Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μητσοτάκης τρέχει να σβήνει γαλάζιες φωτιές, Συριζαίοι φεύγουν για Μακρόνησο αν βγει ο Κασσελάκης

Ο Μητσοτάκης τρέχει να σβήνει γαλάζιες φωτιές, Συριζαίοι φεύγουν για Μακρόνησο αν βγει ο Κασσελάκης

Ο ορισμός του είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Ο Μητσοτάκης κυνηγάει τη μπάλα που χάνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά μου τέχνη κόσκινο πάει για διασπασούλα και οι αυτοδιοικητικές είναι «γκαστρωμένες»...

Μάλτα γιοκ!

Σας ενημέρωσα από χθες ότι ανασχηματισμός δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ο υπό καρατόμηση υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 και αφού δήλωσε πως δεν θα παραιτηθεί αποκάλυψε την σχεδόν μηδενική απορροφητικότητα (1%) συγκεκριμένου προγράμματος που αφορά στην πολιτική προστασία και «μοίρασε» ευθύνες και σε άλλα υπουργεία, δημάρχους και Περιφέρεια. Αυτό προχθές. Χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μετά το θέμα της αναδόμησης του θεωρήθηκε λήξαν. Ετσι απλά….

Νέο πρόβλημα

Αμα τη διασώσει όμως του κ. Κικίλια, αίφνης προέκυψε (;) θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη. Σας θυμίζω πως στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η τοποθέτηση του για την κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών ήταν το «φάλτσο» του τότε τριημέρου.

Στο υπουργικό συμβούλιο

Το θέμα όμως επανήλθε στο προσκήνιο με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στη Βουλή το αποδέχθηκε – αφού, εξάλλου, το είχε υποστηρίξει προ μηνών – και είπε πως σκοπεύει να το φέρει στο υπουργικό συμβούλιο. Πάντως, πηγές που όντως γνωρίζουν λένε ότι ίσως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό πρόβλημα. Κοινώς, το Μαξίμου αρχίζει και βλέπει πιο θετικά μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει και τον τόνο «δεν είμαστε υπηρέτες των τραπεζιτών».

Γαλάζιες φωτιές τρέχει να σβήσει ο πρωθυπουργός

Κανένα δίλημμα

Με αυτή την έννοια το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης αν δεν γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο αίτημά του, ή να βρεθεί σε δίλημμα να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη συνείδησή του και την κυβερνητική γραμμή δεν υπάρχει.

Ανησυχία

Πάντως, θεσμικός παράγοντας από την επιχειρηματική «πιάτσα» μου έλεγε χθες πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει τη μπάλα. Κάτι πρέπει να κάνει γιατί θα τον πάρει από κάτω». Ετσι ακριβώς. Είναι προφανής η ανησυχία στην αγορά….

Ένα κρύο πιάτο που δεν θα έρθει

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης  ήλπιζε σε αυτές τις εκλογές να πάρει την εκδίκηση του για τον τρόπο αποπομπής του. Ξέρετε αυτή που είναι κρύο πιάτο κλπ κλπ κλπ… Όμως, τα μέχρι τώρα δρώμενα στα προεκλογικά της Περιφέρειας Αττικής δείχνουν ότι αυτό το κρύο πιάτο μπορεί και να μην σερβιριστεί ποτέ.

Δεύτερος γύρος;

Οι αντίπαλοι του υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά του κ. Νίκου Χαρδαλιά κυμαίνονται από 32% ως 34%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το «ματσάκι» δεν το «καθαρίζει» από τον πρώτο γύρο. Αρα θα χρειαστεί να πάει στο δεύτερο γύρο. Βεβαίως, από τις δημοσκοπήσεις που έχουν βγει, τα στοιχεία κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Τα δεδομένα επιτρέπουν στον Νίκο Χαρδαλιά ακόμη και αισιοδοξία για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Θα χάσει;

Εάν χρειαστεί δεύτερο γύρο, δεν γνωρίζω αν απέναντι του θα είναι ο κ. Γιάννης Σγουρός ή ο κ. Γιώργος Ιωακειμίδης. Όποιος πάντως από τους δύο κι αν είναι οι πιθανότητες να χάσει η Νέα Δημοκρατία την Περιφέρεια Αττικής αυξάνονται συγκριτικά. Και τούτο διότι ο αντίπαλος του κ. Χαρδαλιά διαθέτει – δυνητικά – κι άλλες δυνάμεις για να τον στηρίξουν. Το κρίσιμο βέβαια για αυτούς είναι ο κυβερνητικός συνδυασμός να μην υπερβεί το 37% – 38%. Εάν, όμως, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς ακόμη και στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου θα πάει μα αέρα νίκης.

