Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς ήταν η ζωή των τρανς στη ναζιστική Γερμανία

Πώς ήταν η ζωή των τρανς στη ναζιστική Γερμανία

Οι ιστορικοί μαθαίνουν περισσότερα για το πώς οι Ναζί στόχευαν τα τρανς άτομα. Το φθινόπωρο του 2022, ένα γερμανικό δικαστήριο εξέτασε μια ασυνήθιστη υπόθεση.

Ήταν μια αστική αγωγή που προέκυψε από μια διαμάχη στο Twitter σχετικά με το αν τα τρανσέξουαλ άτομα ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος. Αν και δεν υπάρχει πλέον μεγάλη συζήτηση για το αν οι γκέι και οι λεσβίες διώχθηκαν, έχει υπάρξει πολύ λίγη έρευνα για τα τρανς άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το δικαστήριο πήρε δηλώσεις εμπειρογνωμόνων από ιστορικούς, πριν διαπιστώσει ότι τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τρανς άτομα ήταν, πράγματι, διωκόμενα από το ναζιστικό καθεστώς.

Πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση. Ήταν η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο αναγνώρισε τη δίωξη των τρανς ατόμων στη ναζιστική Γερμανία. Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε η Bundestag, το κοινοβούλιο της Γερμανίας, που εξέδωσε επίσημα μια δήλωση με την οποία αναγνώριζε τα τρανς και cisgender queer άτομα ως θύματα του φασισμού.

Μέχρι τα τελευταία χρόνια, υπήρχε ελάχιστη έρευνα για τα τρανς άτομα υπό το ναζιστικό καθεστώς. Ιστορικοί όπως εγώ αποκαλύπτουν τώρα περισσότερες περιπτώσεις, όπως αυτή της Toni Simon.

Photo: YouTube

Το να είσαι τρανς κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης

Το 1933, τη χρονιά που ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία, η αστυνομία στο Έσσεν της Γερμανίας ανακάλεσε την άδεια της Toni Simon να ντύνεται δημόσια ως γυναίκα. Η Simon, η οποία ήταν γύρω στα 35 με 40, ζούσε ως γυναίκα για πολλά χρόνια.

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, η πιο ανεκτική δημοκρατική κυβέρνηση που υπήρχε πριν από τον Χίτλερ, αναγνώριζε τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, αν και με απρόθυμο, περιορισμένο τρόπο. Επί δημοκρατίας, η αστυνομία χορηγούσε στα τρανς άτομα άδειες όπως αυτή που είχε η Simon.

Στη δεκαετία του 1930, τα τρανσέξουαλ άτομα αποκαλούνταν «τραβεστί», όρος που σπάνια προτιμάται σήμερα για τα τρανς άτομα, αλλά εκείνη την εποχή προσέγγιζε αυτό που σήμερα εννοούμε με τον όρο «τρανσέξουαλ». Οι άδειες της αστυνομίας ονομάζονταν «πιστοποιητικά τραβεστί» και εξαιρούσαν ένα άτομο από τους νόμους κατά του cross-dressing. Σύμφωνα με τη Δημοκρατία, τα τρανς άτομα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν νόμιμα το όνομά τους, αν και έπρεπε να επιλέξουν από έναν σύντομο, προεγκεκριμένο κατάλογο.

«Πιστοποιητικά τραβεστί»

Στο Βερολίνο, τα τρανσέξουαλ άτομα εξέδιδαν διάφορα περιοδικά και είχαν μια πολιτική λέσχη. Ορισμένες λαμπερές τρανς γυναίκες εργάζονταν στο διεθνούς φήμης καμπαρέ Eldorado. Ο σεξολόγος Μάγκνους Χίρσφελντ, ο οποίος διηύθυνε το Ινστιτούτο Σεξουαλικών Επιστημών του Βερολίνου, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ.

Η άνοδος της ναζιστικής Γερμανίας κατέστρεψε αυτό το σχετικά ανοιχτό περιβάλλον. Οι Ναζί έκλεισαν τα περιοδικά, το Eldorado και το ινστιτούτο του Hirschfeld. Τα περισσότερα άτομα που κατείχαν «πιστοποιητικά τραβεστί», όπως η Toni Simon, τα ανακάλεσαν ή παρακολουθούσαν αβοήθητα την άρνηση της αστυνομίας να τα προστατέψει.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή των προβλημάτων.

Δείτε το βίντεο 

Δρακόντεια μέτρα κατά των τρανς ατόμων

Στη ναζιστική Γερμανία, τα τρανσέξουαλ άτομα δεν χρησιμοποιούνταν ως πολιτικό θέμα, με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται σήμερα. Υπήρχε ελάχιστη δημόσια συζήτηση γύρω από την ύπαρξή τους.

Ωστόσο, αυτά που έλεγαν οι Ναζί γι’ αυτούς ήταν ανατριχιαστικά.

Ο συγγραφέας ενός βιβλίου του 1938 σχετικά με το «πρόβλημα των τραβεστί» έγραψε ότι πριν ο Χίτλερ βρεθεί στην εξουσία, δεν υπήρχε θέμα για τα τρανσέξουαλ άτομα, αλλά ότι τώρα, στη ναζιστική Γερμανία, μπορούσαν να μπουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή να υποβληθούν σε αναγκαστικό ευνουχισμό. Αυτό ήταν καλό, πίστευε, επειδή η «αντικοινωνική νοοτροπία» των τρανς ατόμων και η υποτιθέμενα συχνή «εγκληματική τους δραστηριότητα … δικαιολογεί δρακόντεια μέτρα από το κράτος».

