Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φόνοι, εκατομμύρια, «ηθικός μαζοχισμός» - Η ανατριχιαστική ιστορία της Villa San Martino του Μπερλουσκόνι

Φόνοι, εκατομμύρια, «ηθικός μαζοχισμός» – Η ανατριχιαστική ιστορία της Villa San Martino του Μπερλουσκόνι

Η κατοικία του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, όπου βρισκόταν η σορός του πριν από την κηδεία του, έχει ένα σκοτεινό παρελθόν μετά το «έγκλημα που συγκλόνισε την Ιταλία» πριν από 50 χρόνια.

Στις 30 Αυγούστου 1970 ένα τρομερό έγκλημα συγκλόνισε την παραδοσιακά συγκρατημένη και πουριτανική ρωμαϊκή κοινωνία. Σε μια διπλοκατοικία στη Via Puccini στο κέντρο της Ρώμης βρέθηκαν τρία άτομα νεκρά από τραύματα πυροβολισμών.

Ο μαρκήσιος Camillo Casati Stampa, η σύζυγός του, Anna Casati, 41 ετών, και ο Massimo Minorenti, 25 ετών. Ο μαρκήσιος ανήκε σε μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της βόρειας Ιταλίας και είχε γη και ακίνητα στην περιοχή του Μιλάνου.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Villa San Martino, στο Arcore, ένα πανέμορφο κτήμα 90 εκταρίων με ένα υπέροχο ανάκτορο του 18ου αιώνα, το οποίο το 1974 έγινε η κατοικία και το αρχηγείο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και όπου βρισκόταν η σορός του μέχρι την κρατική κηδεία του, στις 14 Ιουνίου.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Μια τεράστια απάτη

Ο μαρκήσιος είχε επίσης μια κόρη από προηγούμενο γάμο, την Άννα Μαρία Κασάτι, η οποία παρότι έγινε καθολική κληρονόμος του, δεν είχε πρόσβαση στην κληρονομιά της επειδή ήταν ανήλικη όταν έγιναν τα εγκλήματα. Η διαχείριση της περιουσίας της ανατέθηκε σε δύο κηδεμόνες: Τον Giorgio Bergamasco και έναν νεαρό και φιλόδοξο δικηγόρο τον Césare Previti. Αν και ο τελευταίος ήταν αυτός που θα φρόντιζε για τις υποθέσεις της Άννας Μαρίας, επειδή ο Bergamasco σύντομα διορίστηκε υπουργός στην κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι.

Όταν το 1972 η Άννα Μαρία έκλεισε τα 21 της χρόνια, αποφάσισε να βγάλει την περιουσία του πατέρα της προς πώληση. Αργότερα, μετακόμισε στη Βραζιλία. Υπακούοντας στις επιθυμίες της Άννας Μαρίας, ο Previti έπιασε δουλειά και σύντομα της μετέφερε δύο νέα, ένα καλό και ένα κακό.

Τα καλά νέα ήταν ότι η Villa San Martino είχε αγοραστή. Τα κακά νέα ήταν ότι ήταν διατεθειμένος να πληρώσει μόνο 500 εκατομμύρια λιρέτες (περίπου 250.000 ευρώ) με τη μορφή μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας του αγοραστή. Το όνομα του αγοραστή ήταν Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Previti τη συμβούλευσε να πουλήσει- η Άννα Μαρία εμπιστεύτηκε τη συμβουλή του.

Δείτε τη βίλα και το εσωτερικό της

Μόνο ένας αγοραστής

Η Villa San Martino και τα πάντα σε αυτήν – μια βιβλιοθήκη με χιλιάδες τόμους, έπιπλα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας – πέρασαν στα χέρια του νεαρού Μπερλουσκόνι και η Άννα Μαρία έλαβε μια χούφτα μετοχές που, όπως την διαβεβαίωσαν, αποτιμούνταν σε 1,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Όταν αργότερα, από τη Βραζιλία, η Άννα Μαρία αποφάσισε να τις πουλήσει, εμφανίστηκε μόνο ένας αγοραστής: Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τις πήρε πίσω στη μισή τιμή. Σήμερα, η Villa San Martino αποτιμάται κοντά στα 57 εκατομμύρια δολάρια.

