Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη «μάχη» των αρχηγών στη Βουλή - Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η κατά μέτωπο επίθεση από τα κόμματα

Η πρώτη «μάχη» των αρχηγών στη Βουλή – Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η κατά μέτωπο επίθεση από τα κόμματα

«Crash test» για τη νέα οκτακομματική Βουλή - Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη - Επίσημη πρώτη για Φάμελλο και Ανδρουλάκη

Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Η σημερινή πρώτη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν διέφερε και πολύ από τις προεκλογικές αψιμαχίες ή τις άλλες συνεδριάσεις της ολομέλειας, όπου διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους οι αρχηγοί των κομμάτων – αν βέβαια δεν υπολογίσει κανείς την πατριδολαγνεία και τα «κύριε ελέησον» του πέμπτου και έβδομου, αντίστοιχα, προέδρων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως ήταν αναμενόμενο, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε έναν πανηγυρικό τόνο μετά και τη δεύτερη μεγάλη εκλογική του νίκη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη μέρα της διαδικασίας.

Στη θέση του, το «βάπτισμα του πυρός» πήρε ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία, μη διστάζοντας να παρομοιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την… Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πρωτιά και για τον Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός πια αρχηγός κόμματος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ψεύτικες» υποσχέσεις, κομματοκρατία και αναξιοπιστία.

Όσο για τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, επισήμανε το προφανές – ότι σχεδόν όλες οι εξαγγελίες και υποσχέσεις του πρωθυπουργού έχουν ως προϋπόθεση πολλά… «εφόσον».

«Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες των πολιτών»

Με μία ιστορική αναδρομή, που ξεκίνησε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και έφτασε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να αρκεστεί στην απαρίθμηση μιας σειράς οικονομικών μέτρων, ενώ έθεσε ως στόχο της γενιάς του την ανάγκη «να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», όπως είπε, φέρνοντας στο νου μνήμες… Σημίτη.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «λογικά» πρωτογενή πλειονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους «αρκετά κάτω» – όπως ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει πόσο – από το 140% ως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8%, επίσης ως το τέλος της τετραετίας, μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ, πάλι στο τέλος της τετραετίας, καθώς και για μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Ακόμη και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, που είχε και προεκλογικά εξαγγείλει, έχει ως προϋπόθεση να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους από τις φυσικές καταστροφές (σ.σ. τα «εφόσον» που έλεγε ο Κουτσούμπας).

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι καθιερώνεται η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα, ούτως ώστε «κάθε παροχή που θα ακούγεται, να είναι ρεαλιστική με τη σφραγίδα του δημοσιονομικού συμβουλίου και να μη ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων».

Γι’ αυτό, εξάλλου, ο ίδιος επιμένει στο «μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση» όποτε πανηγυρικά μιλάει για προσλήψεις, ενώ η λύση που έδωσε στις ελλείψεις του ΕΚΑΒ, μπας και σταματήσει να πεθαίνει κόσμος περιμένοντας ασθενοφόρο, περιλαμβάνει συνδρομή από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους ΟΤΑ – λες και το προσωπικό, ειδικά στο Πυροσβεστικό Σώμα, φτάνει και περισσεύει.

Υπάρχουν βέβαια και οι άμεσα υλοποιήσιμες υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς «εφόσον» δηλαδή, μεταξύ των οποίων η συνέχιση των διαφόρων «pass», αλλά και η ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση «εάν οι υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους πολίτες», όπως τόνισε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν όλο αυτό το διάστημα ότι έχει «κρυφή ατζέντα» στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, άνοιξε την «πόρτα» για τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κάνοντας μια «ντρίπλα», καθώς διεμήνυσε πως, σε πρώτη φάση, δεν χρειάζεται να περιμένουμε την συνταγματική αναθεώρηση για το άρθρο 16, αφού «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημών, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Και βέβαια, δεν θα μπορούσε να μην ανακοινώσει την ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο μέχρι το 2025, αλλά και την συνέχιση των εξοπλισμών για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας.