Δυσαρέσκεια

Κι επειδή οι εκλογές της περιφέρειας του λεκανοπεδίου είναι οι πιο πολιτικές απ΄ όλες τις περιφέρειες της χώρας, είναι πιθανόν να εκφραστεί η κοινωνική δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Ξέρετε ακρίβεια κλπ κλπ κλπ. Βεβαίως για να αποδοκιμαστεί εκλογικά μια κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρχει και αξιόπιστος αντίπαλος να υποδεχτεί τη δυσαρέσκεια. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Διάσπαση;

Τα πράγματα όμως στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάθε μέρα που περνάει γίνονται και χειρότερα. Στο τέλος θα … «καταπίνουν μαχαίρια»! Πλέον πάνω στο τραπέζι είναι και η διάσπαση ως ένα από τα ενδεχόμενα. Εφόσον βεβαίως εκλεγεί ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Αφορά κυρίως την τάση περί τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σας ενημέρωσα χθες τι λένε οι δικοί του. Η κυρία Ολγα Γεροβασίλη το έθεσε με έναν γλυκόπικρο τρόπο παρά κυνικό «Δεν είναι κακές οι διασπάσεις πάντα. Το βλέπω κι αλλιώς». Αυτή την άποψη την είχε εκφράσει προ ημερών και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Απλώς την επανέλαβε δημοσίως!

Αυτοεξόριστοι στην Μακρόνησο προτιμούν κάποιοι Συριζαίοι να πάνε από το να έχουν Κασσελακη αρχηγό

Μακρόνησος

Η «υπόθεση της Μακρονήσου» έγινε μέγα θέμα. Απλώς ο κ. Κασσελάκης ήθελε να δώσει ένα αριστερό άρωμα στην υποψηφιότητα του, που αμφισβητούν οι «απέναντι». Και βγήκε ο κ. Τσακαλώτος να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του κόμματος. Του απάντησε ο κ. Παύλος Πολάκης και «πήραν φωτιά τα τόπια». Οι επιθέσεις ήταν αμέτρητες.

Μόνο ο πρόεδρος!

Ρώτησα, λοιπόν, παλιό στέλεχος της Κουμουνδούρου, απ΄ αυτούς που σπάνια μιλούν δημόσια – υπάρχουν και τέτοιοι. Απευθύνθηκα στον κ. Νίκο Σκορίνη ρωτώντας τον για το αν ο κ. Τσακαλώτος νομιμοποιείται να κάνει αυτή τη δήλωση. Μου απάντησε «εκ μέρους του κόμματος μπορεί να μιλά μόνο ο πρόεδρος και εφόσον δεν έχει πρόεδρο το κόμμα, δεν μπορεί να μιλά κανένας». Και μου το έκλεισε το τηλέφωνο. Σας το μεταφέρω….

Desavantage

Ο κ. Κασσελάκης όμως έχει ένα desavantage. Στην Θεσσαλία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαθέτει τρεις βουλευτές (Μαγνησία, Λάρισα και Τρίκαλα) και μεγάλες οργανώσεις. Ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενη η μεγάλη συμμετοχή. Με τις καταστροφές που έχουν γίνει η συμμετοχή θα είναι περιορισμένη. Και κυρίως στις πόλεις – με εξαίρεση τον Βόλο που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Δύο στους τρεις

Ποιοι χάνουν από αυτή την επικείμενη εξέλιξη; Ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Νίκος Παππάς. Κι αυτό διότι ο «σκληρός πυρήνας» των υποστηρικτών του κάθε υποψηφίου θα πάει «ακόμη και με βάρκα». Σ΄ αυτή την περίπτωση χάνει ο κ. Κασσελάκης που οι υποστηρικτές του είναι κυρίως στην περιφέρεια. Αλλά και ο κ. Παππάς που η επιρροή του έχει «αδυνατίσει», αν και τον στηρίζουν οι δύο από τους τρεις βουλευτές, ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο κ. Βασίλης Κόκκαλης. Η κυρία Μαρίνα Κοντοτόλη των Τρικάλων στηρίζει την κυρία Εφη Αχτσιόγλου.

Στο Gazarte

Την Παρασκευή η κυρία Αχτσιόγλου κάνει την τελική της συγκέντρωση στο Gazarte. Μεταξύ των ομιλητών εντόπισα τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που όπως μαθαίνω είναι σε διαρκή επικοινωνία με την υποψήφια πρόεδρο του κόμματος. Είμαι περίεργος να δω αν τελικώς κερδίσει στο δεύτερο γύρο η κυρία Αχτσιόγλου τι θέση θα αποκτήσει ο πρώην υπουργός – και νυν διευθυντής του Έτερον.

Στήριξη παρείχε προεκλογικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον Αλέξη Τσίπρα

Να σας θυμίσω ότι ο κ. Σακελλαρίδης επαναπροσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε δύσκολες στιγμές – την βοήθεια του την ζήτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και του την έδωσε – αν και η παρέα του βρήκε … θαλπωρή, αλλά όχι και τύχη, στο ΜεΡΑ25 του κ. Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο κ. Μιχ. Καλογήρου

Και κάτι ακόμη. Μου είπανε πως ο κ. Μιχάλης Καλογήρου στηρίζει τον κ. Κασσελάκη. Η υπογραφή του μαζί με άλλα 98 στελέχη σε κείμενο για τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, δεν ήταν τίποτά άλλο από την στήριξη του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτά!

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024