Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Κλούνεϊ: Υπέρ των απεργιών των σεναριογράφων και των ηθοποιών στο Χόλιγουντ

Τζορτζ Κλούνεϊ: Υπέρ των απεργιών των σεναριογράφων και των ηθοποιών στο Χόλιγουντ

Ο ηθοποιός μίλησε για τον πιθανό τερματισμό των απεργιών και για αυτό που θα ήθελε να δει ως αποτέλεσμα.

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ έχουν αγανακτήσει σε σχέση με τις αμοιβές τους, την άδικη κατανομή των κερδών, καθώς και με τον διάχυτο φόβο για ένα μέλλον που θα καθορίζεται από την τεχνολογία. Διαδηλώσεις κάνουν οι Αμερικανοί ηθοποιοί που ξεκίνησαν απεργία διαρκείας μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους παραγωγούς για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Πάνω 160.000 ηθοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους συγγραφείς που σταμάτησαν να γράφουν από τις 2 Μαΐου. Στην απεργία συμμετέχουν και κορυφαία ονόματα της Μέκκας του Κινηματογράφου που ζητούν δίκαιες αμοιβές για τους λιγότερο γνωστούς συναδέλφους τους. Στην προσπάθεια αυτή ο πασίγνωστος Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, δηλώνει παρών καθώς θέλει να δει τα αιτήματα των συναδέλφων του αλλά και των άλλων ειδικοτήτων του κλάδου να υλοποιούνται ύστερα από αρκετό καιρό αγώνων.

Ο ηθοποιός θέλει να δει μία δίκαιη συμφωνία για τους σεναριογράφους και τους ηθοποιούς που απεργούν εδώ και μήνες.

Στις 14 Ιουλίου το Σωματείο Ηθοποιών SAG-AFTRA προχώρησε σε απεργία.

Στο ψηφιακό συνέδριο Digital X στη Γερμανία, ο πολυβραβευμένος ηθοποιός δήλωσε πως στέκεται στο πλευρό τόσο του Σωματείου Σεναριογράφων (WGA) όσο και του Σωματείου Ηθοποιών (SAG-AFTRA) της Αμερικής, στον πολύμηνο αγώνα που κάνουν μέσα από τις απεργίες τους για να βελτιωθούν οι όροι εργασίας τους στο Χόλιγουντ. «Κανείς δεν θέλει να με ακούσει να μιλάω για αδικία, σωστά;» τόνισε με έμφαση ο Κλούνεϊ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Αλλά ο κλάδος μας έχει 160.000 ηθοποιούς, για παράδειγμα που αγωνίζονταν να βγάλουν τα προς το ζην και πολλοί από αυτούς δεν μπορούσαν… Λοιπόν, είναι σωστό που διαμαρτύρεστε. Νομίζω ότι θα το ξεπεράσουμε σύντομα», σημείωσε ανάμεσα στα άλλα, ο διάσημος ηθοποιός.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ αναφέρθηκε επίσης και στον πιθανό τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων όπως και για την έκβαση που θα ήθελε αυτές να έχουν. «Όλοι υποστηρίζουμε μία αξιοπρεπή και δίκαιη αμοιβή. Αυτό φαίνεται δίκαιο» είπε ο ηθοποιός και πρόσθεσε: «Και νομίζω ότι πολλοί ηθοποιοί που είναι πολύ επιτυχημένοι, με την πάροδο του χρόνου συμμετέχουν για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Όταν το Σωματείο Ηθοποιών SAG-AFTRA προχώρησε στις 14 Ιουλίου σε απεργία, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το Σωματείο Σεναριογράφων που απεργούσε από τον Μάιο, ο Κλούνεϊ δήλωσε στο THR: «Αυτό είναι ένα σημείο καμπής στον κλάδο μας. Για να επιβιώσει ο κλάδος μας, πρέπει να αλλάξει. Για τους ηθοποιούς, αυτό το ταξίδι ξεκινά τώρα».

Ηθοποιοί του Χόλιγουντ δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην

Η έλευση του streaming έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βλέπει πλέον τηλεόραση και ταινίες, αλλά έχει αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο πληρώνονται οι ηθοποιοί. Συνήθως, οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι πληρώνονται προκαταβολικά για τη δουλειά τους, αλλά πολλοί διατηρούν το εισόδημά τους μέσω σταθερών αποζημιώσεων που βασίζονται στις επαναλήψεις τηλεοπτικών σειρών και ταινιών. Όταν οι σειρές ήταν συνδικαλιστικές σε δίκτυα που υποστηρίζονταν από διαφημίσεις, οι πληρωμές από τις επαναλήψεις μπορούσαν να συντηρήσουν βετεράνους ηθοποιούς, όπως την πρόεδρο της SAG και πρωταγωνίστρια της σειράς «Νταντά», Φραν Ντρέσερ, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους.

Ωστόσο, οι streaming πλατφόρμες έχουν αλλάξει το «παιχνίδι». Τόσο οι ηθοποιοί όσο και οι σεναριογράφοι λένε ότι τα εισοδήματά τους έχουν πέσει κατακόρυφα και αυτό έχει επηρεάσει πλέον την καθημερινότητά τους. Ο ηθοποιός, Μάικλ Πάτρικ Λέιν, μιλώντας στο BBC, εξηγεί ότι παίζει στο Χόλιγουντ για περισσότερο από μια δεκαετία. Αφού πλήρωσε για μαθήματα υποκριτικής, ατζέντες και μάνατζερ, επισημαίνει ότι μετά βίας βγάζει 20.000 δολάρια τον χρόνο.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024