Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Μάχη με το χρόνο για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Daniel: Μάχη με το χρόνο για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία

Αγώνα δρόμου κάνουν οι Αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Αγώνα δρόμου κάνουν κάτοικοι και Αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Οι περισσότερες περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της φονικής κακοκαιρίας θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, με τους πολίτες να προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους από τη λάσπη, ενώ στοιβάζουν τα κατεστραμμένα υπάρχοντά τους στους δρόμους, προκειμένου να τα πάρουν τα φορτηγά της Περιφέρειας για απορρίμματα.

Κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά με τους κατοίκους στις περιοχές της Θεσσαλίας να καλούνται να ξεπεράσουν και τα προβλήματα της επόμενης ημέρας

«Επανασυνδέθηκε» η χώρα

Αρκετά 24ωρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρείας διαχείρισης του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, η κυκλοφορία θα επιτραπεί αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων, ενώ θα είναι ανοιχτές μόνο δύο λωρίδες κυκλοφορίας -η αριστερή σε κάθε κατεύθυνση.

Για τα βαρέα οχήματα θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση σε μεταγενέστερο χρόνο με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και την δυνατότητα ολοκλήρωσης των ελέγχων στο σώμα της οδού, το οποίο παραμένει πλημμυρισμένο στην επίμαχη περιοχή.

Μάχη για τον καθαρισμό από τα νεκρά ζώα δίνουν οι κάτοικοι.

Η μάχη με τα νεκρά ζώα και τις μολύνσεις

Οι κάτοικοι των κατεστραμμένων χωριών προσπαθούν να μεταφέρουν τα νεκρά ζώα από τις περιοχές τους, καθώς η «υγειονομική βόμβα» είναι έτοιμη να εκραγεί.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη έχουν αυξηθεί οι μολύνσεις. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί συνολικά 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Την ίδια στιγμή, 12 άτομα είναι στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα και 15 συνολικά με λοιμώξεις αναπνευστικού, ενώ επίσης, υπάρχουν δύο ύποπτα περιστατικά λεπτοσπείρωσης.

Επόμενος κίνδυνος τα κουνούπια

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, καλούνται να ανταπεξέλθουν και στα προβλήματα που φέρνει η επόμενη ημέρα της πλημμύρας.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία, καθώς τα λιμνάζοντα νερά αυξάνουν σημαντικά τον πληθυσμό των κουνουπιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο όγκος του νερού που παραμένει στις πλημμυρικές περιοχές είναι ιδανικό περιβάλλον για την επώαση και τον πολλαπλασιασμό του κοινού κουνουπιού, που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Μάλιστα, το Αστεροσκοπείο παρουσίασε δύο χάρτες που καταγράφεται η εκτίμηση κινδύνου πριν και μετά τις πλημμύρες στην περιοχή.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για κουνούπια πριν τις πλημμύρες

Ο χάρτης επικινδυνότητας για κουνούπια μετά τις πλημμύρες

Όπως μπορεί να δει κανείς το 1/4 της Θεσσαλίας –και οι 4 νομοί– βρίσκονται στην υψηλή (κόκκινη) κατηγορία κινδύνου, ενώ αρκετές περιοχές βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο όπου αναμένεται τουλάχιστον διπλασιασμός του πληθυσμού των κουνουπιών.

Πάνω από 160 ακραία καιρικά φαινόμενα από το 2000

Αξίζει να σημειωθεί πως η Θεσσαλία συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν παράλληλα αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει η μονάδα ΜΕΤΕΟ, στην Ελλάδα, από το 2000 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφηκαν συνολικά 570 καιρικά επεισόδια και 284 ανθρώπινες απώλειες από διάφορα φαινόμενα (κυρίως πλημμύρες, κεραυνούς, ανεμοθύελλες).

Όπως φαίνεται από την έρευνα, η Θεσσαλία επλήγη από 161 επεισόδια (28% επί των συνολικών επεισοδίων), εκ των οποίων τα 13 έπληξαν και τις Σποράδες. Η κατηγοριοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων σε τρία επίπεδα (χαμηλό, μεσαίο, υψηλό) δείχνει ότι 27 από τα 161 επεισόδια που έπληξαν τη Θεσσαλία (17%) κατατάσσονται στο υψηλό επίπεδο.

Σε 11 από τα παραπάνω 27 επεισόδια υπήρξαν συνολικά 30 επιβεβαιωμένες ανθρώπινες απώλειες (πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός αυτός καθώς υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι από το επεισόδιο Daniel). Από το σύνολο των θυμάτων από καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, το 11% καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, η οποία αντιπροσωπεύει και σχεδόν το 11% της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας.

Πόσα και ποια φαινόμενα έπληξαν κάθε νομό της Θεσσαλίας.

Στην Καρδίτσα οι περισσότερες απώλειες

Το METEO παρουσιάζει και τις (επιβεβαιωμένες) ανθρώπινες απώλειες ανά νομό και φαινόμενο, με δεκάδες να είναι τα άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, από τα 30 θύματα που καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, τα 24 (80%) έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρικά φαινόμενα, 5 από κεραυνό και 1 λόγω ανεμοθύελλας.

Οι περισσότερες απώλειες από πλημμύρα καταγράφηκαν στην Καρδίτσα (12) και στη Μαγνησία (11).

Ποια καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε ανθρώπινες απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πιο πολύνεκρα και καταστροφικά επεισόδια ήταν ο Ιανός τον Σεπτέμβριο του 2020 (4 νεκροί λόγω πλημμύρας σε Καρδίτσα και Λάρισα) και ο Daniel φέτος, επίσης Σεπτέμβριο (15 νεκροί λόγω πλημμύρας σε Καρδίτσα και Μαγνησία, ενώ υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και 1 νεκρός στη Φθιώτιδα).

Συνεχίζει τις εργασίες ο Στρατός

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, ενεργά στην περισυλλογή νεκρών ζώων από περιοχές του νόμου που επλήγησαν από το φαινόμενο Daniel.

Συγκεκριμένα, έχουν διατεθεί 413 άτομα, 28 άτομα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας σε 5 ομάδες, 80 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί, 5 αξιωματικοί Υγειονομικού καθώς και 40 άτομα για αποκομιδή νεκρών ζώων.

Επίσης, επιχειρούν 72 μηχανήματα έργου, 70 οχήματα γενικής χρήσης, 4 οχήματα Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας, μια γέφυρα, 8 γεννήτριες, 31 λέμβοι απεγκλωβισμού, δύο ασθενοφόρα, εννέα λεωφορεία, επτά ελικόπτερα και ένα αρματαγωγό.

Για τις ανάγκες των πολιτών που επλήγησαν έχουν διατεθεί 88.135 λίτρα καυσίμων, 1.140 ράντζα, 1.540 κουβέρτες, 400 υποθέματα, δέκα τραπέζια, 42 καρέκλες και πέντε σκηνές.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 1.173 άτομα προσωπικό, 19 μηχανήματα έργου, 145 οχήματα γενικής χρήσης, 78 λεωφορεία, ένα αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο ΝΗ-90, ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς.λ ενώ έχουν διατεθεί τα Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024