Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ώρα για λίγο ποδοσφαιρικό πολιτισμό

Ώρα για λίγο ποδοσφαιρικό πολιτισμό

Το αποψινό παιχνίδι είναι σολντ άουτ παρότι γίνεται σε μέρες ευρωπαϊκών διακοπών.

Ο Πειραιάς και το γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης θα φιλοξενήσουν απόψε τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, ένα μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι και στην κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ Σεβίλλη. Ελπίζω διοργανωτικά να πάνε όλα καλά.

Μετά την τραγική βραδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου παραμονές ενός ευρωπαϊκού αγώνα έχασε τη ζωή του σε συμπλοκές ένας νέος άνθρωπος, η χώρα μας έχει ανάγκη να θυμίσει σε όλη την Ευρώπη ότι παραμένει μια χώρα ικανή να φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Σεβίλλη θα αγωνιστούν για το τρόπαιο. Η διοργανωτική επιτροπή του τελικού και όσοι για αυτόν συνεργάστηκαν για τα μπράβο. Που είναι αυτή τη φορά όχι απλώς χρήσιμα αλλά και απαραίτητα.

Φαβορί

Υπάρχει φαβορί στο ματς; Φυσικά και ναι και είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης θα παίξει πρώτη φορά έναν τέτοιο ευρωπαϊκό τελικό αλλά είναι ομάδα έμπειρη και φυσικά ποιοτικότερη από τη Σεβίλλη, που ανάλογους τελικούς έχει παίξει περισσότερους και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το έχει κερδίσει κιόλας: το 2006 είχε κερδίσει την Μπαρτσελόνα με 3-0 στο τότε ισπανικό ευρωπαϊκό ντέρμπι. Βέβαια η Σεβίλλη το έχει χάσει και έξι φορές.

Εντυπωσιακό ότι από τις έξι αυτές ήττες της μόνο μία, από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2015, ήταν στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Οι άλλες είναι ή στην παράταση ή στα πέναλτι. Σημειωτέον απόψε παράταση δεν προβλέπεται. Αν το ματς είναι ισόπαλο η διαδικασία των πέναλτι θα ξεκινήσει με τη λήξη του αγώνα.

Κέρδισε

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο προπονητής που πέρυσι με τη Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Αγγλίας εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ, έχει κερδίσει το Σούπερ Καπ ως προπονητής της Μπαρτσελόνα το 2009 και το 2011. Δεν ταξίδεψε μαζί με την ομάδα του και ήρθε μια μέρα αργότερα στην Ελλάδα. Ο Πεπ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει: οι καταριανοί ιδιοκτήτες της Σίτι χρόνια τώρα του έχουν δώσει λευκή επιταγή. Φέτος η ομάδα του έχασε ήδη ένα Σούπερ Καπ: το εγγλέζικο.

Στον τελικό που προηγείται πάντα της έναρξης του αγγλικού πρωταθλήματος, και που έγινε δέκα μέρες πριν στο Γουέμπλεϊ, η Μάντσεστερ Σίτι πλήρωσε μια επιπολαιότητα της άμυνάς της στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων κι έχασε το τρόπαιο από την Αρσεναλ στη διαδικασία των πέναλτι – το ματς των δύο τελείωσε 1-1 στα ενενήντα λεπτά. Ο Πεπ δεν θέλει να χάνει τίποτα και ήταν εμφανώς εκνευρισμένος έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα.

Οταν οι Αγγλοι δημοσιογράφοι του επεσήμαναν ότι το αγγλικό Σούπερ Καπ το έχασε και πέρυσι (από τη Λίβερπουλ), τους απάντησε ότι το βασικό είναι η συμμετοχή σε αυτό γιατί σημαίνει ότι η προηγούμενη χρονιά πήγε καλά. «Ας παίζουμε κι ας χάνουμε» είπε. «Αν αυτό συμβαίνει, σημαίνει ότι κάποιο σοβαρότερο τρόπαιο κατακτήσαμε την προηγούμενη χρονιά» τόνισε.

