Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Κρίσιμες ώρες - «Οι διαμεσολαβητές πίεσαν τον Νετανιάχου να στείλει αντιπροσωπεία αλλά αρνήθηκε»

Live: Κρίσιμες ώρες – «Οι διαμεσολαβητές πίεσαν τον Νετανιάχου να στείλει αντιπροσωπεία αλλά αρνήθηκε»

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ φαίνεται να έχει δώσει στη Χαμάς προθεσμία μίας εβδομάδας για να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλιώς θα εισβάλει στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έχει φτάσει στην Αίγυπτο για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στις οποίες φαίνεται να «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος».

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης, Οσάμα Χαμντάν μιλώντας στο Al Jazeera επιβεβαίωσε την πρόοδο στις συνομιλίες, ωστόσο τόνισε πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει στην επίθεση στη Ράφα, είτε υπάρξει κατάπαυση του πυρός είτε όχι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Αμερικάνους αξιωματούχους, το Ισραήλ παρουσίασε στην κυβέρνηση Μπάιντεν σχέδιο για την προστασία των αμάχων στη Ράφα, σε περίπτωση εισβολής στην περιοχή.

Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε για ακόμη μία φορά το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη συνοριακή πόλη καθώς θα υπάρξουν απώλειες «πέραν του αποδεκτού». Επιπλέον δήλωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα έπρεπε να είναι «παιχνιδάκι» για τη Χαμάς.

Δείτε live

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

01:17 Παλαιστίνη: Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καλεί όλες τις χώρες του κόσμου να την αναγνωρίσουν

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) με ανακοίνωσή του κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

Μετά την απόφαση της Δημοκρατίας του Τρινιντάντ και Τομπάγκο να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) με ανακοίνωσή του κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

Περισσότερα εδώ.

01:00 Χαμάς: Οι διαπραγματευτές της συνομιλούν για την εκεχειρία – Η CIA είναι επίσης στο Κάιρο

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς άρχισαν το Σάββατο εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα που θα προβλέπει την παύση των μαχών και την επιστροφή στο Ισραήλ ορισμένων ομήρων, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς, ενώ ο διευθυντής της CIA είναι ήδη παρών στο Κάιρο για την έμμεση διπλωματία.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε από το πολιτικό γραφείο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Κατάρ, το οποίο, μαζί με την Αίγυπτο, προσπαθεί να μεσολαβήσει για τη συνέχεια μιας σύντομης εκεχειρίας του Νοεμβρίου εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς απογοήτευσης για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα και τη δυσχερή θέση των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Το Ισραήλ δεν έχει στείλει αντιπροσωπεία. Περισσότερα εδώ.

00:30 Μπαχρέιν: «Νέα» σιιτική ομάδα εξαπολύει την δεύτερη επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ

Ακόμη μια σιιτική ομάδα πλήρως ευθυγραμμισμένη με την φιλοσοφία του «Άξονα της Αντίστασης του Ιράν» εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το Μπαχρέιν.

Η «ομάδα αντίστασης του Μπαχρέιν», οι Ταξιαρχίες Al-Ashtar, ανακοίνωσε τη δεύτερη επίθεσή της στο Ισραήλ «για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα».

Η ομάδα έκανε την ανακοίνωση το Σάββατο, λέγοντας ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μιας καίριας θέσης στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ δύο ημέρες νωρίτερα.

Περισσότερα εδώ

22:03 Ο Σινουάρ φέρεται να λέει ότι η τρέχουσα προσφορά είναι η πλησιέστερη προς την ικανοποίηση των αιτημάτων της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ φαίνεται να έχει κάνει γνωστή την άποψή του για την τελευταία πρόταση του Ισραήλ για συμφωνία, λένε Άραβες διαμεσολαβητές στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σινουάρ δήλωσε χθες μέσω εκπροσώπων της Χαμάς ότι η προσφορά είναι η πιο κοντινή μέχρι στιγμής στην ικανοποίηση των αιτημάτων της ένοπλης οργάνωσης, αν και έθεσε αρκετές επιφυλάξεις.

Το δημοσίευμα της WSJ, επικαλούμενο διαμεσολαβητές, υποστηρίζει ότι η Χαμάς αναμένεται να υποβάλει σύντομα αντιπρόταση, καθώς συνεχίζει να απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

21:54 Μια πρόταση για τη Γάζα «που δεν μπορούν να αρνηθούν»; – Τι λέει πρώην Ισραηλινή βουλευτής

Θα μπορούσε να ήταν μοντέλο λόγω της ομορφιάς της, στρατιωτικός καθώς εργάστηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, αλλά και ακαδημαϊκός λόγω των σπουδών της στο Χάρβαρντ και το Κέιμπριτζ.

