Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Μπερδεύτηκε με το ακρώνυμο ενός προγράμματος για τα νησιά του Ειρηνικού

Τζο Μπάιντεν: Μπερδεύτηκε με το ακρώνυμο ενός προγράμματος για τα νησιά του Ειρηνικού

Τα δύο ατοπήματα του Μπάιντεν κατά την διάρκεια της Συνόδου των νησιών του Ειρηνικού

Για άλλη μία φορά, ο Τζο Μπάιντεν έκανε γκάφα κατά την διάρκεια επίσημης συνόδου. Την ώρα που παρουσίαζε ένα σχέδιο για την επένδυση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές για τα νησιά του Ειρηνικού, ξέχασε το όνομα του νέου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνοντας το πρόγραμμα είπε «Το ονομάζουμε Π … PI … ούτως ή άλλως, δεν έχει σημασία πώς το λέμε, αλλά αυτό είναι» και στη συνέχεια είπε αστειευόμενος: «Θα επέστρεφα στα ακρωνύμια αλλά… δεν το κάνω αυτό», προκαλώντας μερικά γέλια από τους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν ονομάζεται Πρωτοβουλία Στρατηγικών Υποδομών για τα Νησιά του Ειρηνικού. (Pacific Island Strategic Infrastructure Initiative.)

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τον πρωθυπουργό των Νήσων Κουκ Μαρκ Μπράουν κατά τη διάρκεια συνόδου με τους ηγέτες των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού

Το δεύτερο ατόπημα

Πέρα από το ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θυμόταν πως λεγόταν το πρόγραμμα που παρουσίαζε, έκανε ακόμα μία γκάφα. Κατά την διάρκεια παρουσίασης του Μαρκ Μπράουν, πρωθυπουργού των Νήσων Κουκ, ανέφερε πως είναι και οι δύο από τη Βαλτιμόρη, ενώ κανένας από τους δύο δεν είναι από την συγκεκριμένη περιοχή.

Συγκεεκριμένα, ανέφερε «Ο πραγματικός λόγος είναι ότι είμαστε και οι δύο από τη Βαλτιμόρη, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία» και στη συνέχεια ανέφερε για το πως τα δύο έθνη θα επωφεληθούν από την ενίσχυση των δεσμών, ενώ ανακοίνωσε διπλωματικές σχέσεις.

Αργότερα, στη συνάντηση της Δευτέρας, ο Μπάιντεν μίλησε για τις επενδύσεις σε υποδομές, που φέρουν την έγκριση του Κογκρέσου, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ θέλουν να προσεγγίσουν μικρά και μεγάλα έθνη στην περιοχή προκειμένου να εμποδίσουν την επέκταση της δυναμικής της Κίνας.

Είπε ότι περιλαμβάνουν ψηφιακή συνδεσιμότητα, παγκόσμιες επενδύσεις σε υποδομές και μικροχρηματοδοτήσεις, μαζί με βιώσιμη αλιεία και προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. «Θέλω να ξέρετε ότι σας ακούω… ακούμε τις προειδοποιήσεις σας για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών», είπε.

Οι δύο γκάφες του Μπάιντεν κατά την διάρκεια της συνόδου των ηγετών των νησιών του Ειρηνικού

Λευκός Οίκος

Στον Λευκό Οίκο η σύνοδος των ηγετών των νησιών του Ειρηνικού

Ο Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο. Στόχος των ΗΠΑ είναι να εμποδίσουν την περαιτέρω κινεζική διείσδυση.

Πριν από την υποδοχή των ηγετών από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διπλωματική αναγνώριση από τις ΗΠΑ δύο ακόμη νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού, των Νήσων Κουκ και του Νιούε. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν την παροχή πόρων για υποδομές στην περιοχή, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, και θα τιμήσουν τους περιφερειακούς ηγέτες σε έναν αγώνα NFL.

Πριν από ένα χρόνο, ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια εναρκτήρια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των νησιών στον Λευκό Οίκο  και επρόκειτο να τους συναντήσει ξανά στην Παπούα Νέα Γουινέα τον Μάιο. Το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε όταν η κρίση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ανάγκασε τον Μπάιντεν να διακόψει το ταξίδι του στην Ασία.

Στην περσινή σύνοδο κορυφής με 14 νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους νησιώτες να αποκρούσουν τον «οικονομικό εξαναγκασμό» της Κίνας και σε κοινή δήλωση αποφασίστηκε να ενισχυθεί η εταιρική τους σχέση, λέγοντας ότι μοιράζονται ένα όραμα για μια περιοχή όπου η δημοκρατία θα μπορεί να ανθίσει».

Δείτε το βίντεο

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024