Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν από κατεχόμενα: Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες να υπολογίζουν τους κινδύνους

Ερντογάν από κατεχόμενα: Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες να υπολογίζουν τους κινδύνους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ειδική μνεία στα ελληνοτουρκικά ενώ όσον αφορά το κυπριακό έκανε το άσπρο-μαύρο και επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση για δύο ξεχωριστά κράτη.

Την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα και έκανε δηλώσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ μετά από συνάντηση που είχαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι το τέλος, υποστηρίζοντας ότι θέλει να στείλει το μήνυμα, ότι θα μετατραπεί σε θάλασσα της ειρήνης.

Βέβαια, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να αφήσει και «αιχμές» με αποδέκτη τόσο την ελληνική όσο και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στη χώρα μας χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά και σχολίασε το θέμα των εξοπλισμών.

«Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες, που είναι εναντίον της ισορροπίας στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι δραστηριότητες», είπα χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική μνεία στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντάς πως «επιθυμία μας είναι μπροστά μας να μην εμφανιστούν τέτοια εμπόδια και το Αιγαίο να δώσει το δικό του μήνυμα. Ο δικός μας οδικός χάρτης είναι φανερός, αυτός ο οδικός χάρτης εστιάζεται στην ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σε αυτές τις θάλασσες παρά μόνο η ειρήνη».

Λύση δύο κρατών στην Κύπρο θέλει ο Ερντογάν

Από την άλλη όσον αφορά το κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση που δεν είναι άλλη από την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας της ελληνοτουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, προωθώντας ουσιαστικά τη λύση των δύο κρατών και έκανε το άσπρο-μαύρο, λέγοντας πως δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων.

«Αξιολογήσαμε την κατάσταση στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά πάντα υιοθετούσε μία πιο εποικοδομητική και με στόχο τα αποτελέσματα συμπεριφορά στο Κυπριακό», ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν.

«Τα δίκαια αιτήματα που πηγάζουν από τα αρχαία στοιχεία του νησιού και ειδικά για τους Τουρκοκυπρίους και τα οποία είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα. Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μειονότητα. Όσοι αγνοούν αυτά τα γεγονότα συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού», προσέθεσε.

«Συμβουλεύω διάστερα αυτούς ανθρώπους να βάλουν τις εμμονές τους στην άκρη και να αντιμετωπίζουν τις πραγματικότητες στη νήσο. Παρ’ όλες τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων, έχουμε χάσει περισσότερο από μισό αιώνα λόγω των ασυμβίβαστων και μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα 50 χρόνια. Η επιβεβαίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότιμης διεθνούς θέσης των Τουρκοκυπρίων είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Λύση στο κυπριακό μόνο με αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»

Διεμήνυσε δε, ότι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  για το κυπριακό περνάει μόνο από την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» (Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι το ψευδοκράτος).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμα πως η Τουρκία θα λύσει τα πρόβλημα της ηλεκτροδότησης του ψευδοκράτους με τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία και αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα και υποδομές που σκοπεύει να πραγματοποιήσει.

«Ως η μητέρα πατρίδα στεκόμαστε στο πλάι της ΤΔΒΚ, με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε», είπε ακόμα ο Ερντογάν σύμφωνα με το CNN Turk.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι παράδοση να μεταβαίνει στο πρώτο ταξίδι εκτός Τουρκίας μετά την εκλογή του ο Τούρκος Πρόεδρος στο ψευδοκράτος και αυτός τήρησε αυτή την παράδοση. Ο Τούρκος πρόεδρος μετά το πέρας των επαφών του αποχώρησε από τα κατεχόμενα και μεταβαίνει προς τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του που είναι το Αζερμπαϊτζάν, όπου αύριο, Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024