Αυτό αναφέρει ο ισραηλινός Τύπος για την Έινατ Ουίλφ, πρώην βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος στην Κνεσέτ, η οποία υποστηρίζει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

21:45 Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών: «Ο Νετανιάχου προσπαθεί να τορπιλίσει μια συμφωνία για άλλη μια φορά»

Στη διαδήλωση του Τελ Αβίβ μίλησαν πολλές οικογένειες ομήρων, οι οποίες καταφέρθηκαν εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει τώρα μια συμφωνία στο τραπέζι, στην οποία η Χαμάς έχει σηματοδοτήσει ότι θα συμφωνήσει. Όμως ο Νετανιάχου, μετά τα σήματα της Χαμάς, προσπαθεί για άλλη μια φορά να τορπιλίσει τη συμφωνία, όταν ανακοινώνει δύο φορές σήμερα, ενώ κρύβεται πίσω από τον μανδύα μιας ‘κορυφαίας πολιτικής πηγής’, ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο Νετανιάχου προσπαθεί για άλλη μια φορά να τορπιλίσει τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε για να σώσουμε τους ομήρους», δήλωσε εκ μέρους του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών ο Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, ο γιος του οποίου κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας.

21:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου

Για τη βίαιη σύλληψη του φρουρού του Έλληνα προξένου στην Ιερουσαλήμ κάνουν λόγο το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa και άλλα αραβικά ΜΜΕ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο in ότι υπήρξε συνωστισμός και προκλήθηκε επεισόδιο στον χώρο όπου βρισκόταν η ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο φρουρός του ελληνικού προξενείου αρχικά συνελήφθη, ενώ στη συνέχεια με παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος και το επεισόδιο θεωρείται λήξαν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:21 Δημοσιογράφοι λένε ότι ο «διπλωματικός αξιωματούχος» που κάνει τις ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις είναι ο ίδιος ο Νετανιάχου

Αρκετοί Ισραηλινοί δημοσιογράφοι κατονομάζουν τον «διπλωματικό αξιωματούχο» που εξέδωσε δύο δηλώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββάτου σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους που διαπραγματεύεται στο Κάιρο ως τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γιαβόν Αβραάμ του Καναλιού 12 λέει ότι δεν θα συμμετάσχει «σε αυτό το παιχνίδι», προσδιορίζοντας τον Νετανιάχου ως τον αξιωματούχο που εξέδωσε τις δηλώσεις.

«Αυτές οι δηλώσεις δεν βασίζονται στην άποψη ολόκληρου του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», προσθέτει ο Αβραάμ, ενώ λέει ότι ο ανώνυμος αξιωματούχος που επιμένει τις τελευταίες ημέρες ότι οι IDF θα εισέλθουν στη Ράφα είναι επίσης ο Νετανιάχου.

Στο ρεπορτάζ του, ο Αβραάμ αναφέρει ότι ο Νετανιάχου δεν κάλεσε το μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Μπένι Γκαντζ και τον παρατηρητή Γκάντι Έισενκοτ σε τηλεφωνική διαβούλευση σήμερα, κατά την οποία αποφασίστηκε να μη σταλεί αντιπροσωπεία στο Κάιρο.

Παρόντες στην τηλεσύσκεψη ήταν ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι.

Ο στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Haaretz, Άμος Χαρέλ, αναφέρει επίσης ότι ο πρωθυπουργός εξέδωσε τις δηλώσεις, σε άρθρο του με τίτλο «Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τους ομήρους έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο και η δήλωση του Νετανιάχου εμποδίζει τις πιθανότητες συμφωνίας».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

21:12 Kan: ΗΠΑ και διαμεσολαβητές πίεσαν τον Νετανιάχου να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο αλλά αρνήθηκε»

Οι διαμεσολαβητές των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με κυριότερους αυτούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πίεσαν το Ισραήλ να στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες που άρχισαν σήμερα στο Κάιρο, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έγιναν διαβουλεύσεις στο Ισραήλ για την αποστολή αντιπροσωπείας, αλλά η κίνηση αυτή βρήκε αντίθετο τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αρνήθηκε να στείλει Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Κάιρο μέχρι η Χαμάς να απαντήσει επίσημα στην τελευταία πρόταση για συμφωνία.

