Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα του συντρόφου;

Γιατί οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα του συντρόφου;

Γιατί η πλειοψηφία των γυναικών δίνει χώρο δίνουν χώρο εξέλιξης στους συντρόφους τους, θυσιάζοντας τις δικές τους καριέρες;

Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, πολλές γυναίκες σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις βάζουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα, κάνοντας χώρο στους συντρόφους τους να εξελιχθούν.

Όταν ήταν στα 20 της, η Kerry είχε μια αρκετά καλοπληρωμένη δουλειά ώστε και να πληρώσει τα έξοδά της αλλά και να βάλει αποταμιεύει κάποια λεφτά.

Ο σύντροφός, με τον οποίον είχαν μακροχρόνια σχέση, ήταν ένας μεταπτυχιακός φοιτητής που εργαζόταν με μερική απασχόληση και η Kerry πλήρωνε τους περισσότερους λογαριασμούς. Όταν όμως αποφοίτησε και του έγινε πρόταση για δουλειά, τα πράγματα άλλαξαν.

«Κατέληξε να βρει δουλειά στην άλλη άκρη της χώρας», λέει η Kerry με έδρα το Σικάγο, τώρα στα 30 της. «Εγκατέλειψα τη δουλειά μου και μετακόμισα μαζί του. Παρόλο που ήμουν πολύ χαρούμενη στην καριέρα και τη ζωή μου, ουσιαστικά τα εγκατέλειψα όλα για ένα μέρος όπου δεν ήξερα κανέναν και δεν μπορούσα να βρω δουλειά».

Με τον καιρό, η Kerry συνειδητοποίησε ότι είχε δώσει προτεραιότητα στην καριέρα του συντρόφου της σε σχέση με τη δική της – εις βάρος της. Ένιωθε ότι η όλη αλλαγή είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια τη δική της καριέρα και τα κέρδη της.

Παρόλο που οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες στην εκπαίδευση και, στις ΗΠΑ, αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού , πολλές γυναίκες εξακολουθούν να μοιράζονται την εμπειρία της Kerry. Οι ερευνητές για την έκθεση της Deloitte’s Women @ Work 2023 ερεύνησαν 5.000 γυναίκες σε 10 χώρες, το 98% των οποίων ήταν σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις. Τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων λέει ότι η καριέρα του συντρόφου τους έχει προτεραιότητα. Ανέφεραν διάφορους λόγους, που κυμαίνονται από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες μέχρι το βάρος των οικιακών ευθυνών.

Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος που ανέφεραν οι γυναίκες ότι δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα του συντρόφου τους έναντι της δικής τους, ήταν ότι οι άνδρες σύντροφοί τους έβγαζαν περισσότερα χρήματα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι, παγκοσμίως, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν μόνο 77 σεντς για κάθε δολάριο που βγάζει ένας άνδρας, όπως αναφέρει το BBC.

Είναι μόνο τα λεφτά;

Αλλά ακόμα κι αν το εισόδημα μιας γυναίκας αρχίσει να ξεπερνά το εισόδημα του συζύγου της, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι η καριέρα της θα γίνει η προτεραιότητα. Σε πολλές περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση της Deloitte, οι γυναίκες με τα υψηλότερα εισοδήματα εξακολουθούν να βάζουν τις δουλειές τους σε δεύτερη μοίρα από του συντρόφου τους. Μία στις 10 γυναίκες είπε ότι ήταν η «breadwinner» της σχέσης, ωστόσο το 20% εξακολουθεί να αισθάνεται πίεση να δώσει προτεραιότητα στην καριέρα του συντρόφου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν δίνουν προτεραιότητα στη σταδιοδρομία των συζύγων τους μόνο λόγω των χρημάτων: υπάρχουν και κοινωνικές πιέσεις και προσδοκίες στο παιχνίδι.

Έρευνα του  Harvard Business School διαπίστωσε ότι παρόλο που η «συντριπτική πλειοψηφία» αυτών των γυναικών περίμενε έναν γάμο ισότητας όπου και οι δύο σταδιοδρομίες είχαν την ίδια σημασία, περισσότεροι από τους μισούς άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα, από Baby Boomers έως millennials, περίμεναν ότι η καριέρα τους θα είχε προτεραιότητα.

Επίσης, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η ψυχική ευεξία των ανδρών συνδέεται με το αν κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τον σύντροφό τους του αντίθετου φύλου. Και μια έρευνα του Pew Research Center το 2023 έδειξε ότι ακόμα κι αν τα ζευγάρια κερδίζουν παρόμοια ποσά, εξακολουθούν να εμπίπτουν σε παραδοσιακούς ρόλους φύλου, με τους άνδρες να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε αμειβόμενη εργασία και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και τις γυναίκες να αναλαμβάνουν την πλειονότητα της φροντίδας των παιδιών και των οικιακών εργασιών.

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024