Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός 950 ευρώ - Αυξήσεις στο Δημόσιο - Μειώσεις φόρων σε οικογένειες - Όλα τα οικονομικά μέτρα

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός 950 ευρώ – Αυξήσεις στο Δημόσιο – Μειώσεις φόρων σε οικογένειες – Όλα τα οικονομικά μέτρα

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο από 1/1/2024 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή, περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» της νέας τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι «οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων».

«Έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας και διχασμού», ανέφερε, επικαλούμενος το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και τονίζοντας ότι οι πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας όμως ότι η χώρα μας «κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών, τις οποίες διόγκωσε η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι τραγικοί χειρισμοί που την επέτειναν» – σε μία σαφή αιχμή για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εθνικός στόχος ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός

«Είμαστε στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου. Για να μιλήσουμε για το μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε και να διδαχθούμε από το παρελθόν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους τρεις σταθμούς «που σφράγισαν την πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία 100 χρόνια»:

«Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός των δεκαετιών του ’50 και του ’60, που οδήγησε σε ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη και με το ρίζωμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, και ο πολιτικός εκσυγχρονισμός της μεταπολίτευσης, εξέλιξη που χάρη στον ιδρυτή μας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στέριωσε τη Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Εννοώ τη μεγάλη προσπάθεια η χώρα να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες και να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον», εξήγησε.

Και προσέθεσε: «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι συμπεριληπτική, προστατεύοντας πρώτα και πάνω από όλα τους πιο αδύναμους. Φιλόδοξη και δίκαιη. Στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι μερίδιο».

Οι βασικοί στόχοι της νέας διακυβέρνησης

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της νέας τετραετίας:

– Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του έτους.

– Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.

– Λογικά πρωτογενή πλειονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% ως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% ως το τέλος της τετραετίας, μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών

Συνεχίζεται το market pass και για τους επόμενους μήνες.

Καθιερώνουμε και θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, σε μόνιμη βάση, το youth pass, ύψους 150 ευρώ.

Από 1/1/2024 το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυξάνουμε το οικογενειακό επίδομα από 20 ως 50 ευρώ.

Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές.

Οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από φαρμακευτικές δαπάνες.

Καθιερώνεται η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

«Κάθε παροχή που θα ακούγεται, πρέπει να είναι ρεαλιστική με τη σφραγίδα του δημοσιονομικού συμβουλίου και να μη ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.

Από το νέο έτος, σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%.

Μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Για ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και υπογράμμισε ότι «η δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ισχύει στο ακέραιο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι σκοπός μας είναι το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά.

Ανακοίνωσε την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα και τη δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Για Παιδεία και εκπαίδευση

Η δημόσια παιδεία προχωρά επίσης σε νέα εποχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027.

Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη στα σχολεία.

«Το φθινόπωρο ξεκινά μελέτη για την κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της χώρας, με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε χειροκροτούμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην προσχολική αγωγή, με καλύτερο συντονισμό της παιδείας με την αγορά εργασίας.

Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο ττης Τεχνολογίας.

Για το άρθρο 16

Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν.

«Άμεσα η μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημών, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 – και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».

Και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Στις αρχές του 2025 εκκινεί η διαδικασίας της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’», ανέφερε, σημειώνοντας πως «είναι δέσμευσή μου ότι από τη στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό, θα τους διπλασιάσουμε».

Ανέφερε ότι θα διπλασιάσουμε τα φτηνά στεγαστικά δάνεια προς τους φοιτητές «που έφτασαν το προηγούμενο διάστημα τα 5.000 και θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες για 8.500 φοιτητές».

Θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής, προσέθεσε.

Οι εξοπλισμοί θα συνεχιστούν – Θα ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα εξοπλιστικά μπρογράμματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας θα συνεχιστούν.

Και ανακοίνωσε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Μίλησε ακόμη για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας, μέσω διακρατικών συμφωνιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη, για να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη».

«Καλά τα λέω, κ. Τσακαλώτε;»

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου τα είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, απευθύνθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τον παρακολουθούσε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλά τα λέω κ. Τσακαλώτε; Καλά τα λέω».

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα με τα «αδέρφια» τους στην Ακρόπολη, ενώ τόνισε ότι «η ΕΡΤ δεν έχει καμία σχέση με την ΕΡΤ του παρελθόντος».

Εστιάζοντας στον άνθρωπο, o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε με απόλυτη συνέπεια όλα τα σχέδια που εκπονήθηκαν για τα άτομα με αναπηρία, για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για το παιδί».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης θα πρέπει να αισθάνονται ίσοι και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Χριστιανούς, καθώς και τις ίδιες ευκαιρίες.

«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους», διεμήνυσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση σε ένα «νεοφιλελεύθερο κράτος δικαίου» και λέγοντας ότι δεν θα υποσχεθεί θαύματα, αλλά «υπομονή και σκληρή δουλειά».

«Το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και εδώ, στη Βουλή», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «η ρητορική της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες».

«Η δημοκρατική πολυφωνία σε αυτή τη Βουλή δεν θα επιτρέψει την κακοφωνία», προσέθεσε με νόημα, ενώ κάλεσε όλες και όλους να σεβαστούν τον κοινοβουλευτικό διάλογο και ζήτησε την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024