Η Άννα Μαρία εξακολουθεί να ζει στο εξωτερικό με την οικογένειά της. Δεν έχει επιστρέψει ποτέ στην Ιταλία και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτή την ιστορία.

Ο Previti έκανε την περιουσία του κολλημένος στον Μπερλουσκόνι μιας και ήταν το δεξί του χέρι στις επιχειρήσεις, έγινε υπουργός Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι και βουλευτής με τη Forza Italia. Διετέλεσε επίσης δικηγόρος του Il Cavaliere.

Μετά από μια καριέρα γεμάτη σκάνδαλα, το 2006 φυλακίστηκε για δωροδοκία δικαστών.

Ο Καμίλο και η Άννα / Photo: YouTube

Ένας αιματηρός πρόλογος

Ο μαρκήσιος Camillo Casati Stampa ήταν ένας ψηλός, μελαχρινός άνδρας, έμπειρος κυνηγός και σπουδαίος ιππέας. Αλλά, πάνω απ’ όλα, ήταν εξαιρετικά πλούσιος. Οι Casati Stampa ήταν ευγενής οικογένεια της Λομβαρδίας και ο Camillo Casati Stampa di Soncino είχε κληρονομήσει μια έκταση γης στο Segrate, καθώς και πολυτελή κτήρια και διαμερίσματα στη Ρώμη και το Μιλάνο, κυνηγετικά κτήματα και ένα κάστρο στο Cusago.

Είχε επίσης στην κατοχή του το νησί Zannone, ένα μικρό κομμάτι ερημιάς στην Τυρρηνική Θάλασσα, μεταξύ Ρώμης και Νάπολης, το οποίο περιλάμβανε ένα αρχοντικό. Ήταν ένα περιβάλλον ανεμπόδιστο και ακατοίκητο, όπου βασίλευε μόνο ένας άνθρωπος: Ο μαρκήσιος.

Ο Καμίλο παντρεύτηκε τη Ναπολιτάνα χορεύτρια Λετίτσια Ίτσο, το καλλιτεχνικό της όνομα ήταν Λίντια Χολντ, και απέκτησε μια κόρη, την Άννα Μαρία, αλλά όταν γνώρισε την Άννα Φαλαρίνο, ο κόσμος του ανατράπηκε.

Η Φλαρίνο ήταν μια όμορφη, μελαχρινή νεαρή γυναίκα, κόρη ενός υπαλλήλου και μιας νοικοκυράς, η οποία είχε εγκαταλείψει τη γενέτειρά της Benevento, στην κεντρική Ιταλία, για να αναζητήσει την τύχη της. Πρόθεσή της ήταν να χαράξει καριέρα ηθοποιού στη Ρώμη, αλλά δεν είχε την ίδια τύχη με άλλους Ιταλούς θρύλους ταπεινής καταγωγής, όπως η Σοφία Λόρεν, και η μοναδική ταινία στην οποία εμφανίστηκε, το Totò Tarzan, το 1950, δεν λειτούργησε ως εφαλτήριο.

Η τύχη της άλλαξε όταν γνώρισε τον Giuseppe «Peppino» Drommi, έναν πλούσιο και γενναιόδωρο 28χρονο μηχανικό, ο οποίος την παντρεύτηκε. Η Φαλαρίνο άρχισε να συχνάζει σε πάρτι και εκδηλώσεις και το 1958, στις Κάννες, γνώρισε τον διάσημο Δομινικανό playboy, Πορφίριο Ρουμπιρόζα, ο οποίος την ερωτεύτηκε και προσπάθησε να την αποπλανήσει.

Ο Peppino, προσβεβλημένος, ήρθε αντιμέτωπος με τον Ρουμπιρόζα και ο Καμίλο Στάμπα, ο οποίος ήταν επίσης παρών στο πάρτι, προσπάθησε να ηρεμήσει τους δύο άνδρες.