21:02 Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας: «Υπήρξαν πιο δύσκολες στιγμές, μη μεγαλοποιείτε την κατάσταση»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι σχολίασε την κατάσταση στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «έχουν υπάρξει πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτές, άνθρωποι σφαγιάστηκαν εδώ όχι μόνο στις 7 Οκτωβρίου», μιλώντας στο Κανάλι 12.

«Υπήρχαν εποχές που δεν μπορούσαμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με το λεωφορείο. Μη μεγεθύνετε αυτό που συμβαίνει», είπε ο Χανέγκμπι.

Ο Χανέγκμπι σχολίασε επίσης την κατάσταση των Ισραηλινών που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου από τους βόρειους δήμους, λέγοντας: «Είναι αλήθεια ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί και θα το λύσουμε. Εάν δεν μπορούμε να φέρουμε τους ανθρώπους πίσω μέσω μιας συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ – ότι δεν θα υπάρχει Χεζμπολάχ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα – θα τους φέρουμε πίσω μέσω μιας εντατικής στρατιωτικής επιχείρησης».

20:52 Ο αρχηγός των IDF είπε σε έφεδρους στρατιώτες ότι μάχονται σε «πολλές αρένες» και ζήτησε υπομονή

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι συναντήθηκε με στρατεύματα στην κεντρική Γάζα το απόγευμα της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο Χαλέβι πραγματοποίησε αξιολόγηση με τον επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, υποστράτηγο Γιαρόν Φίνκελμαν, τον διοικητή της 99ης Μεραρχίας, ταξίαρχο Μπαράκ Χιράμ και αξιωματικούς εφέδρων που επιχειρούν στο διάδρομο Νετζαρίμ.

«Οι IDF δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, βόρεια, νότια, Ιουδαία και Σαμάρεια (σ.σ. Δυτική Όχθη), έχουμε πολλά ακόμη καθήκοντα μπροστά μας. Χρειάζεται υπομονή», είπε στους εφέδρους ο Χαλέβι.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του αρχηγού των IDF, Χέρζι Χαλέβι με στελέχη του ισραηλινού στρατού στην κεντρική Γάζα.

20:43 Σοκ και δέος στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν απέναντι στο φοιτητικό κίνημα που στηρίζει τη Γάζα με drones και βία

Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ έχουν τραβήξει την προσοχή σε διεθνές επίπεδο, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον σύγχρονο ακτιβισμό στα πανεπιστήμια, αλλά και τις τακτικές επιβολής του νόμου γύρω από την συζήτηση για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:33 «Οι πιο θανατηφόρες ημέρες στη Γάζα»

«Αυτός ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένας από τους πιο βίαιους πολέμους που έχω ζήσει ποτέ. Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τόσο τρομοκρατημένος», λέει ο Μουχαμάντ Κντιλ, Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ από τη Γάζα.

Παρά τους κινδύνους, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να καλύπτει τις μάχες.

«Μοιραζόμαστε ό,τι βλέπουμε για να διασφαλίσουμε ότι το μήνυμά μας φτάνει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Γάζα βρίσκεται υπό πολιορκία και ότι εδώ διαπράττονται τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα».

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazeera:

20:24 Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Τελ Αβίβ για να ζητήσουν νέες εκλογές και απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου και να ζητήσουν πρόωρες εκλογές και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να πλησιάζει μια συμφωνία εκεχειρίας.

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται από την Αλλαγή Γενιάς, ένα κίνημα που ιδρύθηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων και την αλλαγή της ηγεσίας του Ισραήλ.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τμήματα της οδού Μπεγκίν και της οδού Καπλάν για να περιορίσει τη διαδήλωση, καθώς και τις κοντινές εξόδους του αυτοκινητόδρομου Αγιαλόν για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να διακόψουν την κυκλοφορία, όπως κάνουν συχνά.

Στους αποψινούς ομιλητές περιλαμβάνονται οι Μπαρ και Ούρι Χεφέτζ, πατέρας και κόρη από την κοινότητα Νιρίμ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους από τις 7 Οκτωβρίου, ο Γιόναταν Σαμρίζ, του οποίου ο αδελφός Άλον σκοτώθηκε κατά λάθος από τις ισραηλινές δυνάμεις πέρυσι, και η Δρ Ρίβκα Νέρια Μπεν Σαχάρ, λέκτορας στο Κολέγιο Σαπίρ, της οποίας ο αδελφός τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

20:15 «Χάσαμε τον πόλεμο με τη Χαμάς – Μην μπούμε στη Ράφα» – Τι λένε πρωτοκλασάτοι Ισραηλινοί στρατηγοί

Κάποτε με καμένο πρόσωπο, εν ώρα μάχης, συνέχιζε να διοικεί τα στρατεύματα ακλόνητος. Πολλά χρόνια μετά, προέβλεψε την 7η Οκτωβρίου. Σήμερα, μάλλον έχει βαρύνουσα σημασία όταν παραδέχεται ότι έχασε ήδη τον πόλεμο ο στρατός που κάποτε o ίδιος διοικούσε… ο Ισραηλινός!

