Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ωμέγα-3, μια βιομηχανία 2,5 δισ. ευρώ παγκοσμίως

Ωμέγα-3, μια βιομηχανία 2,5 δισ. ευρώ παγκοσμίως

Μια αγορά σε μια πολύ δυναμική στιγμή, με πολλά χρήματα από θεσμικούς επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια κάνει το δικό της «μπαμ».

Ο τομέας των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ο οποίος στον κόσμο κάνει τζίρο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, βρίσκεται επίσης σε πλήρη ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

«Είναι ένας πολύ ελκυστικός τομέας. Είναι σε μια πολύ δυναμική στιγμή, με πολλά χρήματα από θεσμικούς επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια που γνωρίζουν ότι θα αυξηθεί πολύ τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη, πιο κοντά στο 10% από το 5% ετησίως», υπερασπίζονται οι τελευταίες σχετικές αναλύσεις.

Το μέγεθος της αγοράς Ωμέγα 3 αποτιμήθηκε σε 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 4,48 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, αυξάνοντας με CAGR 7,8% την προβλεπόμενη περίοδο (2023-2030).

Οι κύριες εφαρμογές του ωμέγα-3 είναι η χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων, τα πρόσθετα συμπληρώματα διατροφής και τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η παγκόσμια ζήτηση για ωμέγα-3 αναμένεται να αυξάνεται κατά 6% ετησίως έως το 2027, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό για αυτήν την ουσία (GOED), που καθοδηγείται, από μια κοινωνία «που θα έχει όλο και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θέλει να ζήσει σε καλύτερες συνθήκες».

Η βιομηχανοποιημένη παραγωγή ωμέγα-3, που πραγματοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες, επαναξιολογεί τα απόβλητα από βιομηχανίες όπως η αλιευτική βιομηχανία, με μια κυκλική οικονομία ανακύκλωσης που ενθαρρύνει την παραγωγή υποπροϊόντων.

Είναι ένας κλάδος που, αν και «είναι πολύ εξειδικευμένος και ελάχιστα γνωστός, κίνει πολύ… χρήμα.

Αν και τα ωμέγα-3 παρασκευάζονται επίσης σε μεγάλη κλίμακα στην Κίνα, η ευρωπαϊκή παραγωγή χαρακτηρίζεται από ένα επίπεδο ποιότητας που την κρατά επί του παρόντος σε περίοπτη θέση.

Η αυξανόμενη συμμετοχή των ωμέγα 3 συστατικών στη διατροφή για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση των αντίστοιχων προϊόντων.

Επιπλέον, οι αυξανόμενες καταναλωτικές επενδύσεις στο ευ ζην και την υγειονομική περίθαλψη είναι προδιατεθειμένες να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του κλάδου. Ο κυμαινόμενος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την αύξηση των χρόνιων ασθενειών έχει ενισχύσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας ωμέγα 3. Η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει θετικά την παγκόσμια αγορά Ωμέγα 3.

Η διάδοση προτάσεων από γιατρούς παγκοσμίως για τη συμπερίληψη συμπληρωμάτων διατροφής που τονώνουν το ανοσοποιητικό στην καθημερινή ζωή συμβάλλει μαζικά στην κλιμακούμενη υιοθέτηση προϊόντων από τους καταναλωτές.

Σημαντικές πτυχές μεταξύ των καταναλωτών είναι η διαφάνεια των λεπτομερειών του προϊόντος, η ασφάλεια του προϊόντος και οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία. Με την εγγύηση ότι αυτοί οι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη κατά την προμήθεια πρώτων υλών, την κατασκευή προϊόντων και τη συσκευασία, οι παίκτες του κλάδου των Omega 3 μπορούν να ενισχύσουν τις αξίες της αγοράς, τη σημασία και την ανάπτυξη των πωλήσεών τους.

Τα Ωμέγα 3 είναι μια οικογένεια απαραίτητων λιπαρών οξέων που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στον οργανισμό και μπορεί να προσφέρουν τεράστια οφέλη για την υγεία. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του, πρέπει να ληφθούν με τη διατροφή.

Ο αυξανόμενος αριθμός φαρμακευτικών προϊόντων που σχετίζονται με ωμέγα 3 από φορείς της αγοράς, λόγω του αυξανόμενου πεδίου εφαρμογής προϊόντων στα φάρμακα, αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη της αγοράς.

Επίσης, παράγοντες όπως η αυξανόμενη πρόσληψη προϊόντων με βάση τα ωμέγα 3 στις τροφές και τα φαρμακευτικά προϊόντα για κατοικίδια, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η αύξηση των δημόσιων πρωτοβουλιών όσον αφορά την υγεία και την ευημερία αναμένεται περαιτέρω να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς.

Ένας από τους εξέχοντες παράγοντες που φέρουν την ανάπτυξη της αγοράς ωμέγα 3 είναι οι προοδευτικές τεχνολογικές εξελίξεις που αυξάνουν την παροχή και την απορρόφηση αυτών των ουσιών στον οργανισμό. Η παραγωγή συμπληρωμάτων με βάση τα λιπίδια παραμένει μια απαιτητική προσπάθεια μέσω της απρόβλεπτης βιοδιαθεσιμότητας και του ρυθμού απορρόφησης. Επιπλέον, οι εξελίξεις στις τεχνικές επεξεργασίας που δικαιολογούν την εξαγωγή ωμέγα 3 από νέες πηγές θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση για το προϊόν.

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) κυριάρχησε στην αγορά με υψηλό μερίδιο εσόδων, επειδή το DHA βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και ενισχύει τις συνθήκες υγείας σε n άτομα που αντιμετωπίζουν ανησυχίες σχετικά με την αρτηριακή πίεση. Η αυξανόμενη διάδοση των στεφανιαίων παθήσεων παγκοσμίως αναμένεται να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για DHA Ωμέγα 3.

Η Βόρεια Αμερική αναδείχθηκε κυρίαρχη περιοχή στις αγορές ωμέγα 3. Η ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς στη Βόρεια Αμερική πιστώνεται στην αυξανόμενη συνείδηση σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτά λένε οι οικονομολόγοι. Οι γιατροί όμως είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές και εκείνοι που πρέπει να καθορίσουν τι πρέπει και τι όχι και στην περίπτωση των Ω3.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024