Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη «χτυπά» τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη «χτυπά» τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Το μίσος και η Ακροδεξιά «βγήκαν από την ντουλάπα».

Καθώς ο μήνας Pride πλησιάζει στο τέλος του, ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα για την άνοδο της δεξιάς και τις επιθέσεις ενάντια σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σε μια περίοδο και ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός λόγος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Το να βγαίνεις στο δρόμο με φόβο, να αφήνεις το χέρι του συντρόφου σου ή να αποφεύγεις τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής είναι όλο και πιο συνηθισμένο σε φαινομενικά ελεύθερες και «ανεκτικές» ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι αναφορές για ομοφοβικές επιθέσεις στην Ισπανία, για παράδειγμα, έχουν εκτοξευθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις είναι αυτή δύο νεαρών ανδρών που δέχθηκαν επίθεση από μια ομάδα πέντε αγοριών ενώ φιλιούνταν στην παραλία κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Saint Joan στη Βαρκελώνη.

Ο Ramón Martinez, συγγραφέας και ακτιβιστής, αναφέρει τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Samuel Luiz στην A Coruña, πριν από δύο χρόνια, ως βασικό σημείο καμπής. «Από τότε, πολλοί από τους φίλους μου άρχισαν να ψάχνουν για μαθήματα αυτοάμυνας», λέει στο Euronews. «Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα χειροτέρευε». Λέει ότι φοβούνται ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να κάνει βήματα προς τα πίσω έως ότου φτάσει στην ίδια κατάσταση με αυτήν στην Πολωνία ή την Ουγγαρία.

Το μίσος «βγήκε από την ντουλάπα»

Το μίσος «βγήκε από την ντουλάπα» που ενθαρρύνεται χωρίς ντροπή από ακροδεξιά κόμματα όπως το Vox.

Οι συμμαχίες μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς επέτρεψαν στο Vox να εισέλθει σε πολλά δημοτικά συμβούλια. Ένα από τα πρώτα μέτρα του ήταν η εξάλειψη των σημαιών του ουράνιου τόξου από τα δημόσια κτίρια και η απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά της ανδρικής βίας.

Ο Martinez ανησυχεί ότι οι δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών στην Ισπανία στις 23 Ιουλίου δείχνουν μια νίκη του Λαϊκού Κόμματος με το Vox.

«Αυτό που δυστυχώς βλέπουμε όλο και περισσότερο είναι ότι υπάρχουν αντιδημοκρατικές και λαϊκιστικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα δικαιώματά τους», λέει η Διευθύντρια Πολιτικής της ILGA-Europe Katrin Hugendubel. «Αυτές είναι στρατηγικές για να αποσπάσουν την προσοχή από προβλήματα όπως η διαφθορά όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ουγγαρία».

Η ρητορική μίσους μετατρέπεται σε βία

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι στρατηγικές είναι μόνο η αρχή ενός κύματος οπισθοδρόμησης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που είναι αποτέλεσμα της ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ιταλία, η πρόσφατη άνοδος στην εξουσία της ακροδεξιάς Giorgia Meloni είχε ήδη συνέπειες για οικογένειες γονέων του ίδιου φύλου. Ο εισαγγελέας στη βόρεια πόλη της Πάντοβας κήρυξε παράνομα τα πιστοποιητικά γέννησης 33 παιδιών που γεννήθηκαν από ζευγάρια λεσβιών.

Σε αυτό προστίθενται οι νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ουγγαρία, οι οποίοι έχουν μιμηθεί και στη Ρουμανία.

«Τα βίαια επεισόδια στους δρόμους έχουν αυξηθεί, αλλά και οι διακρίσεις στα σχολεία και στους χώρους εργασίας», λέει ο Hugendubel, «λόγω του τρανσφοβικού μίσους που περιβάλλει τον νέο »τρανς νόμο» της προοδευτικής κυβέρνησης του Pedro Sánchez».

Η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανσφυλικών, Τρανσεξουαλικών και Διαφυλικών της Ευρώπης (ILGA-Europe).

Πριν από ένα χρόνο, μια επίθεση σε ένα queer χώρο στη Νορβηγία, κατά την οποία ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε άλλους 21.

Την ίδια χρονιά στη Σλοβακία, δύο άτομα πυροβολήθηκαν από έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή έξω από ένα κατάστημα στη Μπρατισλάβα.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024