«Μητσοτάκης όπως Θάτσερ»

Επιθετικά ξεκίνησε την «παρθενική» του εμφάνιση ως νέος πρόεδρος της Κοινοβοπυλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την παραίτηση-σοκ του Αλέξη Τσίπρα, ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντίπαλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πυλώνας της κοινωνίας», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά του, τονίζοντας πως «έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας».

«Παραλάβαμε άδεια ταμεία από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος και σημείωσε ότι «μπήκαμε στη Βουλή για να υπερασπιστούμε την κοινωνία. Δεν είμαστε από τζάκια, ούτε επαγγελματίες της πολιτικής».

«Ζήτησε υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε σε σχέση με το άρθρο 16 και όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στα ιδιωτικά κολλέγια δεν έχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

Παράλληλα, τόνισε πως «ήταν επιλογή της ΝΔ να μη στηρίξει τη δημόσια υγεία», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κλέβει λέξεις» από το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα «κλέβει και από το εισόδημα των πολιτών».

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «πληθωρισμό απληστίας» και για φαινόμενα αισχροκέρδειας «με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Και αναφερόμενος στα εργασιακά, με αφορμή και τα όσα έγιναν γνωστά για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση υπόσχεται καλύτερες δουλειές, υποθέτω σαν τις δουλειές στη Ρόδο».

Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θυμίζει την Μάργκαρετ Θάτσερ, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημείωσε, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα συλλογικά δικαιώματα και τις διαπραγματεύσεις, ενώ «δεν υπάρχει πουθενά το δικαίωμα της απεργίας».

«Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0;», αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Αυτή είναι η Ελλάδα του Γκόρτσου και του ρουσφετιού», απάντησε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η «μοναδική εξαγωγική δραστηριότητα ήταν η εξαγωγή του Predator».

«Κολπάκια» της κυβέρνησης η αύξηση μισθών

Σκληρή κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για κομματοκρατία και αναξιοπιστία.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα ασκήσει «στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες».

Όπως σημείωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του παρουσίασε μία «εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας», δίνοντας «υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν», ενώ τον κατηγόρησε ότι «απέκρυψε όσα έρχονται».

Σχετικά με την αύξηση των μισθών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «κολπάκια» της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμφανίζετε ως κεντρικό πρόταγμα της νέας θητείας σας την αύξηση των μισθών. Αλλά επειδή, όπως μόνος σας αποκαλύψατε σε συνέντευξη, στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορείτε να κάνετε κολπάκια, στείλατε στις Βρυξέλλες αύξηση 12,7%, ενώ εδώ λέγατε προεκλογικά για 25%, περιφρονώντας ευθέως την αγωνία των πολιτών για καλύτερους μισθούς».

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την Υγεία «είχαν γνώμονα την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει για την αναγέννησή του, γιατί είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά κάθε ελληνική οικογένεια», υπογράμμισε και πρότεινε την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσο για την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ο Νίκος Ανδρουλάκης τον κατηγόρησε ότι «κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16».

Και τόνισε ότι προτεραιότητα δική του είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη είπε χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

«Όποιος μιλά για αυτοδυναμία της κυβέρνησης, θα διαψευστεί»

Για τα «εφόσον» των υποσχέσεων Μητσοτάκη μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ έχουν ήδη πάρει τη θέση τους δίπλα στο λαό, ενώ σημείωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων «ματωμένα πλεονάσματα».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η παντοδυναμία ή όχι μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης δεν κρίνεται από το αν έχει περισσότερους βουλευτές, αν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αν υπάρχει οργανωμένο λαϊκό κίνημα».

«Όποιος μιλά για αυτοδυναμία της κυβέρνησης, θα διαψευστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους «μπλε φακέλους» της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι «καλαίσθητοι εξωτερικά, αλλά τρομακτικοί στο περιεχόμενο».

Και προσέθεσε πως «μόνο ως έκθεση ιδεών ακούγονται σε σοβαρά και υπεύθυνα αυτιά όσα λέτε για δήθεν καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και ζωή».

«Έχετε αντίπαλο κύριοι της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, προαναγγέλλοντας αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ επισήμανε ότι αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι, στην πραγματικότητα, θα «τρέξει» την επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024