Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιογραφία: Δεκάδες πολωνικά ΜΜΕ δημοσίευσαν κοινή δήλωση για την ελευθερία του Τύπου λόγω των πιέσεων της κυβέρνησης

Δημοσιογραφία: Δεκάδες πολωνικά ΜΜΕ δημοσίευσαν κοινή δήλωση για την ελευθερία του Τύπου λόγω των πιέσεων της κυβέρνησης

Η ελεύθερη δημοσιογραφία βρίσκεται στο στόχαστρο στην Πολωνία.

Δεκάδες μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία δημοσιεύουν κοινή δήλωση για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, έπειτα από τις καταγγελίες ότι το κυβερνών εθνικιστικό, υπερσυντηρητικό Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) προσπαθεί να ελέγξει τον Τύπο εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.

Όπως καταγγέλλεται ευρύτατα, το κυβερνών κόμμα έχει μετατρέψει από το 2015 και την άνοδό του στην εξουσία τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σε όργανα προπαγάνδας, ενώ τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δέχονται πιέσεις.

«Δηλώνουμε ότι θα υπερασπισθούμε την ανεξαρτησία της πολωνικής δημοσιογραφίας και ότι οι συντακτικές ομάδες που διευθύνουμε θα ενημερώνουν από κοινού και με συνέπεια το κοινό σχετικά με κάθε απόπειρα των αρχών να επηρεάσουν τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρεται στο κείμενο.

Προσπάθησαν να τους ασκήσουν πιέσεις

Η κοινή δήλωση δημοσιεύεται αφού δύο νέα πολωνικά portals, τα Onet και Wp.pl, κατήγγειλαν ότι πρόσωπα που έχουν σχέση με την κυβέρνηση προσπάθησαν να τους ασκήσουν πιέσεις.

Ο διευθυντής του Onet έγραψε ότι πρόσωπο που έχει σχέσεις με την κυβέρνηση του πρότεινε η ιστοσελίδα να διορίσει έναν υποδιευθυντή που ευθύνη του θα είναι να διασφαλίζει ότι η άποψη της κυβέρνησης εκπροσωπείται επαρκώς.

Ο διευθυντής του Wp.pl έγραψε ότι όταν ιστοσελίδα άρχισε να δημοσιεύει έρευνες για το PiS, μία κρατική εταιρεία προσφέρθηκε να αγοράσει το μέσο και ο διευθυντής της έγραψε σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της υποδεικνύοντας ποιοι δημοσιογράφους πρέπει να προσληφθούν και ποιοι να απολυθούν.

Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε σήμερα σε αίτημα για σχολιασμό. Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε την Δευτέρα για τις καταγγελίες των Onet και Wp.pl, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιοτρ Μύλερ δήλωσε ότι στερούνται συγκεκριμένων στοιχείων.

«Δεν εκπλήσσομαι πλέον που ορισμένοι άνθρωποι κάνουν σοβαρές καταγγελίες χωρίς να παρουσιάζουν περαιτέρω γεγονότα και συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF FM, το οποίο υπογράφει επίσης την κοινή δήλωση.

Ανησυχίες για τις ελευθερία του Τύπου έχουν εγερθεί επανειλημμένως στην Πολωνία, για παράδειγμα στην περίπτωση νόμου περί ξένης ιδιοκτησίας, που θεωρείται ότι σχεδιάσθηκε για να φιμώσει το TVN24 ιδιοκτησίας Warner Bros Discovery. Τελικά, ο πολωνός πρόεδρος άσκησε το βέτο του στο νομοσχέδιο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024