Photo: YouTube

Ο Toni Simon ήταν ένας γενναίος άνθρωπος

«Έπεσα για πρώτη φορά πάνω στον αστυνομικό της φάκελο όταν έκανα έρευνα για τα τρανς άτομα στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών» γράφει η Laurie Marhoefer στο theconversation.com, αυτοπροσδιοριζόμενη ως they/them και συνεχίζει:

«Η αστυνομία του Έσσεν γνώριζε τη Simon ως την αυθάδη ιδιοκτήτρια μιας υπόγειας λέσχης όπου συγκεντρώνονταν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, οδηγήθηκε στο δικαστήριο επειδή επέκρινε το ναζιστικό καθεστώς. Μέχρι τότε, η Γκεστάπο την είχε βαρεθεί. Η Simon αποτελούσε κίνδυνο για τη νεολαία, έγραψε ένας αξιωματικός της Γκεστάπο. Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν «απολύτως απαραίτητο».

Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη στη Simon. Ο φάκελός της τελειώνει απότομα, με την Γκεστάπο να σχεδιάζει τη σύλληψή της. Αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά έγγραφα σύλληψης.

«Ας ελπίσουμε ότι ξέφυγε από την αστυνομία» καταλήγει η Laurie Marhoefer.

Άλλες τρανς γυναίκες δεν ξέφυγαν

«Στο Κρατικό Αρχείο του Αμβούργου διάβασα για την H. Bode, η οποία συχνά έβγαινε δημοσίως ντυμένη γυναίκα και έβγαινε με άνδρες. Κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, κατείχε πιστοποιητικό τραβεστί. Η ναζιστική αστυνομία την κυνηγούσε για «cross-dressing» και για σεξ με άνδρες. Τη θεωρούσαν άνδρα, οπότε οι σχέσεις της ήταν ομοφυλοφιλικές και παράνομες. Την έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, όπου δολοφονήθηκε» γράφει η Marhoefer στο theconversation.com.

Η Liddy Bacroff από το Αμβούργο είχε επίσης ένα πάσο τραβεστί κάτω από τη Δημοκρατία. Έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας σεξ σε άνδρες πελάτες. Μετά το 1933, η αστυνομία την κυνήγησε. Έγραψαν ότι ήταν «κατά βάση τραβεστί» και «εγκληματίας ηθικής του χειρότερου είδους». Την έστειλαν και αυτή σε ένα στρατόπεδο, το Μαουτχάουζεν, και τη δολοφόνησαν.

Photo: YouTube

Οι τρανς Γερμανοί είχαν προηγουμένως υποτιμηθεί

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κοινό δεν γνώριζε τις ιστορίες των τρανς ατόμων στη ναζιστική Γερμανία.

Τα αρχεία των αστυνομικών ανακρίσεων παραποιούσαν την ταυτότητα του φύλου, ενώ οι τρανς ήταν απολύτως σαφείς σχετικά με αυτό το θέμα.

Η Bacroff, για παράδειγμα, είπε στην αστυνομία: «Η αίσθηση που έχω για το φύλο μου είναι πλήρως και ολοκληρωτικά αυτή της γυναίκας».

Προκλήθηκε επίσης σύγχυση από μερικές περιπτώσεις που, κατά τύχη, ήρθαν πρώτες στο φως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αστυνομία ενήργησε λιγότερο βίαια. Για παράδειγμα, υπάρχει μια γνωστή περίπτωση από το Βερολίνο, όπου η αστυνομία ανανέωσε το «πιστοποιητικό τραβεστί» ενός τρανς άνδρα, αφού αυτός πέρασε μερικούς μήνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι ιστορικοί αρχικά θεώρησαν την περίπτωση αυτή αντιπροσωπευτική. Τώρα που έχουμε πολύ περισσότερες περιπτώσεις, μπορούμε να δούμε ότι πρόκειται για ακραία περίπτωση. Η αστυνομία ανακάλεσε κανονικά τα πιστοποιητικά.

Μια διασταύρωση με το σήμερα

Σήμερα, οι επιθέσεις της δεξιάς κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ εντείνονται.

Παρόλο που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και κάθε μεγάλη ιατρική ένωση εγκρίνει την υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο των τρανς παιδιών, οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί την έχουν απαγορεύσει σε 19 πολιτείες, ενώ ακόμη περισσότερες κινούνται προς την απαγόρευσή της.

Η ιατρική που επιβεβαιώνει το φύλο είναι πλέον πάνω από 100 ετών – και έχει τις ρίζες της στη Γερμανία της Βαϊμάρης. Ποτέ πριν δεν είχε περιοριστεί νομικά στις Η.Π.Α. Ωστόσο, το Μιζούρι την έχει ουσιαστικά απαγορεύσει για τους ενήλικες και άλλες πολιτείες προσπαθούν να περιορίσουν την περίθαλψη ενηλίκων. Ένα πλήθος άλλων νομοσχεδίων κατά των τρανς κινείται μέσα από τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα.

Είναι ταιριαστό με την εποχή το γεγονός ότι το «Ένα διαφανές μιούζικαλ» έκανε πρόσφατα πρεμιέρα στο Λος Άντζελες. Σε αυτό, υπέροχα ντυμένοι τρανς Βερολινέζοι τραγουδούν και χορεύουν σε πείσμα των ναζιστών κακοποιών.

Είναι μια υπενθύμιση ότι οι επιθέσεις κατά των τρανς ατόμων δεν είναι κάτι καινούργιο – και ότι πολλές από αυτές είναι βγαλμένες κατευθείαν από το εγχειρίδιο των Ναζί.

*Με στοιχεία από theconversation.com

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024