Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται

«Αιχμές» για το γεγονός ότι δεν έχουν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη άφησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εξαπέλυσε σκληρή κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για κομματοκρατία και αναξιοπιστία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομία και το επιτελικό κράτος, κατηγορώντας τον για αναξιοπιστία, ενώ άφησε και «αιχμές» για το «παράπονο» του πρωθυπουργού ότι δεν έχουν συναντηθεί.

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα ασκήσει στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση, με αρχές και αξίες.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων, παρουσίασε μία «εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας», δίνοντας «υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν, ενώ απέκρυψε όσα έρχονται».

«Προφανώς στηρίζουμε τον στόχο τής, όσο γίνεται ταχύτερης, απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας», είπε ακόμα ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε πως «την αξίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που σήκωσαν το τεράστιο βάρος της οικονομικής κρίσης. Όμως η επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Δεν είναι συνεκτική και συμπεριληπτική μια κοινωνία και μια οικονομία δύο ταχυτήτων. Μιας πρώτης για ένα μικρό κύκλο και μιας δεύτερης για τη μεγάλη πλειονότητα», σημείωσε.

«Κολπάκια» της κυβέρνησης η αύξηση μισθών

Σχετικά με την αύξηση των μισθών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «κολπάκια» της κυβέρνησης λέγοντας: «Η κυβερνητική αναξιοπιστία όμως δεν σταματά εδώ. Εμφανίζετε ως κεντρικό πρόταγμα της νέας θητείας σας την αύξηση των μισθών. Αλλά επειδή, όπως μόνος σας αποκαλύψατε σε συνέντευξη, στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορείτε να κάνετε κολπάκια, στείλατε στις Βρυξέλλες αύξηση 12,7%, ενώ εδώ λέγατε προεκλογικά για 25%. Περιφρονώντας ευθέως την αγωνία των πολιτών για καλύτερους μισθούς», τόνισε.

Και προσέθεσε: «Αλλά δεν ήταν και το μόνο: Αύξηση επενδύσεων 70% είχε το προεκλογικό σας πρόγραμμα, 47% στείλατε στις Βρυξέλλες. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έλεγε το προεκλογικό σας πρόγραμμα, στο 34%  τις προσγειώσατε στο μεσοπρόθεσμο. Τελικά, πράγματι, στο μεσοπρόθεσμο, δεν γίνονται κολπάκια!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια, αμφισβήτησε το κυβερνητικό αφήγημα επιτυχίας στην οικονομία. «Για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν ένα ‘αρχιπέλαγος’ μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στα αναπτυξιακά προγράμματα;» αναρωτήθηκε.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες

Ανέφερε πως η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε το 11,8% το 2022, το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα μεταπολεμικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η ανάπτυξη που διαφημίζετε, δεν έχει βάθος γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο real estate, τη Χρυσή Βίζα, τις κερδοσκοπικές εξαγορές κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων, που πολλές από αυτές γίνονται με δάνεια ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή, χρηματοδοτούν οι τράπεζες της χώρας τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας».

«Εμείς προτείνουμε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο έχει προτεραιότητα την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Διασυνδέοντας τον τουρισμό με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης,

Παράλληλα, όπως είπε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμες και θα επαναφέρει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

«Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και θα παλέψει για την αναγέννησή του»

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινωνικό κράτος και αναφέρθηκε στο ΕΣΥ.

«Αναρωτιέμαι κ. Μητσοτάκη, ξεχνάτε ότι είστε ο πρωθυπουργός που στα χρόνια της διακυβέρνησής σας, οι Έλληνες πλήρωσαν από την τσέπη τους τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία. 3.500 ασθενείς στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης περιμένουν για ένα χειρουργείο. Και στον Ευαγγελισμό η λίστα αναμονής για τις μη επείγουσες καρδιαγγειακές επεμβάσεις είναι 6 μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την υγεία «είχαν γνώμονα την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει για την αναγέννησή του, γιατί είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά κάθε ελληνική οικογένεια. Για το λόγο αυτό, σας προτείναμε την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης»., σημείωσε.

«Σας άκουσα προεκλογικά να δηλώνετε ότι δεν είναι δυνατή η αναθεώρηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σας ενημερώσω ότι μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων της Γαλλίας και της Σλοβακίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορείτε να ανακατευθύνετε έως το 30% των πόρων», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει «επιτέλους» προτεραιότητα την υγεία, «για να σταματήσει να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις δεύτερες μεγαλύτερες δαπάνες υγείας».

«Όπως λέει ο ελληνικός λαός, δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω», τόνισε και ανακοίνωσε πως η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

«Δεν θα δεχθούμε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να κάνουν εμπόριο πτυχίων»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τον τομέα της Παιδείας, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη ριζικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος με τη θέσπιση του εθνικού απολυτήριου και «στόχο ένα σχολείο που θα είναι το κέντρο βάρους της Παιδείας».

