Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατεχόμενα: Το ισχυρό χαρτί του Ερντογάν, τα τετελεσμένα και το δίλημμα της ελληνοκυπριακής πλευράς

Κατεχόμενα: Το ισχυρό χαρτί του Ερντογάν, τα τετελεσμένα και το δίλημμα της ελληνοκυπριακής πλευράς

Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στα κατεχόμενα, τα οποία δεν πρόκειται ν' αναιρεθούν, και θα τα χρησιμοποιήσει ως ισχυρό χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε δεύτερη ανάγνωση της παράνομης επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα προέβη ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου (στη φωτογραφία από Presidential Press Office/via Reuters, επάνω, ο πρόεδρος της Τουρκίας με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ).

Επανάληψη του παρελθόντος

Αρχικά ανέφερε ότι το σκηνικό που εκτυλίχθηκε χθες Δευτέρα στα κατεχόμενα συνιστά μια επανάληψη του παρελθόντος, το οποίο έχουμε δει πυκνά τα τελευταία χρόνια.

«Σε επίπεδο τακτικής, η ανακοίνωση για τις κατοικίες δείχνει μια προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την κατοχή, μετατρέποντας τα τετελεσμένα σε νέα πολιτικά δεδομένα τα οποία θα έχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ισχυρό χαρτί» τόνισε ο κ. Ιακώβου, μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα.

«Σε επίπεδο στρατηγικής μας είπε ότι είναι εδώ και ότι δεν θα φύγει. Μας είπε ότι θα υπάρξει ένα συνεταιρικό κράτος στο οποίο αυτός θα είναι ο συνεταίρος μέσω των Τουρκοκυπρίων» πρόσθεσε.

Ενα δίλημμα

Συμπλήρωσε ότι «με αυτά τα δεδομένα, μπαίνει ένα δίλημμα στη δική μας πλευρά για το πότε και πώς θα πάει σε διαπραγματεύσεις, με ποια στοχοθεσία και ποιος θα είναι ο βραχυπρόθεσμος, ο μεσοπρόθεσμος και ο μακροπρόθεσμος στόχος από τη στιγμή που η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι αυτά που βλέπετε να δημιουργούνται δεν πρόκειται ν’ αναιρεθούν».

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κακή χρήση σε επίπεδο τακτικής μπορεί να μας εγκλωβίσει σε επιλογές που η μια να είναι χειρότερη από την άλλη.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024