Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Έπληξε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα κλιμακώνοντας εκ νέου την ένταση

Ρωσία: Έπληξε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα κλιμακώνοντας εκ νέου την ένταση

Η Μόσχα υλοποίησε την προειδοποίηση ότι πλοία που κινούνται προς την Ουκρανία θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι

Το είπε και το έκανε η Μόσχα. Κλιμακώνοντας και πάλι την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα έδωσε ένα πρώτο δείγμα του τι εννοούσε δυο μέρες πριν όταν αποχωρώντας από τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών επειδή δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά της, προειδοποίησε πως πλοία που κινούνται προς την Ουκρανία θα θεωρούνται «δυνητικά στρατιωτικά πλοία» και άρα στρατιωτικοί στόχοι.

Σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διεξήχθη στρατιωτική «άσκηση» στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, με εκτόξευση πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας για να χτυπηθεί στόχος στη θάλασσα, σύμφωνα με το AFP.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ εναντίον «σκάφους-στόχου σε πεδίο βολής στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας».

«Τα δεδομένα τηλεμετρίας και η επιτήρηση με βίντεο από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιβεβαίωσαν την επιτυχία της άσκησης. Το σκάφος-στόχος καταστράφηκε όταν χτυπήθηκε από πύραυλο», ανέφερε η Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης πως η αεροπορία του στόλου, σε συντονισμό με πλοία, «εργάστηκε» επιδιδόμενο σε «ενέργειες για να αποκλειστεί προσωρινά η ζώνη που είχε κλείσει για τη ναυσιπλοΐα» και να «περιοριστεί» το σκάφος-στόχος.

Τομείς «στα βορειοδυτικά και στα νοτιοανατολικά διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας κηρύχθηκαν προσωρινά επικίνδυνα για τη διέλευση», πρόσθεσε.

Πλήγμα σε τερματικό σταθμό σιτηρών

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τερματικούς σταθμούς σιτηρών μιας γεωργικής επιχείρησης στη νότια περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, δήλωσε την Παρασκευή ο περιφερειάρχης.

“Δυστυχώς, οι τερματικοί σταθμοί σιτηρών μιας γεωργικής επιχείρησης στην περιοχή της Οδησσού χτυπήθηκαν. Ο εχθρός κατέστρεψε 100 τόνους μπιζέλια και 20 τόνους κριθάρι”, είπε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η ένταση ανέβηκε ξανά κατακόρυφα στη Μαύρη Θάλασσα αφού η Ρωσία αποσύρθηκε αυτή την εβδομάδα από τη συμφωνία που είχε κλειστεί τον Ιούλιο του 2022 με μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων, που θεωρείτο κρίσιμη για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα.

Φόβοι για επισιτιστική κρίση

Αναλυτές μιλούν για προσπάθειες εργαλειοποίησης των σιτηρών από τη Ρωσία, σε μία κίνηση η ποία έχει ήδη επιπτώσεις στην αγορά: οι παγκόσμιες τιμές καταγράφουν ήδη σημαντική άνοδο.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια βασική οδός εξόδου για γεωργικά προϊόντα και από τις δύο χώρες και φιλοξενεί επίσης έναν σημαντικό τερματικό σταθμό πετρελαίου. Πάνω από μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ρωσικού αργού ρέουν μέσω του Novorossyisk.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, που ενισχύει τις επιπτώσεις του πολέμου στις παγκόσμιες αγορές βασικών προϊόντων — συμπεριλαμβανομένων των ζωτικών προμηθειών τροφίμων. Οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν διαταραχθεί σοβαρά από τον πόλεμο, καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει το μερίδιό της στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού. Και οι δύο είναι σημαντικοί εξαγωγείς.

Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας αποτελούν ζωτική αρτηρία για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και ιστορικά μέσα από αυτά πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, ενώ αυτόν τον καιρό εξελίσσεται η συγκομιδή της νέας σοδειάς. Επομένως, το κλείσιμο του διαδρόμου θα μπορούσε να επιβραδύνει τη ροή της επόμενης σοδειάς στην αγορά, προκαλώντας σημαντικές αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024