Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιδική εργασία: Φτώχεια, πείνα και εκμετάλλευση το μέλλον χιλιάδων παιδιών

Παιδική εργασία: Φτώχεια, πείνα και εκμετάλλευση το μέλλον χιλιάδων παιδιών

Περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται σε παιδική εργασία.

Σε κίνδυνο βρίσκεται το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά αφήνουν το σχολείο για να δουλέψουν.

Πολλές περιοχές ανά τον κόσμο φαίνεται να κάνουν βήματα πίσω, παρά να υπάρχει εξέλιξη στα δικαιώματα των παιδιών, εν μέσω τω παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων.

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κάποια από τα παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να τονίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση.

Ο Gilbert Houngbo, γενικός διευθυντής της ILO, δήλωσε στο BBC ότι τα παραπάνω αποτελούν δυσάρεστο αποτέλεσμα της πανδημίας του κοροναϊού και την άνοδο του πληθωρισμού. «Αν δεν δράσουμε τώρα και ενεργήσουμε αποφασιστικά και γρήγορα, το πρόβλημα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται» τόνισε.

160 εκατ. θύματα παιδικής εργασίας

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020 διαπίστωσαν ότι περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά υπόκεινται σε παιδική εργασία και ότι η παγκόσμια πρόοδος για τον τερματισμό της είχε σταματήσει για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Ο Houngbo, πρώην πρωθυπουργός του Τόγκο, είπε ότι τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η τάση συνεχίζεται.

Είπε ότι η αύξηση του κόστους διαβίωσης – που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία – είχε καταδικάσει ορισμένες οικογένειες να μειώσουν ακόμα και τα γεύματα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είχε οδηγήσει στη «χειρότερη μορφή παιδικής εργασίας», όπου οι γονείς να ωθούν τα παιδιά τους σε σεξουαλική εργασία για να βοηθήσουν στο εισόδημα των οικογενειών τους.

Φτώχεια και πείνα

Στην παραλιακή πόλη Μομπάσα στη νοτιοανατολική Κένυα, ένα 14χρονο κορίτσι είπε στο BBC ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ψάξει για δουλειά καθώς η μητέρα της μετά βίας μπορούσε να αγοράζει φαγητό και να πληρώνει σχολικά δίδακτρα για εκείνη και τα δύο αδέρφια της.

Για να βγάλει χρήματα, είπε ότι «κοιμόταν με άντρες, έπλενε ρούχα και έπλενε μαλλιά».

Όταν πηγαίνει στο σχολείο, είπε ότι μερικές φορές αισθάνεται τόσο πεινασμένη που «δεν μπορεί να πάρει το στυλό για να γράψει».

Μιλώντας από το μικρό τους σπίτι, η μητέρα της μιλώντας στο BBC παραδέχτηκε ότι «δεν ήταν εύκολο να πεις σε ένα παιδί να κάνει κάτι τέτοιο».

Αλλά είπε ότι δεν ήταν σε θέση να συντηρήσει την οικογένειά της αφού έχασε τη δουλειά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα πάλευε να τα βγάλει πέρα ​​πλένοντας ρούχα.

«Είναι συντετριμμένη. Θα ήθελα το παιδί μου να πηγαίνει σχολείο όπως τα άλλα παιδιά για να βρει μια καλή δουλειά που θα το βοηθήσει στο μέλλον, αλλά επειδή δεν έχω καμία βοήθεια, αναγκάζεται να δουλεύει».

Σεξουαλική εκμετάλλευση

Μια γυναίκα που διευθύνει οίκο ανοχής είπε ότι η επιχείρησή της «ανθούσε», καθώς αποκτούσε όλο και περισσότερα νεαρά κορίτσια απελπισμένα για χρήματα.

Σύμφωνα με τον Houngbo η αύξηση της παιδικής εργασίας παρατηρείται σε χώρες χαμηλού-μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, καθώς και σε τομείς όπως η γεωργία, τα ορυχεία και οι κατασκευές.

Η ακρίβεια ποικίλει αναλόγως τη χώρα, αλλά το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) λέει ότι ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι μια «καθολική ανησυχία» που επηρεάζει τα παιδιά με διάφορους τρόπους.

«Πολλές οικογένειες από απελπισία πρέπει να καταφύγουν σε πραγματικά αδύνατες επιλογές και αρνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης που επηρεάζουν τα παιδιά τώρα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Natalia Winder-Rossi, διευθύντρια του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας της Unicef.

«Πνίγομαι, αλλά πρέπει να αντέξω…»

Στην πόλη Σιδώνα του νότιου Λιβάνου, παιδιά είπαν ότι είχαν εγκαταλείψει το σχολείο για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

«Όταν ήμουν στο σχολείο ονειρευόμουν να γίνω δασκάλα. Τώρα σταμάτησα να κάνω όνειρα», είπε στο BBC η 14χρονη Alaa, η οποία εργάζεται καθαρίζοντας τα σπίτια των ανθρώπων.

Η Unicef ​​λέει ότι περισσότερες από μία στις 10 οικογένειες στο Λίβανο στέλνουν τα παιδιά τους στη δουλειά. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας της.

«Θα ήθελα να πάω σχολείο φυσικά, αλλά σε αυτήν την κατάσταση ποιος θα σκεφτόταν να πάει σχολείο; Πρέπει να φροντίσεις την οικογένειά σου. Πνίγομαι… αλλά πρέπει να το αντέξω», είπε ο 15χρονος Μωάμεθ, που πουλά χαρτομάντιλα στο δρόμο.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024