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

20:05 CNN: Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η οριστικοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες

Καθώς οι διαπραγματευτές συναντώνται στο Κάιρο το Σάββατο, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για ένα πλαίσιο που θα συνδυάζει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα ακολουθηθεί πιθανότατα από συνεχείς διαπραγματεύσεις για τις πιο περίπλοκες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η διαπραγμάτευση μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμη. Οι διαπραγματευτές έχουν σημειώσει πρόοδο στις τεχνικές πτυχές μιας πιθανής συμφωνίας, αλλά δύο ισραηλινές πηγές λένε ότι θα μπορούσε να χρειαστεί μια εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί η ίδια η συμφωνία.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε αυτό το σημείο το Σάββατο, λέγοντας ότι ακόμη και αν η Χαμάς αποδεχτεί τη συμφωνία όπως προτείνεται, θα χρειαστούν αρκετές ακόμη ημέρες για να καθοριστούν ορισμένες από τις λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν τελικά σε εκεχειρία.

Αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι δύσκολες και να παραταθούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να βλέπουν τις συνομιλίες με συγκρατημένη αισιοδοξία, περιγράφοντας πρόοδο αλλά έχοντας κατά νου ότι οι προηγούμενες προσπάθειες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή.

Καθώς η Χαμάς συναντήθηκε με διαμεσολαβητές στο Κάιρο το Σάββατο, ο διευθυντής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα παρέμεινε στο Ισραήλ. Ωστόσο, ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει άμεσα στην Αίγυπτο εάν η Χαμάς συμφωνήσει στο πλαίσιο.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο οποίος έχει ενεργήσει ως βασικός συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών στις πολυμερείς συνομιλίες, βρίσκεται στο Κάιρο, λέει άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Το CNN έχει επικοινωνήσει και με άλλους διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του.

19:55 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης παρενέβησαν στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στην πόλη Αν Άρμπορ

Διαδηλωτές που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα παρενέβησαν στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στην πόλη Αν Άρμπορ στις ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο:

19:46 Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, αξιωματούχος διαψεύδει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να λήξει ο πόλεμος στη Γάζα

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι στη δεύτερη τέτοια δήλωση μέσα σε λίγες ώρες, διπλωματικός αξιωματούχος διαψεύδει και πάλι δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα εγκρίνει μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα περιλαμβάνει ισραηλινή δέσμευση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η πηγή λέει ότι η Χαμάς εξακολουθεί να απαιτεί από το Ισραήλ να συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία «και με αυτόν τον τρόπο ματαιώνει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας».

19:37 Το Ισραήλ φαίνεται να δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στο αίτημα της Χαμάς να απελευθερώσει τον Μαρουάν Μπαργούτι της Φατάχ

Το Ισραήλ δεν είναι πλέον αντίθετο στο αίτημα της Χαμάς για την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι της Φατάχ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων, αναφέρει η εφημερίδα Asharq Al-Awsat με έδρα το Λονδίνο, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ επιμένει να πάει ο Μπαργούτι στη Γάζα και όχι στη Δυτική Όχθη αν απελευθερωθεί.

«Ο Μπαργούτι, ένας δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης που θεωρείται ενωτική φιγούρα, συνελήφθη από το Ισραήλ το 2002 και εκτίει πέντε φορές ισόβια κάθειρξη για το σχεδιασμό τριών τρομοκρατικών επιθέσεων που σκότωσαν πέντε Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα», αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Times of Israel.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι.

19:27 «Συγκρατημένη αισιοδοξία» στη νότια Γάζα ενώ οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Οι Παλαιστίνιοι επί τόπου παρακολουθούν στενά τις τελευταίες εξελίξεις στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για μια ατμόσφαιρα ‘θετικότητας’ που δεν υπήρχε στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

Βλέπουμε εδώ ότι ορισμένες οικογένειες έχουν αρχίσει να μαζεύουν τα πράγματά τους και προσπαθούν να προετοιμαστούν για την ημέρα της επιστροφής τους στα σπίτια τους μετά από περισσότερους από έξι μήνες πολέμου και εκτοπισμού.

