Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΕΔΕ: Η προστασία των δασών είναι πρωτίστως αποστολή της κεντρικής διοίκησης

ΚΕΔΕ: Η προστασία των δασών είναι πρωτίστως αποστολή της κεντρικής διοίκησης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, με αφορμή δημοσιεύματα επανέλαβε πως η ευθύνη προστασίας των δασών είναι πρωτίστως στην αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης.

«Η προστασία των δασών είναι πρωτίστως αποστολή της  κεντρικής διοίκησης του  κράτους. Φτάνει πια  με την  συνεχή προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στις πλάτες της αυτοδιοίκησης» αναφέρει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου σε απάντηση δημοσιευμάτων.

«Υπάρχουν νόμοι και ο καθένας ας  αναλάβει τις ευθύνες του. Οι δήμαρχοι, αυτοί που πρώτοι πέφτουν στην φωτιά, αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης και σεβασμού από όλους. Από πότε οι Δήμοι υποκαθιστούν και την Δασική Υπηρεσία» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο οποίος παράλληλα επικαλείται την την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 181752/2052, που υπογράφηκε στις 2-5-2019 και δημοσιεύτηκε στις 7-5-2019 (ΦΕΚ 1525/7-5-2019 Τεύχος Β) για την «Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσθέτει για την ΚΥΑ: «Στο Πρώτο Άρθρο αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης όλα ξεκαθαρίζονται. Ποιος έχει την ευθύνη για την Καταστολή (η Πυροσβεστική), ποιος έχει την ευθύνη του Συντονισμού κατά τη διάρκεια της φωτιάς ( η Πυροσβεστική),  και ποιοι,τέλος, έχουν την ευθύνη της Πρόληψης (η Δασική Υπηρεσία).

Όλα αναφέρονται στην προαναφερόμενη Απόφαση, που είναι Νόμος του Κράτους. Οι Δήμοι έχουν ευθύνη για τους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές. Πάντως δεν είδαμε καμία φωτιά να ανάβει στην πλατεία Συντάγματος και να πηγαίνει στα Καλύβια και στην Πάρνηθα της Αττικής ούτε στα Δερβενοχώρια  της Βοιωτίας. Επίσης δεν είδαμε καμία φωτιά να ανάβει στην πλατεία της Αλεξανδρούπολης και να πηγαίνει στο δάσος της Δαδιάς.

Όταν οι νόμοι και οι αποφάσεις του Κράτους αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί, αλλάζουν. Αλλά μέχρι τότε ισχύουν για όλους και κυρίως για όσους ρητά εξουσιοδοτούνται να τους εφαρμόζουν. Όλα τα άλλα είναι λόγια ή μάλλον «σχόλια».

Σε τίτλους ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει επίσης:

  • Είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου»
  • Το μοντέλο και η στρατηγική αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών έχει αποδειχθεί ότι είναι λάθος».
  • Και επίσης, είναι διατυπωμένη από εμάς η πρόταση να αναδιοργανωθούν και να στελεχωθούν οι Δασικές Υπηρεσίες και να ανατεθούν σε αυτές οι αρμοδιότητες για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.
  • Τέλος, όταν φωνάζουν οι δήμαρχοι, είναι οι πολίτες που φωνάζουν.

Και ολοκληρώνει την τοποθέτηση λέγοντας: «Ως Κ.Ε.Δ.Ε δεν πρόκειται να δεχθούμε άδικες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις σε βάρος τω Δήμων».

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024