Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πάει για νίκη ο Κασσελάκης με ψήφους αντι-αχτσιόγλου και νοσταλγίας Τσίπρα και το «Α» του ΣΥΡΙΖΑ τρίζει

Πάει για νίκη ο Κασσελάκης με ψήφους αντι-αχτσιόγλου και νοσταλγίας Τσίπρα και το «Α» του ΣΥΡΙΖΑ τρίζει

«Έχουμε πολύ κόσμο...» ξεκινούσε η φράση στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και αναλόγως κατέληγε σε «ευτυχώς» ή «γαμώτο». Το φαινόμενο Κασσελάκη και γιατί ξεπουλάνε οι μαύρες πλερέζες...

Μεταφυσικές ανησυχίες

Με τον Μεγαλοδύναμο δεν διατηρώ τις καλύτερες σχέσεις, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τυχαία η επιτυχία του κ. Στέφανου Κασσελάκη να κερδίσει την πρώτη αναμέτρηση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, – ο δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή. Ηταν η γιορτή της Σοφίας, Πίστης και Ελπίδας. Βλέπετε πως εμάς τους άθεους μας τρίβει την μούρη στο χώμα το… υπερπέραν;

Εξηγήσεις

Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Συνήθως. Και το επιτελείο της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου θα πρέπει να αντιληφθεί ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ψήφισαν τον κ. Κασσελάκη, πρωτίστως καταψήφισαν αυτή και το περιβάλλον της. Διότι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ένας τύπος που περνούσε έξω από τα γραφεία του κόμματος, μπήκε μέσα, κατέβηκε για υποψήφιος, προκάλεσε πολιτικό γεγονός και πήρες τόσες χιλιάδες ψήφους την πρώτη Κυριακή;

Από το πρωί

Δύο πληροφορίες: Η πρώτη, στις 9:45 χθες το πρωί είχαν ψηφίσει 10.000 άτομα, εκ των οποίων οι 2.000 ήταν νέα μέλη. Αυτό το γεγονός για κάποιους ήταν θετικό, αλλά για κάποιους χτύπησε καμπανάκι ανησυχίας. Η δεύτερη, στη 1:00 το μεσημέρι, που οι ψηφίσαντες ως τότε ήταν πολλοί περισσότεροι από τις προσδοκίες, οι άνθρωποι της κυρίας Αχτσιόγλου «κρέμασαν τα μολύβια». Κατάλαβαν ότι χάνουν την πρώτη θέση και με σημαντική διαφορά. Αργότερα δεν σήκωναν ούτε τα τηλέφωνα.

«Αντί-»

Οπως μου έλεγαν παλιά και έμπειρα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, οι ψήφοι που απέσπασε ο νέος πρόεδρος, είναι πρωτίστως ψήφοι «αντί -».

Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης

Να σημειώσω πάντως πως δεν είναι μόνο η κυρία Αχτσιόγλου η μεγάλη χαμένη των εκλογών. Υπάρχει κι άλλος. Είναι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης που επένδυσε την πολιτική τακτική του κόμματος του στο να αποσπάσει δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όντας σε αποσύνθεση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απέτυχε

Αυτό λοιπόν δεν συνέβη. Κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει κρεμάσει «μαύρες πλερέζες». Διότι τώρα θα αναγκαστεί να παλέψει σκληρά για να διατηρήσει το ποσοστό της 5ης Ιουλίου στις προσεχείς ευρωεκλογές. Διότι αν το ποσοστό του μειωθεί – που είναι πιθανόν – τότε θα πρέπει να δηλώσει ευθέως την αποτυχία του! Ο ίδιος, ως πρόεδρος!

Ερμηνεία

Όμως τα γεγονότα που πρέπει να ερμηνεύσουμε είναι δύο: πρώτον, η πέραν πάσης προσδοκίας προσέλευση και δεύτερον, η πρώτη θέση του κ. Κασσελάκη στην κούρσα για το νέο πρόεδρο και μάλιστα με υψηλό ποσοστό.

Αντανακλαστικά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δύο εκλογικές ήττες του κόμματος, τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια των τελευταίων 2,5 μηνών (πυρκαγιές, πλημμύρες, καταστροφές, η αλαζονεία του 41% και της έλλειψης αντιπολίτευσης) φαίνεται ότι προκάλεσαν τα αντανακλαστικά του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και προσήλθαν μαζικά. Να σκεφτείτε ότι το κόμμα τύπωσε 80.000 ψηφοδέλτια – εκεί έβλεπε την οροφή της συμμετοχής – και προσήλθαν περίπου 150.000 ψηφοφόροι.

«Ανάγνωση»

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σαφής αναντιστοιχία μεταξύ της κομματικής ηγεσίας και της οργανωμένης βάση του κόμματος μαζί με την στενή της περιφέρεια. Δηλαδή δεν κατόρθωσαν να «διαβάσουν» τις διαθέσεις της. Πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό! Αυτός που λειτούργησε ως «πυροκροτητής» ήταν ένας νεαρός που στο συλλογικό φαντασιακό του εν λόγω κόμματος προσομοίαζε με τον πρώην πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτή η προσομοίωση ενισχύθηκε σημαντικά από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα – δίκαιες ή άδικες.

Διαφορετικότητα

Μπορεί να πει κανείς ότι με έναν τρόπο, στο πρόσωπο του νεαρού ψήφιζαν τον κ. Τσίπρα! Κι υπάρχει κι ακόμη μία διάσταση που είναι αρκούντως ενδιαφέρουσα. Οι δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του κ. Κασσελάκη αποδέχτηκαν την ερωτική διαφορετικότητα του υποψήφιο προέδρου, ο οποίος όχι μόνο δεν την έκρυψε αλλά την βροντοφώναξε στεντορεία τη φωνή. Κι αυτό έχει την σημασία του. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ιστορικό προηγούμενο!

Μέγαρο Μαξίμου

Παράλληλα δεν νομίζω ότι έχει ενθουσιαστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Ένα ολόκληρο σύστημα που επηρεάζει δεν φείσθηκε επιθέσεων στον νέο υποψήφιο. Η ολική επαναφορά όμως του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι προφανές ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή. Ισως να υπάρξουν ορισμένες επιπτώσεις στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Δοκιμασία

Και σίγουρα αυτή η δυναμική θα εκφραστεί – εφόσον διατηρηθεί – στις ευρωεκλογές. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι θα περάσουμε μέσα από έναν οικονομικά δύσκολο χειμώνα. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση κι αν τελικώς είναι σε θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το προσποριστεί!

Το πήρε πάνω του

Εν τω μεταξύ παρακολουθήσατε υποθέτω την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και την καθιερωμένη του συνέντευξη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ελέγξει και πάλι το παιχνίδι – το πήρε πάνω του – μεταρρυθμίσεις επί μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Κ. Αγοραστός

Κερδισμένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες για μία ακόμη φορά αφού επιχειρεί να τις βάλει υποχρεωτικά στην ασφάλιση κατοικίας. Δηλαδή θα τους προσφέρει νέα ασφαλιστική ύλη, που την έχουν ανάγκη. Αποστασιοποιήθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να τον αδειάσει τελείως διότι είναι ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Και όπως σας είχαν ενημερώσει δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό!

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024