Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από αστυνομικούς - Γιατί δεν κάνει κανείς τίποτα;

Γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από αστυνομικούς – Γιατί δεν κάνει κανείς τίποτα;

Η σεξουαλική παρενόχληση της αστυνομίας βρίσκεται στο επίκεντρο όπως ποτέ πριν, μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό.

Αποκαλύψεις σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας από γυναίκες οι οποίες καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από αστυνομικούς.

Γυναίκα μιλώντας στο BBC αποκάλυψε ότι αστυνομικός επιχείρησε σεξουαλική σχέση μαζί της μέσω μηνυμάτων και ότι εμφανιζόταν συνέχεια στο σπίτι της.

Αποδεικτικά στοιχεία έχουν διαγραφεί σε «κακοστημένες» έρευνες και από 500 καταγγελίες για κατάχρηση της θέσης τους από αξιωματικούς, μόλις σε 24 απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με στοιχεία του BBC.

Η σεξουαλική παρενόχληση της αστυνομίας βρίσκεται στο επίκεντρο όπως ποτέ πριν, μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό.

Τώρα το BBC έμαθε ότι μεμονωμένες αστυνομικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να προστατεύσουν ευάλωτες γυναίκες σε «αποτυχημένες» ή καθυστερημένες έρευνες που χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν και σπάνια οδηγούν σε κυρώσεις για παράπτωμα ή ποινικές διώξεις.

Οι γυναίκες απογοητεύονται από δυνάμεις των οποίων οι αξιωματικοί τις είδαν ως θηράματα, λέει η Dame Vera Baird, η πρώην επίτροπος των θυμάτων.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη παραβίαση εμπιστοσύνης».

Συνεντεύξεις με πολλούς πρώην αστυνομικούς και γυναίκες, έγγραφα που διέρρευσαν και απαντήσεις σε αιτήματα ελευθερίας πληροφοριών αποκαλύπτουν:

  • Σε μια γυναίκα εστάλησαν επανειλημμένα μηνύματα που ζητούσαν σεξ – μάλιστα ένας σε μια περίπτωση ζήτησε «να μην έχει συναισθήματα, απλά γέλια, likes και άφθονη συνεύρεση»
  • Υποθέσεις που έχει ερευνήσει το BBC αφορούν γυναίκες που είναι γνωστό ότι είναι θύματα βιασμού και ενδοοικογενειακής κακοποίησης και έναν ενήλικα που δέχτηκε σεξουαλική επίθεση ως παιδί
  • Ένας αξιωματικός έχει αντιμετωπίσει 20 ξεχωριστές κατηγορίες, ενώ ένας άλλος που αντιμετώπισε εννέα έλαβε μόνο μια τελευταία γραπτή προειδοποίηση
  • Ένας αξιωματικός διέγραψε βίντεο μιας γυναίκας που ισχυριζόταν ότι τη βίασε ένας επιθεωρητής, ενώ μια άλλη απέτυχε να αποτρέψει τη διαγραφή του εσωτερικού του τηλεφώνου ενός ντετέκτιβ βιασμού μετά τη σύλληψή του για ισχυρισμούς ότι έκανε σεξ με πολλά θύματα

Ανήμπορη

Η Σάρλοτ Σμιθ, 28 ετών, λέει ότι την καταδίωκε και την παρενόχλησε ένας αστυνομικός του Γουόργουικσαϊρ για δυόμισι χρόνια.

Συνάντησε για πρώτη φορά τον υπαστυνόμο Paul Whitehurst όταν ήταν νεαρή ενήλικη.

Χρόνια αργότερα, έπεσε στο Whitehurst σε ένα μπαρ, σε μια εποχή που αντιμετώπιζε μια συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη με τον πρώην σύντροφό της. Λέει ότι στη συνέχεια επιδίωξε επίμονα μια σεξουαλική σχέση μαζί της σε μηνύματα WhatsApp που είδε το BBC.

«Θα ήθελα πολύ να περάσω μια νύχτα μαζί σας, σε ένα πραγματικό δωμάτιο, ξενοδοχείο, οτιδήποτε άλλο», έγραφε ένα μήνυμα από τον αξιωματικό.

Μετά από μια σχέση που διήρκεσε αρκετούς μήνες, η Charlotte παραπονέθηκε στο Σώμα τον Σεπτέμβριο του 2020 για τη συμπεριφορά του.

Στη συνέχεια, ο αξιωματικός άρχισε να επισκέπτεται το σπίτι της χωρίς πρόσκληση, παρά το γεγονός ότι η Σάρλοτ έκανε περαιτέρω παράπονα στο Σώμα και του έστελνε μηνύματα ζητώντας να την αφήσει ήσυχη.

Μια επίσκεψη καταγράφηκε σε κάμερα κουδουνιού. Ο Det Sgt Whitehurst φαίνεται να στέκεται έξω από το σπίτι της Charlotte στις 22:45 το βράδυ, πατώντας επανειλημμένα το κουδούνι της πόρτας της.

Πλάνα κάμερας Doorbell του Det Sgt Whitehurst έξω από το σπίτι της Charlotte Smith

Η Charlotte λέει ότι τηλεφώνησε στην αστυνομία του Warwickshire ενώ κρυβόταν κάτω από το πάπλωμα του κρεβατιού της, αλλά οι αστυνομικοί χρειάστηκαν 45 λεπτά για να φτάσουν στο σπίτι της και δεν πήραν κατάθεση.

«Δεν υπήρχε επείγον», λέει, παρόλο που της είπαν ότι στη διεύθυνσή της είχαν τοποθετηθεί «κόκκινες σημαίες» μετά από προηγούμενες επισκέψεις.

Η Σαρλότ λέει ότι η επίμονη παρενόχληση για δυόμισι χρόνια -παρά τα πολυάριθμα παράπονά της- την έχει κάνει να αισθάνεται αδύναμη και ανήμπορη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το BBC, ο Whitehurst αρνήθηκε ότι έκανε κατάχρηση της θέσης του για σεξουαλικό σκοπό και είπε ότι δεν θεωρούσε τη Charlotte ευάλωτη όταν τη συνάντησε ξανά.

Είπε ότι τα μηνύματα WhatsApp που είδε το BBC δεν του ήταν «οικεία» και ότι η επίσκεψη στο σπίτι της Σάρλοτ έγινε από ανησυχία για εκείνη.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που διαγράφηκαν

Όλα τα Σώματα έχουν τις δικές τους εσωτερικές ομάδες επαγγελματικών προτύπων που διενεργούν έρευνες για ανάρμοστη συμπεριφορά αξιωματικών – αν και ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διεξαχθούν από το Independent Office for Police Conduct (Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αστυνομικής Συμπεριφοράς).

Όμως το BBC News έμαθε ότι διαγράφηκαν κρίσιμα στοιχεία σχετικά με αξιωματικούς υπό έρευνα.

Μια γυναίκα – θύμα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με πολύπλοκα προβλήματα ψυχικής υγείας – είπε στους αστυνομικούς του Bedfordshire ότι είχε βιαστεί από επιθεωρητή.

Οι ισχυρισμοί της καταγράφηκαν σε βίντεο κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών επισκέψεων στο σπίτι της.

Το BBC έμαθε ότι το υλικό και των δύο επισκέψεων διαγράφηκε αργότερα. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ο επιθεωρητής που κατηγορήθηκε από τη γυναίκα ήταν υπεύθυνος του δωματίου ελέγχου που χειρίζεται τα μηνύματα.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024