Υπάρχει ένα είδος συγκρατημένης αισιοδοξίας εδώ. Μπορούμε να διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές των απελπισμένων Παλαιστινίων που αναζητούν την ασφάλεια των σπιτιών τους στις βόρειες περιοχές χωρίς τον φόβο των αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Όλος ο πληθυσμός θα είναι εξαιρετικά σοκαρισμένος και απογοητευμένος αν οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήξουν σε αδιέξοδο».

19:18 Νέα χτυπήματα στον νότιο Λίβανο από τον ισραηλινό στρατό

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν νωρίτερα σήμερα ένα κτίριο που σύμφωνα με τις IDF χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στην Ταΐρ Αρφά του νότιου Λιβάνου.

Τα στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης με πυροβολικό περιοχές κοντά στη Νακούρα, τη Μαρουαχίν, τη Χανίν και τη Ματμούρα για να «απομακρύνουν απειλές», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Επιπλέον, άρματα μάχης βομβάρδισαν ένα κτίριο στην Καφρ Κίλα όπου οι IDF λένε ότι εντόπισαν «τρομοκρατική δραστηριότητα».

Νωρίτερα, ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στη συνοριακή κοινότητα της Στούλα και δύο ακόμη πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στην περιοχή του όρους Ερμόν. Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν τις θέσεις εκτόξευσης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:09 IDF: Πέντε Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν, Ισραηλινός αξιωματικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στη βόρεια Δυτική Όχθη

Ένας αξιωματικός της Γιαμάμ τραυματίστηκε και πέντε ένοπλοι σκοτώθηκαν εν μέσω επιδρομής στην πόλη Νταΐρ Αλ-Γκουσούν της Δυτικής Όχθης νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία και τις IDF.

Οι IDF και η αστυνομία σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι τα στρατεύματα επιχείρησαν στην πόλη, κοντά στην Τουλκαρέμ, για να εξουδετερώσουν «έναν τρομοκρατικό πυρήνα».

Πέντε μέλη του πυρήνα, που είχαν κρυφτεί σε ένα κτίριο, σκοτώθηκαν μετά από μάχη που διήρκεσε περίπου 12 ώρες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αφού δέχθηκαν πυρά από το κτίριο, τα στρατεύματα εφάρμοσαν μια τακτική γνωστή ως «χύτρα ταχύτητας» που περιλαμβάνει την κλιμάκωση του όγκου πυρός που κατευθύνεται σε ένα κτίριο για να αναγκάσουν τους υπόπτους να βγουν έξω.

Τεθωρακισμένες μπουλντόζες κατεδάφισαν μέρος του κτιρίου, τα ισραηλινά στρατεύματα εκτόξευσαν αρκετούς πυραύλους κατά του κτιρίου και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Hermes 450 πραγματοποίησε αρκετές αεροπορικές επιδρομές.

Τα στρατεύματα κατάσχεσαν επίσης αρκετά όπλα κατά τη διάρκεια της επιδρομής, αναφέρουν οι IDF.

Νωρίτερα, το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa έκανε λόγο για έξι νεκρούς κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής.

18:59 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Βερολίνο

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Lisi Niesner

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Lisi Niesner

Γυναίκα που βρέθηκε απέναντι από τους διαδηλωτές υπέρ της Γάζας, κρατούσε αυτοσχέδιο πλακάτ που έγραφε «ο βιασμός δεν είναι αντίσταση», αναφερόμενη στις κατηγορίες κατά μαχητών της Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 στο νότιο Ισραήλ.

18:50 Εκτεταμένες οι καταστροφές στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης ανάρτησε βίντεο που αποτυπώνει τις εκτεταμένες καταστροφές στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς στη Γάζα μετά από τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων.

Δείτε το βίντεο:

18:40 Η έκκληση του Γκαντζ για «αυτοσυγκράτηση» είναι μια προειδοποίηση για την ακροδεξιά στο Ισραήλ, λέει δημοσιογράφος του Al Jazeera

Ο Μοχάμεντ Τζαμτζούμ μεταδίδει από το Τελ Αβίβ για το Al Jazeera:

«Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ο Γκαντζ λέει ότι οι Ισραηλινοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να περιμένουν την απάντηση της Χαμάς.

