Covid-19: Αυξημένοι οι δείκτες, ανησυχία για θετικότητα και νοσηλείες
Ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 18-24 Σεπτεμβρίου.
Ανησυχία ενόψει του χειμώνα προκαλεί η αυξημένη θετικότητα στον ιό SARS-CoV2 την εβδομάδα 18-24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει την αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων, τονίζοντας ότι δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία του κοροναϊού.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=869) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 30% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
Με λοίμωξη COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 33 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν 35 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 57-102 έτη).
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=16) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=12).
Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 33. Καταγράφηκαν 35 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 57-102 έτη).
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 είναι η EG.5 (32%), ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (31%) και την ΧΒΒ.1.16 (29%).
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 (Pirola), με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 7 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Αντίθετα, τα δεδομένα για γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όλα τα εξετασθέντα από τον ΕΟΔΥ δείγματα ήταν αρνητικά για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV.
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
- Gen Alpha μεγαλώνει στο χάος της παραπληροφόρησης – Ενημερώνεται, δυσπιστεί, αγχώνεται για το μέλλον
- Κεντρική Μακεδονία: Στα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ


