Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νίκος Δένδιας: Θα υπέγραφα τη συμφωνία που θα έλυνε την ελληνοτουρκική διαφορά

Για τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία μιλά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Τι του είπαν οι ομόλογοί του για τις υποκλοπές; Ανήκει τους δελφίνους για την ηγεσία της ΝΔ;

«Θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία τελικά ή όχι;» είναι η πρώτη ερώτηση και ο προβολέας της κάμερας του in ανάβει απέναντι από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, 17 ημέρες πριν παραδώσει το υπουργείο.

Ούτε στο θέμα των υποκλοπών μασάει τα λόγια του ο Νίκος Δένδιας. «Ναι φυσικά οι ομόλογοί μου με ρώτησαν για το ζήτημα. Δεν περνάει από το μυαλό μου».

Ο σχολιασμός για τον χειρισμό του κόμματος Κασιδιάρη με τον υπουργό Εξωτερικών να παραπέμπει με νόημα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, στα λάθη και στην έλλειψη διορατικότητας που έδειξαν τότε έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Με τις κάλπες δε να είναι μουγκές και αινιγματικές και η ήττα υπαρκτό ενδεχόμενο για όλους, αποκαλυπτική είναι η αντίδραση του Νίκου Δένδια σε ερώτηση περί διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ.

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε πάντα σε σχέση αντιπαλότητας με την Τουρκία, δεν το επιβάλει κάτι. Μπορούμε να βρούμε λύση»

O Υπ Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας με την δημοσιογράφο του in κ. Αλεξάνδρα Φωτάκη

Για τον πόλεμο με την Τουρκία: Βεβαίως και όχι

«Βεβαίως και όχι», είναι η κατηγορηματική απάντηση σχετικά με το ενδεχόμενο σύρραξης με την Τουρκία, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αφού όπως λέει «έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα που ανεξαρτήτως συνθηκών δεν επιτρέπει στη γειτονική χώρα απονενοημένα διαβήματα». Ενώ σημειώνει ότι η «κατάσταση επί του πεδίου μετά τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία, είναι μία κατάσταση διαφορετική».

Για τη μία και μόνη διαφορά Ελλάδας – Τουρκίας: Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Η Ελλάδα, τονίζει ο Νίκος Δένδιας, δεν θεωρεί ότι οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας έχουν αλλάξει, και υπογραμμίζει πως ούτε η Αθήνα έχει αποστεί από τις δικές τις πάγιες θέσεις και επιμένει ότι η μία διαφορά Ελλάδας – Τουρκίας είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Για τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια υπογραμμίζει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Δηλώνει ότι δεν θα δίσταζε να βάλει την υπογραφή του «σε κάτι που θα έλυνε την ελληνοτουρκική διαφορά. Με μια διαφορά όμως, ότι αυτό θα υπηρετούσε το εθνικό συμφέρον και θα είχε αντιστοίχιση με την πάγια ελληνική θέση και στάση».

Και όπως λέει «δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε πάντα σε σχέση αντιπαλότητας με την Τουρκία, δεν το επιβάλει κάτι. Μπορούμε να βρούμε λύση».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών: Είμαι υπουργός, όχι πρωθυπουργός

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τελειώσει με τις εκκρεμότητες της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Δένδιας απαντά πως «κάθε κυβέρνηση κρίνει ποιο είναι το εθνικό συμφέρον και τι χαρτιά προς διαπραγμάτευση πρέπει να κρατήσει στα χέρια της. Άρα νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση, η νέα που θα προκύψει μετά τις εκλογές, που εγώ ελπίζω και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε εμείς, θα δει το θέμα και θα δει τι συμφέρει την Ελλάδα».

Ενώ για το αν δεσμεύεται ότι σε επόμενη ενδεχομένως κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία σημειώνει «και να δεσμευόμουνα εγώ δεν θα είχε σημασία, διότι η δέσμευση αν προέρχεται πρέπει να προέρχεται από τον Αρχηγό του κόμματος και σημερινό και επόμενο πρωθυπουργό. Εγώ είμαι υπουργός, δεν είμαι πρωθυπουργός».

Για το «Κόμμα Κασιδιάρη»: Δεν παίζει κανείς με αυτά

Όσον αφορά την απόφαση για το «κόμμα Κασιδιάρη» και αν υπήρξαν καθυστερήσεις που επέτρεψαν τη δημιουργία εναλλακτικών σημειώνει «αν με ρωτάτε αν θα ευχόμουν όλες οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν να είχαν ψηφιστεί σε χρόνο απώτερο από τις εκλογές θα σας έλεγα ναι, θα το προτιμούσα. Άλλωστε είχα αυτή την άποψη πάντα». Παραπέμπει δε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης σημειώνοντας ότι πρέπει να κοιτάξουμε τα λάθη που έκαναν οι Γερμανοί πολιτικοί, «που δεν είδαν την τεράστια απειλή που ο Χίτλερ εκπροσωπούσε. Για να καταλάβουμε ότι με αυτά κανείς δεν παίζει».

Για τις υποκλοπές: Βεβαίως με ρώτησαν οι ομόλογοι μου

Στο θέμα των παρακολουθήσεων και αν οι ομόλογοι του τον ρώτησαν αν παρακολουθούνταν ο Δένδιας απαντά «ναι, με ρώτησαν. Βεβαίως με ρώτησαν. Στα πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών» για να προσθέσει «μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι υφίσταται μηχανισμός ο οποίος θα διανοηθεί να παρακολουθήσει Υπουργό Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας; Και μάλιστα μιας χώρας σαν την Ελλάδα που εξ ανάγκης έχει και υπερατλαντικές συνομιλίες; Δεν περνάει από το μυαλό μου».

Για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ: Προς θεού…

Στο σενάριο που τον θέλει να είναι διεκδικητής της ηγεσίας της ΝΔ εφόσον αμφισβητηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο Δένδιας απαντά «υπάρχει έλλειμμα στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας για να υπάρχουν υποψήφιοι; Προς Θεού. Εμείς είμαστε παραμονές εκλογών τις οποίες πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024