Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανάλυση: Drones πάνω από το Κρεμλίνο - Ισως ναι, ίσως όχι

Ανάλυση: Drones πάνω από το Κρεμλίνο – Ισως ναι, ίσως όχι

Η Ουκρανία αρνείται ότι εμπλέκεται σ' επίθεση με drones εναντίον του Πούτιν, ενώ ο Ζελένσκι, στη Φινλανδία, ανέβαλε την επιστροφή του στην πατρίδα του.

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στους χώρους διαμονής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δηλαδή το Tass, το RT και το Sputnik News (στη φωτογραφία από το Ostorozhno Novosti, επάνω, η στιγμή που αντικείμενο φαίνεται να εκρήγνυται πάνω από τον Θόλο του Ανακτόρου της Γερουσίας στο Κρεμλίνο).

Το περίεργο στο βίντεο

Ο ίδιος δεν βρισκόταν εκεί το βράδυ της 3ης Μαΐου, οπότε η επίθεση, αν όντως εξαπολύθηκε, δεν θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της, δηλαδή τη δολοφονία του.

Οπως έχουν τώρα τα πράγματα, το Κρεμλίνο δημοσιοποίησε μερικά βίντεο – ένα από αυτά δείχνει κάτι που μοιάζει με drone να εκρήγνυται περίπου 50 πόδια πάνω από το έδαφος.

Αυτό το βίντεο επίσης, περιέργως, δείχνει δύο άτομα – ορισμένοι είπαν ότι είναι στρατιώτες – ν’ ανεβαίνουν σ’ ένα από τα κτίρια, το οποίο έχει μια δομή που μοιάζει με θόλο και προσδιορίζεται ως ο Θόλος του Ανακτόρου της Γερουσίας. Ανεβαίνουν καθώς το drone κατεβαίνει (βίντεο, κάτω).

Αν το βίντεο είναι αυθεντικό, δεν ξέρουμε τι έκαναν εκεί μέσα στη νύχτα, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.

Κουβαλούσαν ένα MANPADS, αντιαεροπορικό σύστημα ώμου για εκτόξευση πυραύλων, στην κορυφή για ν’ αναχαιτίσουν τα επιτιθέμενα drones; Δεν υπάρχουν βίντεο που ν’ αποδεικνύουν ότι μεταφέρουν οτιδήποτε.

Θα μπορούσαν να ήταν παρατηρητές, που τους ζητήθηκε να έχουν μια καθαρή θέαση του ουρανού γύρω από το Κρεμλίνο; Αυτό είναι δυνατό, εάν υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση για την επίθεση. Σε κάθε περίπτωση, άργησαν. Και, καθώς το βίντεο τελειώνει μετά την έκρηξη, δεν ξέρουμε τι απέγιναν αυτά τα άτομα.

Πολυσύνθετα συστήματα άμυνας

Η Μόσχα, αυτή τη στιγμή, διαθέτει ένα από τα πιο πολυσύνθετα συστήματα άμυνας κατά αεροσκαφών και πυραύλων στον κόσμο, που ίσως συναγωνίζεται την πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ.

Δεν θα εξέπληττε εάν οι Ρώσοι έχουν αντιγράψει αυτό που κάνουν οι Ισραηλινοί αλλά με σημαντικά διαφορετικό εξοπλισμό.

Ενα ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας θα έπρεπε να ήταν σε θέση ν’ αναχαιτίσει οποιαδήποτε επίθεση με drone πολύ πριν πλησιάσει στον θύλακα του Κρεμλίνου.

Υπάρχει μια ιστορία, που κυκλοφορεί στην μπλογκόσφαιρα, ότι η επίθεση στο Κρεμλίνο ήταν ένα είδος δουλειάς που έγινε από τα μέσα, κατά την οποία μια ομάδα ουκρανών μισθοφόρων εκτόξευσε τα drones πολύ κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου.

Σ’ αυτή την περίπτωση, οι περίτεχνες αντιαεροπορικές άμυνες γύρω από την πόλη της Μόσχας θα είχαν ουσιαστικά παρακαμφθεί και ο έγκαιρος εντοπισμός μιας επίθεσης με drone δεν θα ήταν δυνατός.

Σταμάτησαν με ηλεκτρονικά μέσα

Οι Ρώσοι λένε ότι τα drones σταμάτησαν (τελικά) με ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό υποδηλώνει ότι όχι μόνο μπλοκαρίστηκαν τα ηλεκτρονικά τους, αλλά ότι, τουλάχιστον στην περίπτωση αυτού που εξερράγη, μπόρεσαν να προκαλέσουν έκρηξη της βόμβας που μετέφερε. Είναι δυνατόν;

Η απάντηση είναι καταφατική αφού οι Ρώσοι όχι μόνο έχουν παρεμβολείς, αλλά έχουν πολύ ισχυρούς παρεμβολείς, ίσως αρκετά ισχυρούς ώστε να πυροδοτήσουν το εκρηκτικό πακέτο ενός drone.


Από την επίσκεψη του Ζελένσκι στη Φινλανδία (Lehtikuva via Reuters)

Σε αναφορές από τη Ρωσία επισημαίνεται επίσης ότι τα drones που καταστράφηκαν έπεσαν στο έδαφος σε χιλιάδες κομμάτια. Με άλλα λόγια, βολικά ίσως, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η επίθεση έγινε.

Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σ’ επίθεση με drone στο Κρεμλίνο με στόχο τον Πούτιν.

Πρακτικά, ο Ζελένσκι βρίσκεται στη Φινλανδία για κρατική επίσκεψη. Με σοφία, ή ίσως με σύνεση, ανέβαλε την επιστροφή του στην Ουκρανία. Καθένας μπορεί να υποθέσει ότι δεν θέλει να είναι εκεί όταν οι βόμβες πέφτουν στο υπόγειο καταφύγιό του.

Υποθέσεις

Αλλά ένας άλλος τρόπος για να ερμηνεύσουμε την απόφαση του Ζελένσκι να παρατείνει την επίσκεψή του στη Φινλανδία είναι ότι ήθελε να δώσει χρόνο για να ολοκληρωθεί μια ειδική επιχείρηση κατά του Πούτιν. Αν ήταν επιτυχής, θα μπορούσε να επιστρέψει στην πατρίδα ως ήρωας. Αν αποτύγχανε, θα μπορούσε να βρει άλλα πράγματα να κάνει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ομοίως, δήλωσαν ότι εάν έγινε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η Ουάσιγκτον δεν έλαβε εκ των προτέρων προειδοποίηση από την Ουκρανία. Αυτός είναι ένας τρόπος αποφυγής ευθυνών, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει αντίθετη απόδειξη.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι ο ρωσικός ισχυρισμός πως υπήρξε επιχείρηση κατά του Κρεμλίνου πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με «πολύ μεγάλη επιφύλαξη».

Μικρό καλάθι

Οι Ρώσοι λένε ότι θ’ απαντήσουν για την ενέργεια κατά του Κρεμλίνου σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Αυτή η ανακοίνωση προσθέτει στην πραγματικότητα ένα ίχνος αξιοπιστίας στους ισχυρισμούς τους ότι συνέβη η επίθεση.

Εάν μπορούσαν να εντοπίσουν την ομάδα που εκτόξευσε τα drones, αυτό θα ήταν πραγματικά κάτι – αλλά να κρατάτε μικρό καλάθι.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024