Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ζελένσκι για ανταρσία Πριγκόζιν: «Αδύναμος ο Πούτιν, καταρρέει η απόλυτη δύναμη που είχε»

Ο Ζελένσκι για ανταρσία Πριγκόζιν: «Αδύναμος ο Πούτιν, καταρρέει η απόλυτη δύναμη που είχε»

Την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν και των μαχητών της μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner σχολίασε σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν και των μαχητών της μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner σχολίασε σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «αδύναμη» την αντίδραση του Ρώσου προέδρου, σημειώνοντας πως χάνει τον έλεγχο του ρωσικού λαού.

«Βλέπουμε ότι η αντίδραση του Πούτιν είναι αδύναμη. Κατ’ αρχάς βλέπουμε ότι δεν ελέγχει τα πάντα. Η Wagner κινήθηκε βαθιά μέσα στη Ρωσία, καταλαμβάνοντας συγκεκριμένες περιοχές και έδειξε πόσο εύκολο είναι να το κάνεις. Ο Πούτιν δεν ελέγχει την κατάσταση σε όλες τις περιοχές. Δεν ελέγχει την κατάσταση ασφαλείας», είπε αρχικά ο Ζελένσκι μιλώντας την Κυριακή στη δημοσιογράφο, Έριν Μπαρνέτ του CNN από την Οδησσό.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι όλος του ο στρατός είναι στην Ουκρανία, σχεδόν όλος ο στρατός είναι εδώ, γι’ αυτό ήταν πολύ εύκολο για τους μαχητές της Wagner να προελάσουν προς τη Ρωσία. Θα μπορούσε να τους σταματήσει αλλά καταλαβαίνουμε ότι ο Πούτιν δεν ελέγχει την περιφερειακή πολιτική και δεν ελέγχει όλους τους ανθρώπους στις περιφέρειες, οπότε όλη αυτή η απόλυτη δύναμη που είχε συνηθίσει να έχει καταρρέει», σχολίασε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε στο ερώτημα αν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο του στρατού του.  «Πιστεύω ότι δεν ελέγχει πλήρως όλες τις διαδικασίες. Δίνει εντολές στους διοικητές, οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους και είναι κατανοητό αυτό. Αλλά δεν κατανοεί και δεν ελέγχει το μέσο στράτευμα τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και τους στρατιώτες», είπε ακόμα.

«Πόλεμος μέχρι να αποκτήσουμε τον έλεγχο της Κριμαίας»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε και στην Κριμαία σημειώνοντας πως ο απώτερος σκοπός της Ουκρανίας είναι η απελευθέρωσή της από τη ρωσική κατοχή στην οποία βρίσκεται από το 2014.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ουκρανία χωρίς την Κριμαία και όσο η Κριμαία είναι υπό ρωσικό έλεγχο, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πόλεμο. Δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε αρχικά. «Αν η Κριμαία δεν αποτελέσει ουκρανικό έδαφος, δεν θα είναι νίκη», προσέθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη, όπως μεταδίδει το CNN, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αναφορές των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών έδειξαν ότι το Κρεμλίνο παρακολουθούσε και μετρούσε την υποστήριξη προς τον Πριγκόζιν και ισχυρίστηκε ότι η μισή Ρωσία υποστήριξε τον επικεφαλής της Wagner.

Η συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή – όχι μόνο μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Πριγκόζιν, αλλά και εβδομάδες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης και την αργή πρόοδο που σημειώνει στην ανακατάληψη εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία.

Για την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στο Κίεβο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στις ΗΠΑ, Μπιλ Μπερνς στο Κίεβο το Σάββατο, όπου και συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την «έκπληξή» του για το γεγονός ότι η συνάντησή του με τον Μπερνς διέρρευσε σε αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ουκρανικά μέσα, σημειώνοντας πως: «Η επικοινωνία που με τον επικεφαλής της CIA, πρέπει να είναι πάντα στο παρασκήνιο. Συζητάμε σημαντικά πράγματα για το τι χρειάζεται η Ουκρανία και πώς ετοιμάζεται να αντιδράσει».

Ο Μπερνς που είναι βετεράνος διπλωμάτης, θεωρείται έμπιστος διαμεσολαβητής για το Κίεβο και έχει κάνει αρκετά ταξίδια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Δεν έχουμε μυστικά από τη CIA, γιατί έχουμε καλές σχέσεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας συνομιλούν μεταξύ τους», είπε ο Ζελένσκι. «Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη επειδή έχουμε καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της CIA και μιλάμε. Του είπα για κάποια πράγματα που σχετίζονται με το πεδίο της μάχης και τα οποία χρειαζόμαστε.

Ο Μπερνς ταξίδεψε στο Κίεβο πριν από την εξέγερση του Πριγκόζιν, που δεν ήταν θέμα συζήτησης, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024