Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Η οργή που προκάλεσε μια τουαλέτα εστιατορίου για… ΛΟΑΤΚΙ

Τουρκία: Η οργή που προκάλεσε μια τουαλέτα εστιατορίου για… ΛΟΑΤΚΙ

Η επιλογή ενός εστιατορίου στην Κωνσταντινούπολη να έχει δίπλα από τις τουαλέτες γυναικών και ανδρών και μια για ΛΟΑΤΚΙ προκάλεσε αναβρασμό στην Τουρκία.

Ο σάλος ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας μια πόρτα τουαλέτας, που έφερε το σήμα του ουράνιου τόξου και unisex, πυροδοτώντας μαζική αντίδραση χρηστών.

Η τουαλέτα βρισκόταν στο εστιατόριο USLA, το οποίο βρίσκεται στο πολυτελές εμπορικό κέντρο Kanyon, στην περιοχή Σισλί στην Κωνσταντινούπολη.

Ανοίγοντας κανείς την τουαλέται έχει μια τεράστια φωταγωγημένη επιγραφή που αναγράφει «Think Big!» («Σκέψου με ανοιχτό μυαλό»).

Αυτό, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις.

Οι χρήστες κάλεσαν αμέσως σε μποϊκοτάζ του συγκροτήματος. «Δεν θα επιτρέψουμε να ομαλοποιηθεί αυτό», υποσχέθηκε ένας φιλοκυβερνητικός λογαριασμός στο twitter.

«Ο τρόμος των ΛΟΑΤΚΙ, που αποτελεί παγκόσμια απειλή, συνεχίζει να εξαπλώνεται παντού», έγραφε ο Takvim, ένα φιλοκυβερνητικό μέσο.


Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου, το οποίο εκπαιδεύει μάγειρες για κουζίνα γκουρμέ, υπό το βάρος του κύματος αντιδράσεων, αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη και ισχυρίστηκαν ότι υπήρξε «παρεξήγηση». Αμέσως, μετέτρεψαν την τουαλέτα των ΛΟΑΤΚΙ σε αναπήρων.

Πρόβλημα «ευσέβειας» στου νεαρούς Τούρκους

Οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές δέχονται αυξανόμενη πίεση τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ισλαμικής Σκέψης, που επικαλείται η η Amberin Zaman του Al Monitor, η «ευσέβεια» μειώνεται μεταξύ των νεαρών Τούρκων, ιδιαίτερα μεταξύ των φοιτητών πανεπιστημίου που υποστηρίζουν την κοσμικότητα και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και των γυναικών περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους ερωτηθέντες.

Την ώρα που σε πολλές χώρες πραγματοποιούνται κανονικά παρελάσεις του Pride, στην Τουρκία, από το 2014, οι παρελάσεις αυτές έχουν επίσημα απαγορευτεί στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.

Η δε τουρκική αστυνομία ήρθε φέτος σε σύγκρουση στην Άγκυρα με φοιτητές που συγκεντρώθηκαν για μια πορεία για τον εορτασμό του Pride, πραγματοποιώντας συλλήψεις, ενώ καταγράφηκε και αστυνομική βία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερντογάν επέκρινε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αποκαλώντας τους «παρεκκλίνοντες» που εξαπλώνονται σαν «πανούκλα». Σημειώνεται ότι ακόμα και ο υπουργός Εσωτερικών είχε υποσχεθεί προεκλογικά να καταργήσει ακόμα και διαφήμιση προϊόντων περιποίησης μαλλιών κατηγορώντας την ότι την προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ.

«Όταν η ρητορική μίσους έρχεται από την κορυφή, φιλτράρεται προς τα κάτω, επιτρέποντας στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει βία εναντίον μας και ενθαρρύνοντας τους επαγρύπνησης να πάρουν το νόμο στα χέρια τους», είπε ο Γιλντίζ Ταρ, ένας ομοφυλόφιλος ακτιβιστής στην Τουρκίας.

Παρόλο που ο Ερντογάν κατηγόρησε πολιτικούς του αντιπάλους ότι είναι ηθικά εκφυλισμένοι, ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ακόμα πιο ακραίος, τον επέπληξε επειδή επέτρεψε τη σύσταση «μεγάλου αριθμού» οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέβηκε στην εξουσία το 2002.

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024