Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναρκωτικά: Εκατοντάδες νέες ουσίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη – Προειδοποίηση για δηλητηριάσεις και θανάτους

Ναρκωτικά: Εκατοντάδες νέες ουσίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη – Προειδοποίηση για δηλητηριάσεις και θανάτους

Οι χρήστες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχουν τα χάπια ή οι σκόνες που αγοράζουν.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι νέων ναρκωτικών που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και απειλούν τους χρήστες με δηλητηρίαση ή θάνατο, προειδοποιεί η υπηρεσία της ΕΕ για τις παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού (EMCDDA) αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι σημερινές πολιτικές δείχνουν ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο με τη σειρά του επιδεινώνει κοινωνικά προβλήματα όπως η αστεγία και η νεανική εγκληματικότητα.

Σχεδόν οποιαδήποτε ουσία με ψυχοδραστικές ιδιότητες μπορεί πλέον να διακινείται ως ναρκωτικό, συχνά με παραπλανητική ετικέτα ή ως μείγμα με άλλες ουσίες, επισήμανε σύμφωνα με το Reuters ο διευθυντής του κέντρου Αλέξις Γκούντστιλ.

Μέχρι τα τέλη του 2022 το EMCDDA είχε καταγράψει 930 νέα ναρκωτικά, ανάμεσά τους συνθετικά κανναβινοειδή, καθινόνες και οπιοειδή.

Το θέμα σχολίασε με ανακοίνωσή της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, η οποία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για το γεγονός ότι «οι ουσίες που καταναλώνονται σήμερα στην Ευρώπη μπορεί να είναι ακόμα πιο επιβλαβείς για την υγεία από ό,τι στο παρελθόν».

Το EMCDDA επισήμανε ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης και θανάτου καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχουν τα χάπια ή οι σκόνες που αγοράζουν.

Η έκθεση αποτελεί «θλιβερή προειδοποίηση ότι προβλήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά απαντούν σε όλη την κοινωνία», δήλωσε ο Γκούντστιλ, ο οποίος ζήτησε από τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερα σε κατάλληλες υπηρεσίες.

Τέτοιες υπηρεσίες, είπε, μπορεί να είναι χώροι ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών και εργαστήρια στα οποία οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν τη σύσταση των ναρκωτικών που αγοράζουν στις πιάτσες.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, επισήμανε το κέντρο, οι πολιτικές «μείωσης της βλάβης» από τα ναρκωτικά παραμένουν ανεπαρκείς.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024