Το αποψινό τρόπαιο βέβαια δεν θα το αντιμετωπίσει έτσι. Διότι η Μάντσεστερ Σίτι για να μεγαλώσει κι άλλο και να ανεβεί ακόμα ψιλότερα στην εκτίμηση πολλών που ακόμα την αντιμετωπίζουν απλά ως νεόπλουτη, πρέπει να κερδίσει ευρωπαϊκά τρόπαια πολλά. Η αισιοδοξία του Πεπ ανέβηκε στα ύψη σίγουρα από τη στιγμή που είδε το Σάββατο τον σκόρερ της ομάδας του, τον χαρισματικό Χάαλαντ, να σκοράρει δύο φορές στην πρεμιέρα της Σίτι με την Μπέρνλεϊ. Ο Χάαλαντ είχε να πετύχει γκολ από τον περασμένο Μάρτιο. Ολοκλήρωσε τη σεζόν κουρασμένος και ήταν νευρικός στον τελικό του αγγλικού Σούπερ Καπ της Σίτι με την Αρσεναλ. Αλλά με την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ επέστρεψε στα γκολ. Κι αν ο Χάαλαντ σκοράρει δεν υπάρχει πρόβλημα του Γκουαρντιόλα χωρίς λύση.

Παρτενέρ

Η Σεβίλλη μοιάζει παρτενέρ στο σόου της πρωταθλήτριας Αγγλίας, αλλά όποιος την ξεγράφει κάνει λάθος. Είναι ομάδα δεμένη και οργανωμένη. Ξέρει να παίζει καλύτερα τα διεθνή ματς από τα ισπανικά ντέρμπι. Δεν έχει Χάαλαντ (ούτε Ντε Μπρόινε, ούτε Μπερνάρντο Σίλβα, ούτε Ντίαζ, ούτε Τζακ Γκρίλις) αλλά είναι ομάδα πραγματική.

Από τον Μπαντέ, τον Χεσούς Νάβας, τον Οκάμπος, τον Ιβάν Ράκιτιτς, τον γιγάντιο Ελ Νεσίρι οι διεθνείς παραστάσεις δεν λείπουν. Κι ο τερματοφύλακας Μπόνο είναι σπεσιαλίστας στα πέναλτι: στη Ρόμα το θυμούνται καλά. Δεν θα πλήξουμε…

Δύο

Οι τελικοί του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ είναι δύο ειδών: ή κάνει περίπατο ο πρωταθλητής Ευρώπης και κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ ή γίνονται παιχνίδια πολύ ισορροπημένα. Στις τελευταίες δέκα διοργανώσεις επτά φορές ο νικητής προέκυψε στη διαδικασία των πέναλτι και τρεις φορές που το ματς κρίθηκε στην κανονική διάρκεια του αγώνα ο νικητής ήταν ίδιος: η Ρεάλ Μαδρίτης, δηλαδή η ευρωπαϊκή ομάδα με τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία τελικών. Αυτή, η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν έχουν κατακτήσει το τρόπαιο πέντε φορές η καθεμία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια εννιά φορές το κατέκτησε ο κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Συνήθως η ομάδα αυτή είναι και η καλύτερη στην Ευρώπη. Πέρυσι η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε περίπατο με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης κερδίζοντάς την με 2-0 – με μόνο άξιο αναφοράς γεγονός στο ματς ότι ο τότε γάλλος επιθετικός της Βασίλισσας Καρίμ Μπενζεμά με το γκολ που πέτυχε ξεπέρασε σε τέρματα τον θρύλο Ραούλ. Εναν χρόνο αργότερα ο Ραούλ παραμένει θρύλος της Ρεάλ, ενώ ο Μπενζεμά αγωνίζεται στη Σαουδική Αραβία.

Σολντ άουτ

Το αποψινό παιχνίδι είναι σολντ άουτ παρότι γίνεται σε μέρες ευρωπαϊκών διακοπών. Οι ξένοι δημοσιογράφοι που θα είναι στο γήπεδο είναι πάρα πολλοί. Ας μην προσπαθήσει να τους εξηγήσει κανείς πώς γίνεται η Ελλάδα που δεν μπορεί να διοργανώσει τον τελικό του Κυπέλλου της να διοργανώνει τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Δεν θα το καταλάβει κανείς τους. Απλά ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να γράψουν όλοι τους καλά λόγια για τη διοργάνωση.

Η ανάγκη να θυμίζουμε ότι η Ελλάδα παραμένει και στο ποδόσφαιρο μια πολιτισμένη χώρα είναι σταθερή. Θα παρευρεθούν στο γήπεδο και οι «Αρχές του τόπου», όπως λέγαμε κάποτε. Αναμένεται η παρουσία του Πρωθυπουργού, σίγουρα θα είναι παρών ο νέος υπουργός Αθλητισμού και θα είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης – τυπικά οι δύο τελευταίοι υπήρξαν και συνδιοργανωτές. Κάποιος θα πάει στο γήπεδο του Ολυμπιακού και από την ΕΠΟ. Μεταμφιεσμένος;

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024