Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το δίκοπο μαχαίρι του ανασχηματισμού, η άπονη Ούρσουλα και ο θείος Σαμ στον ΣΥΡΙΖΑ

Το δίκοπο μαχαίρι του ανασχηματισμού, η άπονη Ούρσουλα και ο θείος Σαμ στον ΣΥΡΙΖΑ

Μυστικό αν θα σβήσουν όλοι στη ΝΔ τα κεράκια των 100 ημερών, με τον Μητσοτάκη να γυρίζει μπαϊλντισμένος από την Κομισιόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχηγό θα βγάλει, κόμμα θα μείνει;

Από το παρελθόν

Τους «Δέκα μικρούς νέγρους» της Αγκάθα Κρίστι μου θυμίζει η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι τώρα, στους 2,5 μήνες ζωής, έχει «χάσει» δύο υπουργούς. Και στον τρίτο τού δείχνουν την έξοδο. Και θυμήθηκα τον πατέρα του, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έπαιξε και εκείνος στην εποχή της πρωθυπουργίας του με το γνωστό μυθιστόρημα της βρετανίδας συγγραφέως, μεταφορικά βεβαίως!

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Τότε, το 1990 και ενόψει των εκλογών του Απριλίου, είχε κάνει προεκλογική καμπάνια με μία ομάδα βασικών στελεχών της εποχής. Μόνο που αυτά τα στελέχη σύντομα το ένα μετά το άλλο ή παραιτούνταν ή απομακρύνονταν. Και στο τέλος από τα πρόσωπα που εικονίζονταν στις διαφημιστικές γιγαντοαφίσες έμεινε μόνος του ο, τότε, πρωθυπουργός!

Ανδρέας Παπανδρέου

Δεν τον βλέπω όμως τον κ. Μητσοτάκη να κάνει κανονικό ανασχηματισμό – προσώρας τουλάχιστον. Δεν νομίζω ότι είναι διατεθειμένος να σπάσει το ρεκόρ – μοναδικό, αν θυμάμαι καλά – του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Στα τέλη του 1986 έκανε ανασχηματισμό, αν δεν κάνω λάθος, σε περίπου 92 ημέρες. Προκειμένου να απομακρύνει έναν – μακαρίτη σήμερα – υπουργό Εμπορίου, ανασχημάτισε το υπουργικό συμβούλιο. Τα έκανε αυτά τότε ο μακαρίτης.

Αγώνας…

Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί έπρεπε να «κουβαληθεί» ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Στρασβούργο για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να της ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση. Ο σλοβένος ομόλογος του το τακτοποίησε το θέμα του με ένα e-mail. Εντάξει καταλαβαίνω ήθελε να το «πουλήσει» στην εσωτερική κατανάλωση και να δείξει πόσο προσπαθεί για … μας. Φιλότιμες προσπάθειες!

Ο κ. Αχ. Μπέος

Με τον κ. Αχιλλέα Μπέο, τον νυν δήμαρχο Βόλου και υποψήφιο εκ νέου, τι θα γίνει, θα συνεχίσει να τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Αφήνοντας μάλιστα ακάλυπτη την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος στις τελευταίες εκλογές, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη; Οι βουλευτές του νομού Μαγνησίας τι λένε; Η μάλλον δεν μπορούν να πουν τίποτα, γιατί ο καθένας έχει κάνει το προσωπικό του compremise με τον κ. Μπέο και έχει υποχρεώσεις….

«Ντέρμπι»

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτές οι ημέρες είναι … «κολασμένες»! Το επιτελείο της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου είναι στα «κόκκινα». Εκεί που το «ματσάκι» θεωρούσε ότι το είχε κερδίσει από τα αποδυτήρια, ξαφνικά έγινε «ντέρμπι»!

«Στα κόκκινα»

Η ανησυχία της κυρίας Αχτσιόγλου οφείλεται στο ότι πρώτον, καθαρά δεύτερος – και με απόσταση από τον τρίτο – είναι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, δεύτερον, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος «πλασάρεται» στην τρίτη θέση, αλλά με μικρή διαφορά από τον τέταρτο, που φαίνεται να είναι ο κ. Παππάς και τρίτον, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων είναι μικρή. Γι΄ αυτό και τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» από το σύστημα της πρώην υπουργού προς τον «πέμπτο υποψήφιο».

Δημοσκοπήσεις

Όλα τα παραπάνω, μου λένε, ότι δεν αποκλείουν τις εκπλήξεις, είτε στον πρώτο είτε στο δεύτερο γύρο. Ακόμη και για τις δημοσκοπήσεις που δίνουν από 5 ως 7 μονάδες προβάδισμα στην κυρία Αχτσιόγλου, υπάρχει η εκτίμηση πως ο κ. Κασσελάκης υποεκπροσωπείται στο δείγμα των ερευνών. Και τούτο διότι ένα σημαντικό μέρος των – δυνάμει – ψηφοφόρων του αποτελείται από απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος, από αποστασιοποιημένα μέλη και νεοεγγραφέντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Έκπληξη

Αν η διαφορά στον πρώτο γύρο είναι μικρή και ο κ. Νίκος Παππάς μειώσει την απόσταση από τον τρίτο, τότε δεν αποκλείεται ο κ. Κασσελάκης να κάνει ακόμη και την έκπληξη.

Απειλές

Μου λένε ότι προ ημερών στελέχη του «κλίματος» του κ. Τσακαλώτου απειλούσαν ότι θα αποχωρήσουν από τα όργανα του κόμματος στην περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης. Και μάλιστα σε κατάσταση «πολιτικού παροξυσμού». Και αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα επιτελεία της κυρίας Αχτσιόγλου και του κ. Τσακαλώτου.

Οριακά

Αλλά κι αν χάσει ο εξ ΗΠΑ ορμώμενος υποψήφιος – όπως προβλέπουν και οι στοιχηματικές εταιρείες – το σκορ στο δεύτερο γύρο θα είναι οριακό. Δεν το τοποθετούν πάνω από 5 ως 10 μονάδες – στη χειρότερη περίπτωση. Ετσι τουλάχιστον εκτιμούν ψύχραιμοι παρατηρητές του εσωκομματικού περιβάλλοντος….

Συνύπαρξη;

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον στο εσωτερικό του κόμματος είναι πολύ κακό. Και δεν γνωρίζω πως μπορούν να συνυπάρξουν την επόμενη ημέρα, έστω και με διαφορά 60% – 40%. Ο διχασμός θα είναι εμφανής. Και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με «δύο ψυχές»! Καλά ξεμπερδέματα….

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024