Τότε ήταν που οι ζωές του Καμίλο και της Άννας διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά και ο μαρκήσιος ξετρελάθηκε. Το συναίσθημα ήταν αμοιβαίο. Ο Καμίλο και η Άννα ερωτεύτηκαν παράφορα και, αφού ακύρωσαν τους αντίστοιχους γάμους τους, χάρη στην επιρροή του μαρκήσιου και αφού ξόδεψαν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, παντρεύτηκαν το 1959.

Δείτε το βίντεο της αλλόκοτης σχέσης της Άννας και του μαρκήσιου 

Photo: YouTube

«Αυτό δεν ήταν μέρος του παιχνιδιού»

Έτσι ξεκίνησε μια παράξενη σχέση. Τη νύχτα του γάμου του ζευγαριού, ο μαρκήσιος ζήτησε από τη γυναίκα του να κάνει σεξ με έναν σερβιτόρο μπροστά του. Όλα καταγράφηκαν στο ημερολόγιο του μαρκήσιου, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο (κάποιοι πιστεύουν ότι το έκανε η αστυνομία) και αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν σε αρκετές εφημερίδες της εποχής.

Για τον μήνα του μέλιτος έγραψε: «Η Άννα ήταν υπέροχη. Κατάλαβε αμέσως. Πέρασε πολύ καλά». Το σεξ με όμορφους νεαρούς άνδρες, ενώ ο Casati Stampa παρακολουθούσε, έβγαζε φωτογραφίες και κατέγραφε τα πράγματα σε ένα πράσινο τετράδιο με βελούδινη επένδυση, έγινε τακτική πρακτική για το ζευγάρι. Συνήθως, ο μαρκήσιος ήταν αυτός που επέλεγε τους εραστές της Άννας, οι οποίοι ήταν συνήθως νέοι, όμορφοι και ανήκαν σε χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις. Μερικές φορές έψαχναν μαζί έξω από τα μπαρ. «Σήμερα η Άννα μου έδωσε μεγάλη ευχαρίστηση. Έκανε έρωτα με έναν νεαρό στρατιώτη με τόσο αποτελεσματικό τρόπο που από μακριά συμμετείχα στην πράξη. Μου κόστισε 30.000 λίρες, αλλά άξιζε τον κόπο» αναφέρεται σε μια καταχώρηση.

Έγιναν το ζευγάρι της μόδας. «Τους καλούσαν σε όλα τα πάρτι- ήταν μέλη του κυνηγετικού κύκλου, έπαιζαν μπριτζ…», δήλωσε ο Daniele Protti, διευθυντής του καταργημένου πλέον εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού περιοδικού L’Europeo, σε ένα ντοκιμαντέρ του ιταλικού καναλιού History.

Διοργάνωναν επίσης πάρτι και κυνήγια στα δικά τους κτήματα, ένα από αυτά το Zannone, ένα νησί που δεν άξιζε πολλά, αλλά όπου ο μαρκήσιος μπορούσε να αφοσιωθεί στο χόμπι του, το κυνήγι, και η μαρκησία σύζυγος στο δικό της, κάνοντας γυμνή ηλιοθεραπεία.

Ο Salvatore Pagano, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 86 ετών, ήταν για πολλά χρόνια ο φύλακας του νησιού. «Ο θείος μου μας μιλούσε για σημαντικούς καλεσμένους και συγκεκριμένες καταστάσεις. Μετέφερε τα τρόφιμα στη βίλα με τρία γαϊδουράκια. Η μαρκησία ήταν προκλητική, αλλά σεβόταν τον μαρκήσιο και κρατούσε τη θέση της» δήλωσε στη La Repubblica.

