Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Έμεινε παράλυτος λόγω αστυνομικής βίας και του επιδικάστηκαν 20 εκατομμύρια δολάρια

ΗΠΑ: Έμεινε παράλυτος λόγω αστυνομικής βίας και του επιδικάστηκαν 20 εκατομμύρια δολάρια

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς στην ιστορία της Καλιφόρνια

Ένας άνδρας από τη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ που έμεινε παράλυτος έπειτα από ξυλοδαρμό κατά τη διάρκεια διακοπής κυκλοφορίας κέρδισε διακανονισμό 20 εκατομμυρίων δολαρίων, έναν από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της πολιτείας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Ο Gregory Gross, βετεράνος του στρατού, έκανε μήνυση το 2022 στο αστυνομικό τμήμα, αφού οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εναντίον του τεχνικές «συμμόρφωσης μέσω πόνου». Ο άνδρας φώναζε πολλές φορές «δεν νιώθω τα πόδια μου» και «δεν μπορώ να αναπνεύσω», με τους αστυνομικούς να συνεχίζουν να τον κρατούν μπρούμυτα στο γρασίδι.

Ο Gross κατηγορήθηκε ότι οδηγούσε μεθυσμένος και προκάλεσε σύγκρουση λόγω αργής ταχύτητας τον Απρίλιο του 2020.

Η άγρια επίθεση των αστυνομικών του άφησαν ένα σπασμένο λαιμό και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, για συγκόλληση της σπονδυλική του στήλης.

Είπε ότι η χρήση βίας από τους αστυνομικούς τον άφησε ανίκανο να περπατήσει ή να φροντίσει τον εαυτό του, τονίζοντας ότι πλέον χρειάζεται 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα για το υπόλοιπο της ζωής του.

«Δεν είμαστε εναντίον της αστυνομίας», είπε ο δικηγόρος Moseley Collins, ο οποίος εκπροσωπεί τον Gross. «Είμαστε υπέρ της αστυνομίας, αλλά είμαστε κατά της αστυνομικής βίας όταν συμβαίνει».

Σύμφωνα με το Associated Press, o διακανονισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε ό,τι αφορά αστυνομικά παραπτώματα στην ιστορία της Καλιφόρνια.

Τον Μάιο, η πολιτεία συμφώνησε να πληρώσει 24 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια ενός άνδρα που πέθανε αφού ούρλιαζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω», καθώς πολλοί αστυνομικοί τον συγκρατούσαν ενώ προσπαθούσαν να πάρουν δείγμα αίματος.

Ως μέρος του διακανονισμού, η πόλη Yuba θα αρχίσει επίσης να ελέγχει τυχαία το υλικό κάμερας που φέρουν στις στολές τους οι αστυνομικοί και να εξετάζει τα περιστατικά χρήσης βίας, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μπράιαν Μπέικερ.

Ζήτησε συγγνώμη από τον Gross σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

«Είστε στις σκέψεις μου από τότε που έλαβα υπόψη μου αυτή την τραγωδία», είπε ο Μπέικερ στον Gross. «Στις 12 Απριλίου 2020, χάσαμε τον σκοπό μας. Και για αυτό, κύριε Gross, λυπάμαι».

Ο Gross είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία είναι σημαντικές για να διασφαλιστεί ότι αυτό που του συνέβη δεν θα επαναληφθεί. Ο ίδιος δωρίζει 20.000 δολάρια στο Ίδρυμα Μνήμης των Αξιωματικών Ειρήνης της Καλιφόρνια.

«Χαίρομαι που έκαναν κάτι και το πήραν στα σοβαρά», είπε ο Gross την Τρίτη. «Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς γίνεται κάποιος να είναι σε θέση εξουσίας και να συμπεριφέρεται έτσι και να συμπεριφέρεται έτσι σε έναν άλλο άνθρωπο».

Ο Gross κατέθεσε επίσης ξεχωριστές αγωγές το 2021 κατά του νοσοκομείου Rideout Memorial στο Marysville, μαζί με το Ιατρικό Κέντρο Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές τους συνέβαλαν στην κατάστασή του.

Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση των αγωγών, επικαλούμενος το απόρρητο.

Στο βίντεο της κάμερας της αστυνομίας που παρείχαν οι δικηγόροι του Gross, ένας αστυνομικός φαίνεται να στρίβει τα χέρια του με χειροπέδες και να τον βάζει βίαια σε ένα γκαζόν.

Κάποια στιγμή, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν στο έδαφος και τον κράτησαν μπρούμυτα καθώς ο Gross φώναζε επανειλημμένα ότι δεν αισθανόταν τα πόδια του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

«Κύριε Gross, τελειώσαμε με τα ανόητα παιχνίδια σας» ακούγεται να λέει ένας αστυνομικός.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ υπέγραψε έναν νόμο που απαγορεύει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες λαβές που οδήγησαν σε πολλαπλούς ακούσιους θανάτους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024