Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το 70% δεν ξέρει ποια είναι η «κακή» χοληστερίνη

Το 70% δεν ξέρει ποια είναι η «κακή» χοληστερίνη

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει την ανάγκη δευτερογενούς πρόληψης για έμφραγμα ή εγκεφαλικό με την μείωση της χοληστερόλης

Το 75% όσων έχουν επιζήσει μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό παραμένουν με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Όμως το 70% όσων επέζησαν δεν γνωρίζουν ότι η LDL χοληστερόλη αναφέρεται και ως «κακή χοληστερόλη», επειδή συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Πολύ περισσότερο, το 47% όσων επέζησαν δεν γνωρίζουν κάν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους.

Τα στοιχεία αυτά ανέδειξε πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με αφορμή το γεγονός ότι στις ΗΠΑ κάθε 40 δευτερόλεπτα συμβαίνει μια καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 49% αναγνώριζε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση της χοληστερόλης του.

Ο πρόεδρος και διευθυντής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διευθυντής του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, καθηγητής Ιατρικής και Ακτινολογίας, Τζόζεφ Γου, και ο καθηγητής Ιατρικής και Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ Σάιμον Στέρτζερ με αφορμή την έρευνα, δήλωσαν πως «υπάρχει μια διάχυτη έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατανόησης του κοινού σχετικά με την κακή χοληστερόλη και την επίπτωσή της στην καρδιαγγειακή υγεία. Καθώς η κακή χοληστερόλη συνήθως δεν έχει συμπτώματα, συχνά διαπιστώνουμε ότι πολλοί ασθενείς κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή πώς να τον μειώσουν».

Μέσω μιας πρωτοβουλίας για άμεση μείωση της χοληστερόλης, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζητήσουν από το γιατρό τους να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Στη μελέτη, το 98% των επιζώντων καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν μια απλή εξέταση αίματος εάν τους τη συστήσει ο γιατρός τους, ιδίως αν πρόκειται να προλάβουν ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Από όσους έχουν υποστεί έμφραγμα ή και εγκεφαλικό, το 69% λέει ότι έχει ακούσει για την LDL χοληστερόλη. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό (47%) δεν γνωρίζει τα επίπεδά της στον οργανισμό του. Η LDL χοληστερόλη παίζει καθοριστικό ρόλο στη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας (λιπαρές εναποθέσεις μέσα στις αρτηρίες που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση). Αυτή η στένωση των αρτηριών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και περιφερικής αρτηριακής νόσου.

«Στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστούμε σε όλους τους ενήλικες 20 ετών και άνω να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους κάθε 4 έως 6 χρόνια, εφόσον ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια εξίσωση για να υπολογίσει τον 10ετή κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Οι άνθρωποι που είχαν προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά έλεγχο της χοληστερόλης τους», δήλωσαν ο Ντόναλντ Λόιντ – Τζόνς, πρώην εθελοντής πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πρόεδρος του τμήματος προληπτικής ιατρικής.

Αντίστοιχα, η Αϊλιν Μ. Φόελ, Καθηγήτρια Καρδιολογικής Έρευνας και προληπτικής ιατρικής, ιατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο πρόσθεσε πως «Σε αυτήν την περίπτωση η γνώση είναι δύναμη. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού στο μέλλον».

Ένα ενθαρρυντικό εύρημα από την έρευνα είναι ότι το 65% των επιζώντων καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, σωστά πιστεύουν ότι η υψηλή χοληστερόλη ενέχει μέτριο έως υψηλό αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. «Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πρόοδος που πρέπει να γίνει»,  τόνισε ο Λόιντ – Τζόνς, «καθώς αυτή η στατιστική υπογραμμίζει ότι ένα σημαντικό μέρος των επιζώντων χρειάζεται περαιτέρω κατανόηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ειδικό κίνδυνο που σχετίζεται με την LDL χοληστερόλη. Είναι απαραίτητο για τους επιζώντες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού να κατανοήσουν τη βαθιά επίδραση της υψηλής χοληστερόλης LDL, που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, στην καρδιαγγειακή τους υγεία».

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι συνήθειες του τρόπου ζωής όπως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η πλήρης διακοπή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερόλης και θα πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Ωστόσο, ορισμένα άτομα, ειδικά όσοι έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους σχετικά με φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024