Ο ένας είναι για να απαντήσει σε έναν Ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο, οι ανώνυμες δηλώσεις του οποίου παρατέθηκαν μερικές ώρες νωρίτερα μέσα στην ημέρα σε διάφορα ισραηλινά δημοσιεύματα λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός και ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει επίσης να μην εισβάλει στη Ράφα.

Ο Γκαντζ ουσιαστικά λέει: Περιμένετε όλοι. Ας μην χαλάσουμε τίποτα. Ας μη μιλήσουμε εκτός σειράς αυτή τη στιγμή. Ας περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι η επίσημη απάντηση της Χαμάς πριν αρχίσουμε να θέτουμε περισσότερους προαπαιτούμενους όρους.

Ο Γκαντζ στοχεύει επίσης ξεκάθαρα στην άκρα δεξιά του συνασπισμού του Νετανιάχου, μέλη όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο υπουργός Οικονομικών. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν ασκήσει υπερβολική πίεση στον Νετανιάχου να μη δεχτεί κανενός είδους συμφωνία, επειδή θέλουν την εισβολή στη Ράφα. Δεν θέλουν να δουν ένα τέλος στον πόλεμο.

Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν σε αυτές τις παρατηρήσεις του Γκαντζ, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που θα είναι το κλειδί είναι: Θα ταξιδέψει μια ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο τις επόμενες ώρες; Αν συμβεί αυτό, είναι μια ένδειξη ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο».

18:26 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει το Κογκρέσο για τις ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al-Monitor, αξιωματούχοι λένε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε το Κογκρέσο για τέσσερις ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες που είχαν υποστεί κυρώσεις λόγω σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έκτοτε έχουν επανορθώσει.

Πρόκειται για το Τάγμα Σίμσον της Ταξιαρχίας Κφιρ, το Τάγμα Σαχάρ της Ταξιαρχίας Έρευνας και Διάσωσης, τη μονάδα διέλευσης των συνόρων της Συνοριακής Αστυνομίας του στρατού και το παράρτημα της COGAT στη Δυτική Όχθη.

Το διαβόητο τάγμα Νετζάχ Γεχούντα βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση για πιθανές κυρώσεις.

18:17 Την ώρα που διεξάγονται οι συνομιλίες στο Κάιρο, σύμβουλος του Χανίγια ζητά «πλήρη και ολοκληρωτική» απόσυρση των IDF από τη Γάζα

Ο Τάχερ Νούνου, αξιωματούχος της Χαμάς και σύμβουλος του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια είπε ότι οι συναντήσεις στο Κάιρο με τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ έχουν αρχίσει και ότι η Χαμάς αντιμετωπίζει τις προτάσεις τους «με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Ωστόσο, επαναλαμβάνει την απαίτηση της παλαιστινιακής οργάνωσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και τον τερματισμό του πολέμου, όρους που το Ισραήλ έχει απορρίψει στο παρελθόν.

«Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί πρέπει να περιλαμβάνει τα εθνικά μας αιτήματα: τον πλήρη και μόνιμο τερματισμό της επίθεσης, την πλήρη και ολοκληρωτική απόσυρση της κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους χωρίς περιορισμούς και μια πραγματική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων, εκτός από την ανοικοδόμηση και τον τερματισμό του αποκλεισμού», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς.

18:07 Κι άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά κοντά στην Τουλκαρέμ – Στους έξι οι νεκροί μετά από την ισραηλινή επιδρομή στην Ντέιρ Αλ-Γκουσούν

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν στο στήθος έναν νεαρό Παλαιστίνιο στην πόλη Σουέικε, κοντά στην Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο άνδρας, σε κρίσιμη κατάσταση, έχει μεταφερθεί στο κυβερνητικό νοσοκομείο Θαμπέτ στην Τουλκαρέμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την πόλη Ντέιρ Αλ-Γκουσούν, επίσης κοντά στην Τουλκαρέμ, μετά από μια φονική επιδρομή 15 ωρών.

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδρομή αυτή αυξήθηκε σε έξι, αφού διασώστες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέσυραν άλλο ένα πτώμα κάτω από τα ερείπια της πόλης, αναφέρει το Wafa.

Φονική επιδρομή πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στην Ντέιρ Αλ-Γκουσούν στη Δυτική Όχθη.

17:58 Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στη Ρεχοβότ – Ζητούν συμφωνία για τους ομήρους και εκλογές στο Ισραήλ

Διαδηλωτές που ζητούν συμφωνία για τους ομήρους και νέες εκλογές αρχίζουν να πραγματοποιούνται σε όλο το Ισραήλ, με εκατοντάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στην κεντρική πόλη Ρεχοβότ.