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 16, επαναλαμβάνοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρτς που πρέπει να πληρούνται, όπως και σε άλλες χώρες».

«Κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16», απάντησε στην πρόσκληση Μητσοτάκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε «αιχμές» και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αξιολόγηση στην εκπαίδευση και τόνισε πως «χρειάζεται και θέλουμε αξιολόγηση, αλλά όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας», ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κομματοκρατία».

«Αυτό δεν είναι αξιοκρατία κύριε Μητσοτάκη, είναι κομματοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

«Πυρήνας ενός προβληματικού συστήματος διακυβέρνησης το επιτελικό κράτος»

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για το επιτελικό κράτος.

«Το δήθεν επιτελικό κράτος από όπου οργανώθηκαν όλες οι επιθέσεις στο κράτος δικαίου, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρα τον πυρήνα ενός προβληματικού συστήματος διακυβέρνησης. Ποια είναι η επιτελικότητα, με τους στρατούς των 3.500 μετακλητών; Έχετε κάνει διαχρονικό ρεκόρ κ. Μητσοτάκη τόνισε. Ακόμα και η σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης σπάει άλλο ένα ρεκόρ: 63 μέλη με 23 υπουργούς, 4 αναπληρωτές, 35 υφυπουργούς και έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο που παραμένει Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτή είναι η αντίληψή σας», επισήμανε και έκανε λόγο για «ρουσφέτι».

Για υποκλοπές και Τέμπη

«Σε αυτό το δαιδαλώδες σχήμα οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες Αρχές αποκτούν έναν ακόμα πιο σημαντικό εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο. Και θα σας απευθύνω ευθέως το ερώτημα:
Είναι στις προθέσεις σας είναι η συγχώνευση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με μόνο στόχο την αποστρατεία του κ. Ράμμου, ο οποίος ήταν και το θύμα εξωθεσμικής επίθεσης από τον Υπουργό σας, τον κύριο Γεωργιάδη;» συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Μια υπόθεση όπου η Δικαιοσύνη έχει χρέος να αποκαλύψει την αλήθεια και να υποδείξει όσους ευθύνονται», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και μίλησε για την ανάγκη διαφάνειας στην αναξιοκρατία  και τη διαφθορά  που αποτυπώθηκαν, όπως είπε  στην τραγωδία των Τεμπών.

«Το πόρισμα είναι εκκωφαντικό. Δεν είναι τυχαίο που το πόρισμα αυτό δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα. Ξεχάστηκε στο συρτάρι του κ. Καραμανλή, προφανέστατα για να μην μπλέξουν τα «γαλάζια παιδιά» του ΟΣΕ και των άλλων οργανισμών, που ήδη ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  καλώντας  την κυβέρνηση  να υιοθετήσει την πρότασή οι διοικήσεις νοσοκομείων και οργανισμών να επιλέγονται με  ανοικτό διεθνή διαγωνισμό εντός δύο μηνών, ώστε οι πραγματικά άξιοι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

«Αιχμές» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τον Κασιδιάρη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του Ηλία Κασιδιάρη. «Εμείς, επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε τους δολοφόνους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Δεν λιποταχτήσαμε, δεν κάναμε ότι ‘δεν τρέχει τίποτα’, ούτε ‘κλείσαμε το μάτι’ στους νεοναζί και βέβαια ούτε επιτρέψαμε κ. Μητσοτάκη στον καταδικασμένο εγκληματία Κασιδιάρη να κάνει τρία χρόνια προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή», είπε ακόμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής κάνοντας λόγο για «πεδίο συναινέσεων σεβασμό στον θεσμικό ρόλο της Βουλής». «Στηρίξαμε όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για ένα μακροπρόθεσμο ράλι εξοπλισμών. Ούτε θα δεχθούμε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ξεκαθάρισε.

«Αξιόπιστη αντιπολίτευση»

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο επίσης πως το ΠΑΣΟΚ «θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση καθοδηγούμενη από αρχές και αξίες. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης , η φωνή της λογικής και της προόδου. Χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός».

Πρόσθεσε ότι  η «Νέα Δημοκρατία όσo και αν αυτοπροβάλλεται ως φορέας  εκσυγχρονισμού, είναι μια δύναμη βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή. Οι καθημερινές μας μάχες θα είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναγεννηθεί και θα μεγαλώσει  η δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Για να αποκτήσει ξανά η χώρα μία πραγματικά προοδευτική  πρόταση διακυβέρνησης».

«Κύριε Μητσοτάκη παραπονιέστε ότι δεν έχουμε συναντηθεί, συναντηθήκαμε επιτέλους και θα τα λέμε τακτικά»

Στο τέλος της τοποθέτησής του ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε ξανά «αιχμές» στα όσα υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ότι δεν τον ξέρει και δεν έχουν συναντηθεί.

«Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο κ. Μητσοτάκη παραπονιέστε ότι δεν έχουμε συναντηθεί, συναντηθήκαμε επιτέλους και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων να είστε σίγουροι γι’ αυτό», κατέληξε.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024