτήματα από το κοινό. «Σήμερα ζω και είμαι ελεύθερη», είπε η Filomena.

Μετά την επίθεση η γυναίκα πέρασε ένα μήνα στην εντατική. Μήνας κατά τον οποίο έγινε η δίκη σε βάρος του πρώην συζύγου της. «Κανείς δεν ήρθε ποτέ στο νοσοκομείο για να δει ποια είναι η κατάστασή μου», λέει. «Η επίθεση έγινε στις 28 Μαΐου, ενώ η δίκη είχε ήδη τελειώσει στις 23 Ιουνίου. [Ο δράστης] Καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή βία με ποινή φυλάκισης 18 μήνες, αλλά εξέτισε μόνο τους 15». Όχι μόνο αυτό: ο αποφυλακισμένος είπε μπροστά στις κάμερες: «Θα το ξανάκανα».

Οι γυναίκες στην Ιταλία κινδυνεύουν

Σε όλες τις κοινωνίες, η βία με βάση το φύλο είναι μία από τις πιο κοινές μορφές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περιστατικά βίας κατά των γυναικών συμβαίνουν κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συγγενείς, σύντροφοι ή πρώην σύντροφοι του θύματος που διαπράττουν αυτές τις πράξεις. Όταν μια τέτοια βία καταλήγει σε δολοφονία, ονομάζεται «γυναικοκτονία».

Στην περίπτωση της Ιταλίας υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες για την ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιβαρυντικός παράγοντας για το κίνητρο του φύλου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, 319 ανθρωποκτονίες καταγράφηκαν στην Ιταλία το 2022, εκ των οποίων σε 125 τα θύματα ήταν γυναίκες (περίπου 39 τοις εκατό). Συνολικά 140 περιστατικά σημειώθηκαν σε οικιακό πλαίσιο, εκ των οποίων τα 103 είχαν γυναίκες θύματα (σχεδόν το 74 τοις εκατό). Υπήρξαν 67 εγκλήματα που διαπράχθηκαν από συντρόφους ή πρώην συντρόφους, 61 από τα οποία είχαν θύματα γυναίκες, ή το 91 τοις εκατό.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024