Δείτε βίντεο:

17:49 Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος: Θα στείλουμε αντιπροσωπεία στο Κάιρο αν η Χαμάς αποδεχθεί την προσφορά μας

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι αντιπροσωπεία αξιωματούχων από το Ισραήλ θα μεταβεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο σε περίπτωση που η Χαμάς συμφωνήσει με την τρέχουσα πρόταση για συμφωνία, επιτρέποντας την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα δεν αναμένεται να συμμετάσχει στην προβλεπόμενη αντιπροσωπεία μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η Haaretz.

17:39 Διαδήλωση για να παραδοθεί η σορός του Ουαλίντ Ντάκα

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της πόλης Ουμ αλ-Φαμ στην περιφέρεια της Χάιφα στο Ισραήλ για να παραδοθεί η σορός του Παλαιστίνιου κρατούμενου, Ουαλίντ Ντάκα που είχε πεθάνει το αμέσως προηγούμενο διάστημα σε ισραηλινές φυλακές.

Ο Ουάλιντ Ντάκα, 62 ετών πέθανε στο ιατρικό κέντρο Σαμίρ, σε νοτιοδυτικό προάστιο του Τελ Αβίβ. Έπασχε από σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών που διαγνώστηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Είχε αντιμετωπίσει λευχαιμία πριν αρκετά χρόνια.

Ο ίδιος είχε μείνει στις φυλακές του Ισραήλ για 38 χρόνια για την απαγωγή και τη δολοφονία Ισραηλινού στρατιώτη.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

17:29 «Η αίσθηση στο Ισραήλ είναι ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι τόσο κοντά όσο ποτέ»

Ο Μοχάμεντ Τζαμτζούμ μεταδίδει από το Τελ Αβίβ για το Al Jazeera ότι:

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Τα πάντα διακυβεύονται αυτή τη στιγμή.

Κοιτάζοντας τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες 24 ώρες, είναι σαφές ότι πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι κοντά σε μια συμφωνία, ότι αναμένουν ότι η Χαμάς θα πει ενδεχομένως ‘ναι’ στην ισραηλινή πρόταση. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει σε καμία περίπτωση… Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απάντηση.

Αυτό που θα είναι υψίστης σημασίας τις επόμενες ώρες είναι τι θα πει η Χαμάς, ποια θα είναι η απάντησή της. Θα είναι ένα ‘ναι’ στις πιθανές φάσεις μιας συμφωνίας ή θα είναι ένα ‘ναι’, αλλά με πιθανά ερωτήματα και προτεινόμενες τροποποιήσεις; Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Αυτό που θα είναι επίσης βασικό τις επόμενες ώρες είναι το τι θα συμβεί σε σχέση με μια ισραηλινή αντιπροσωπεία που πιθανώς θα μεταβεί στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Αν δείτε τις αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πολλοί πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε, αλλά ταυτόχρονα τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη».

17:19 Al Jazeera Arabic: Το Ισραήλ χτύπησε τέμενος κοντά στη Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα τζαμί στην πόλη Φοχάρι, ανατολικά της Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού έπληξαν επίσης τις πόλεις αλ-Μουγκράκα και αλ-Ζάχρα στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Δεν είναι σαφές εάν οι επιθέσεις προκάλεσαν θύματα.

17:10 Περίπου 120 συλλήψεις στην Αίγυπτο για υποστήριξη στην Παλαιστίνη

Σύμφωνα με την Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ατομικά Δικαιώματα (EIPR), οι αιγυπτιακές αρχές έχουν συλλάβει σχεδόν 120 άτομα επειδή έδειξαν αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και καταδίκασαν τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας.

17:00 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Το Al Quds News Network αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τον προσφυγικό καταυλισμό στη Νουσεϊράτ και στη γειτονιά αλ-Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:49 Ο Γκαντζ προτρέπει τους συναδέλφους του που λαμβάνουν αποφάσεις να «μην γίνονται υστερικοί για πολιτικούς λόγους»

Σημειώνοντας ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στην τελευταία πρόταση, ο υπουργός πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ καταγγέλλει τα ανώνυμα σχόλια αξιωματούχων σχετικά με τις αναφορές για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κάιρο.

«Συμβουλεύω τις ‘διπλωματικές πηγές’ και όλους τους άλλους ιθύνοντες να περιμένουν τις επίσημες ενημερώσεις, να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση και να μην γίνονται υστερικοί για πολιτικούς λόγους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο Γκαντζ προσθέτει ότι όταν η Χαμάς υποβάλει απάντηση, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου θα συνέλθει για να τη συζητήσει.

