Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναρκωτικά: Οκτώ νεκροί μετά από μάχη ανάμεσα σε αντίπαλα καρτέλ στο Μεξικό - Συνεχίζονται οι έρευνες για τους απαχθέντες αστυνομικούς

Ναρκωτικά: Οκτώ νεκροί μετά από μάχη ανάμεσα σε αντίπαλα καρτέλ στο Μεξικό – Συνεχίζονται οι έρευνες για τους απαχθέντες αστυνομικούς

Η μάχη ανάμεσα στα αντίπαλα καρτέλ έγινε στην πολιτεία Τσιουάουα, στο βόρειο Μεξικό.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε χθες Τετάρτη σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ φερόμενων ως κακοποιών στη Γκουατσότσι, στην πολιτεία Τσιουάουα, στο βόρειο Μεξικό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η ανταλλαγή πυρών εκτυλίχθηκε σε δρόμο ορεινής απομονωμένης ζώνης, όπου ζουν αυτόχθονες της φυλής Ταραουμάρα, που θεωρείται μέρος των οδών διακίνησης ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ, διευκρίνισε η εισαγγελία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τρία απανθρακωμένα πτώματα

Οκτώ άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, ανάμεσά τους τρία απανθρακωμένα πτώματα. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομεία. Επιτόπου βρέθηκαν επίσης δυο πυρπολημένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κατά πληροφορίες μεξικανικών ΜΜΕ, συγκρούστηκαν δυο αντίπαλοι πυρήνες του καρτέλ Σιναλόα, μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Τύπο στην πολιτεία Τσιουάουα, οι συγκρούσεις ενόπλων έχουν πολλαπλασιαστεί εδώ και εβδομάδες στην Γκουατσότσι και πολλές οικογένειες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη περίπου 14.500 κατοίκων.

Το 2022 στην Τσεροκάουι, άλλη πόλη στην ίδια περιοχή, δυο ιησουίτες ιερωμένοι και τουριστικός οδηγός είχαν δολοφονηθεί από ένοπλο μέσα σε εκκλησία. Ο οδηγός, που είχε απαχθεί, κατάφερε αρχικά να ξεφύγει και βρήκε καταφύγιο στην εκκλησία, όμως τον εντόπισε εκτελεστής και τον δολοφόνησε, όπως και τους δύο ιερωμένους.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους απαχθέντες υπάλληλους της Αστυνομίας

Περίπου χίλια μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης έψαχναν χθες Τετάρτη δεκαέξι διοικητικούς υπαλλήλους της αστυνομίας τους οποίους απήγαγε μια ημέρα νωρίτερα ομάδα ενόπλων, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές αρχές.

Το υπουργείο Ασφάλειας στην πολιτεία Τσιάπας (νότια) αναθεώρησε χθες Τετάρτη προς τα πάνω, στους 16, τον αριθμό των ομήρων και πρόσθεσε πως «πάνω από χίλια στοιχεία» των πολιτειακών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου συμμετέχουν στην έρευνα για τον εντοπισμό τους.

Βίντεο στα οποία εικονίζονται όμηροι μεταδόθηκαν από μεξικανικά ΜΜΕ. Σε ένα, όμηρος λέει πως είναι όλοι «πολύ καλά» στην υγεία τους και ότι οι απαγωγείς απαιτούν ως λύτρα την παραίτηση τριών αξιωματούχων των σωμάτων ασφαλείας.

Άλλος όμηρος μεταφέρει –μυστηριώδες– μήνυμα των απαγωγέων προς τους τρεις αξιωματούχους: «Πείτε στους αρχηγούς σας να απελευθερώσουν το πρόσωπο που κρατούν φυλακισμένο. Δεν έχει καμιά σχέση, όπως κι εμείς». Άλλοι τρεις όμηροι εκλιπαρούν «σας παρακαλούμε, μην πληρώσουμε εμείς για τους αμαρτωλούς».

Η ανακοίνωση του μεξικανού προέδρου

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δόθηκαν «οδηγίες να ανακτηθούν (…) σώοι και ασφαλείς οι υπάλληλοι που απήχθησαν στην κοινότητα Οκοσοκοάουτλα ενώ πήγαιναν με λεωφορείο στη δουλειά τους».

«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους, που διευκρίνισε ότι οι όμηροι είναι εργαζόμενοι σε κέντρο κράτησης στην Οκοσοκοάουτλα και ότι το κίνητρο «μοιάζει» να ήταν «διένεξη μεταξύ συμμοριών» κακοποιών.

Δυο ύποπτοι συνελήφθησαν κοντά στην τοποθεσία της απαγωγής, σύμφωνα με τις αρχές στην Τσιάπας.

Δημοτικές και πολιτειακές αστυνομίες στο Μεξικό έχουν κατηγορηθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως συχνά αφήνουν να δρουν ανενόχλητα μέλη συμμοριών που παρεισφρέουν στις τάξεις τους.

Ομάδα βαριά οπλισμένων ανδρών έκλεισε τον δρόμο και σταμάτησε λεωφορείο που μετέφερε τους υπαλλήλους. Άφησε πίσω ομάδα γυναικών –ο αριθμός τους δεν διευκρινίστηκε– που επίσης ήταν διοικητικές υπάλληλοι της αστυνομίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Reforma.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και οπλισμένους κακοποιούς έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία στην Οκοσοκοάουτλα, μέρος των οδών διακίνησης ναρκωτικών και διέλευσης μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024