Photo: YouTube

Όλα άλλαξαν

Ωστόσο, όλα άλλαξαν τον Ιανουάριο του 1970, όταν η Άννα Φαλαρίνο γνώρισε τον Μάσιμο Μινορέντι, έναν 25χρονο ηγέτη της φασιστικής νεολαίας. Αυτό που ξεκίνησε ως σεξουαλική συνάντηση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, μετατράπηκε σε κάτι περισσότερο. Η Άννα και ο Μάσιμο ένιωσαν αμοιβαία έλξη και ερωτεύτηκαν.

Ο μαρκήσιος σημείωσε στο ημερολόγιό του: «Αυτό δεν ήταν μέρος του παιχνιδιού. Είναι η πρώτη φορά που η γυναίκα μου με απατά με την καρδιά της».

Μια μέρα τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ο μαρκήσιος, ο οποίος είχε πάει για κυνήγι στο κτήμα της οικογένειας Marzotto στο Valdagno, τηλεφώνησε στη σύζυγό του και στο τηλέφωνο απάντησε ο Μινορέντι. Λίγο αργότερα, επέστρεψε στη διπλοκατοικία του στη Ρώμη και ζήτησε από το προσωπικό του να μην τον ενοχλήσει. Έγραψε στο ημερολόγιό του: «Amore mio, συγχώρεσέ με, αλλά αυτό που θα κάνω, πρέπει να το κάνω. Αντίο, μόνη χαρά της ζωής μου».

Αυτή θα ήταν η τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιό του. Ο μαρκήσιος πήρε μια από τις καραμπίνες του και έριξε έξι βολές: Δύο για τον Μινορέντι, τρεις για την αγάπη του, την Άννα Φαλαρίνο, και την τελευταία για τον εαυτό του.

Photo: YouTube

«Ηθικός μαζοχισμός»

Έγινε γνωστό ως «το έγκλημα που συγκλόνισε την Ιταλία» και ο Τύπος έκανε πιένες.

Δημοσιεύτηκαν έως και 1.500 γυμνές φωτογραφίες της Φαλαρίνο. Μια μεγάλη εφημερίδα προσέφερε μάλιστα 400.000 λίρες για 12 εικόνες, σχεδόν την τιμή στην οποία ο Μπερλουσκόνι θα αγόραζε αργότερα τη Villa San Martino.

Το περιοδικό MEN πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα με προκλητικές φωτογραφίες της Άννα Φαλαρίνο στο εξώφυλλο. Το έγκλημα προκάλεσε κάθε είδους ερωτήματα και θεωρίες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’Europeo, ο ψυχαναλυτής Emilio Servadio προσπάθησε να ρίξει φως στη συμπεριφορά του μαρκήσιου: «Αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο απολάμβανε τη γυναίκα του να κάνει σεξ, αλλά το φωτογράφιζε, το βιντεοσκοπούσε, το απαιτούσε και το προωθούσε με κάθε ευκαιρία».

Ο Servadio διεξήγαγε ένα ψυχολογικό προφίλ του Casati και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ηδονοβλεψίας, σαδομαζοχιστής και πιθανώς είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις. «Χωρίς να το συνειδητοποιεί, το άτομο προβάλλει το θηλυκό στοιχείο του στη γυναίκα και η συνάντηση γίνεται πραγματικά ομοφυλοφιλική. Έχει επίσης μια ισχυρή σαδομαζοχιστική συνιστώσα. Τέτοια άτομα στον εσωτερικό τους εαυτό, παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύματα μιας κατάστασης: Είναι προδομένοι σύζυγοι.

»Ο Casati δεν ήταν από τους άνδρες που τους αρέσει να τους μαστιγώνουν ή να τους δέρνουν, αλλά αυτό που ασκούσε θα το ονόμαζα ηθικό μαζοχισμό».

Περισσότερα από 50 χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο του Μπερλουσκόνι, το έγκλημα επανήλθε στην επικαιρότητα χωρίς να χάσει τίποτα από τη δύναμη της γοητείας του. «Η τύχη αυτής της κατοικίας γεννήθηκε από μια τραγωδία» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η καθημερινή εφημερίδα Il Giorno. Προς το παρόν, αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία του πράξη.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024