Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε όσους επιχειρούν να εμπλέξουν την Εκκλησία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, με αφορμή τις εκλογές.

Ο Αρχιεπίσκος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ουσιαστικά, «φωτογράφισε» το νεόκοπο κόμμα Νίκη, αλλά και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για τις σχέσεις της Εκκλησίας με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα.

«Ως εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘υπόγειας’ ή ‘μυστικής’ ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της».

Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι των δηλώσεων Ιερώνυμου είχαν προηγηθεί εκείνες του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την «εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητος των πολιτών από κέντρα και εξουσίες, που έχουν ως στόχο την χειραγώγηση των πολιτών στις εκλογές».

Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος, χωρίς να κατονομάζει κανέναν, αλλά επίσης «φωτογραφίζοντας» το κόμμα «Νίκη», σε γραπτή δήλωσή του, έκανε λόγο για «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων».

Μάλιστα, ο κ. Άνθιμος καταγγέλλει ότι «ο αντιδημοκρατικός αυταρχισμός, ο ψηφοθηρικός κυνισμός και η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων, αποτελούν τεράστιες απειλές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των προσώπων».

 Οι σχέσεις του κόμματος «Νίκη» με το Άγιο Όρος

Κοινό μυστικό αποτελεί πως το κόμμα Νίκη έχει σχέσεις με το Άγιο Όρος, καθώς συγκεκριμένα μοναστήρια και μεμονωμένοι μοναχοί παρέχουν στήριξη στο κόμμα που αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς έφτασε στα πρόθυρα της εισόδου στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι το εν λόγω κόμμα πήρε αρκετές ψήφους σε περιοχές όπου υπήρχαν κοντά μοναστήρια ή – για παράδειγμα – στο  χωριό Αγερσανί (Άγιος Αρσένιος) Νάξου, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει 80 ψήφους, χάρη στον… προεκλογικό αγώνα που έκανε αντιεμβολιστής ιερέας.

Όλα αυτά έκαναν αρκετούς να αναφερθούν στη σχέση του εν λόγω κόμματος με τη θρησκεία και θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, παρότι το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» και αναφέρει πως ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως «κόμμα της Εκκλησίας» ή ως «χριστιανικό κόμμα».

Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου στηρίζουν τη «Νίκη» και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός τού ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής, ενώ υποψήφια ήταν και η Μαρία Εζνεπίδου, ανιψιά του Αγίου Παϊσίου.

«Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών»

Όσο και να αρνείται η «Νίκη» του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού τον προσδιορισμό του ως «χριστιανικού κόμματος», μία από τις «αρχές» που πρεσβεύει με… θρησκευτική προσήλωση είναι η πίστη στην ορθοδοξία και το μίσος απέναντι σε κάθε τι που απέχει από τις Γραφές – π.χ. μετανάστες, αλλόθρησκοι, ομοφυλόφιλοι κ.λπ.

«Σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα των ιδρυτών του Συντάγματός μας, στα σχολεία μας σβήνεται συστηματικά ο Χριστός, η Πατρίδα και οι ευγενικές αξίες των παππούδων μας. Η ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εισαγωγή στο θεσμό της οικογένειας, ως το ζωτικό κύτταρο της κοινωνίας μας, είναι το θεμέλιο ενός υπουργείου Εθνικής Παιδείας που θέλει να τηρεί την συνταγματική αποστολή του και διαφυλάσσει ανόθευτο το δικαίωμα της σιωπηρής πλειοψηφίας των Ελλήνων Ορθοδόξων γονέων, να αναθρέφουμε τα τέκνα μας σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας», είναι η βασική θέση του κόμματος για την Παιδεία.

Η «Γκέισα» Παναγία και οι «επιστολές του Ιησού» του Βελόπουλου

«Έχει επιστολές του Ιησού Χριστού του ιδίου. Γράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Επιστολή δική του. Θα είστε οι μοναδικοί στον κόσμο που θα έχετε επιστολές του Ιησού Χριστού, του Θεού μας! Το καταλαβαίνετε;», διαμήνυε με επιμονή ο Κυριάκος Βελόπουλος το 2019.

Ο ηγέτης της Ελληνικής Λύσης δεν έχει κρατήσει σταθερή στάση σχετικά με το αν όντως πουλούσε χειρόγραφα του Ιησού στην τηλεοπτική του εκπομπή.

Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή στην εκπομπή του ο πολιτικός είχε αρνηθεί πως πουλούσε επιστολές, μιλώντας επικριτικά σε όποιους τόλμησαν και τον κατηγόρησαν.

Ωστόσο, μερικές… εκπομπές μετά, ο κ. Βελόπουλος όχι μόνο επέμεινε ότι πουλάει επιστολές, αλλά είπε ξανά και ξανά πως τις επιστολές αυτές τις έγραψε ο ίδιος ο Ιησούς!

Καλεσμένος στο One Channel, μάλιστα, ο πολιτικός δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας στον Δημήτρη Μανιάτη ότι «με ρωτάς κάτι που δεν ξέρεις», για να προσθέσει «ως ιστορικός αρχαιολόγος αυτά υπάρχουν. Σου δίνω μια άδεια να πας στη Μονή Διονυσίου να ψάξεις αν υπάρχουν ή όχι»…

Και από τις «επιστολές του Ιησού», στο debate του 2023 και στην «Ινδιάνα» και την «Γκέισα Παναγία».

«Είναι σε βιβλία τρίτης Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη – συγγνώμη για τη φράση – Παναγιά», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Βελόπουλος, δείχνοντας στην κάμερα και σχετικές εικόνες.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε… ακροδεξιό κόμμα που σέβεται τον εαυτό του επιχειρεί να διεγείρει το θρησκευτικό αίσθημα όσων Ελλήνων επηρεάζονται και από αυτό τον παράγοντα.

Γι’ αυτό, καλό είναι τόσο οι πολίτες, όσο και η ίδια η Εκκλησία να βρίσκονται σε εγρήγορση και να μην επιτρέπουν την εκμετάλλευση ούτε των αισθημάτων, ούτε των θεσμών.