16:39 Δείτε φωτογραφίες από τη φονική επιδρομή του Ισραήλ στην Ντέιρ Αλ-Γκουσούν στη Δυτική Όχθη

Όπως προαναφέραμε, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν φονική επιδρομή στην Ντέιρ Αλ-Γκουσούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

16:30 Ο Μπλίνκεν λέει ότι ο χειρισμός του πολέμου από τον Νετανιάχου αντανακλά τις απόψεις της «μεγάλης πλειονότητας των Ισραηλινών»

Καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για να υπάρξει νέα συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα, ο Άντονι Μπλίνκεν ρωτήθηκε για την εσωτερική πολιτική θέση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ.

«Πρόκειται για μια περίπλοκη κυβέρνηση. Είναι μια πράξη εξισορρόπησης όταν έχεις έναν συνασπισμό. Και αν εξετάζεις μόνο την πολιτική του, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογίσει», είπε σε εκδήλωση στην Αριζόνα.

Ο Μπλίνκεν προσθέτει ότι ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για τον Νετανιάχου ή τη σημερινή κυβέρνηση, «αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι πολλά από αυτά που κάνει δεν αντανακλούν απλώς την πολιτική του ή τις πολιτικές του – στην πραγματικότητα αντανακλούν το πού βρίσκεται η μεγάλη πλειονότητα των Ισραηλινών αυτή τη στιγμή».

«Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό, αν θέλουμε πραγματικά να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», είπε ο Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς γιατί οι δημόσιες σχέσεις του Ισραήλ ήταν τόσο άσχημες, ο Μπλίνκεν επισημαίνει το αλλαγμένο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης.

«Βρισκόμαστε σε μια ενδοφλέβια τροφοδότηση πληροφοριών με νέα ερεθίσματα, εισροές κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου. Και φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο αυτό διαδραματίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριάρχησε στην αφήγηση. Και έχετε ένα περιβάλλον οικοσυστήματος κοινωνικών μέσων στο οποίο το πλαίσιο, η ιστορία, τα γεγονότα χάνονται και κυριαρχεί το συναίσθημα, ο αντίκτυπος των εικόνων», είπε, ανάμεσα σε άλλα ο Μπλίνκεν.

Για μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία

Στη συνέχεια υπονόησε ότι ενώ οι Παλαιστίνιοι ήταν προηγουμένως το εμπόδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται πλέον για μια τέτοια.

«Για να το υπεραπλουστεύσω, μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, είχατε δεκαετίες ουσιαστικά αραβικής απόρριψης. Αυτό έφυγε με την Αίγυπτο και την Ιορδανία να συνάπτουν ειρήνη και άλλους να ακολουθούν. Στη συνέχεια, είχατε μερικές δεκαετίες, στην πραγματικότητα, παλαιστινιακής απόρριψης, επειδή στο τραπέζι έπεσαν συμφωνίες – Καμπ Ντέιβιντ, Εχούντ Ολμέρτ, άλλες – που θα έδιναν στους Παλαιστίνιους το 95, 96, 97% από αυτά που ζητούσαν, αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο ναι», είπε ο Μπλίνκεν.

«Νομίζω όμως ότι την τελευταία δεκαετία περίπου οι Ισραηλινοί βολεύτηκαν με αυτό το status quo. Και όπως λέω, δεν νομίζω ότι αυτό είναι βιώσιμο», υπογράμμισε.

16:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, δηλώνει ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται, καθώς η αντιπροσωπεία του Κατάρ κατευθύνεται στο Κάιρο για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Χαμντάν δήλωσε ότι ένα από τα «βασικά στοιχεία» που συζητήθηκαν είναι η απειλή του Μπενιαμίν Νετανιάχου να εισβάλει στη Ράφα
  • Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε Ισραηλινό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εισβάλει στη Ράφα, όπου φιλοξενούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τον πόλεμο
  • Οι διαμεσολαβητές προσπαθούν να μειώσουν τις διαφορές: Το Ισραήλ θέλει την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα μια προσωρινή εκεχειρία, ενώ η Χαμάς επιδιώκει τον οριστικό τερματισμό του πολέμου που έχει σκοτώσει 34.654 Παλαιστίνιους
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε για άλλη μια φορά το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα, λέγοντας ότι οι απώλειες θα ήταν «πέρα από το αποδεκτό»
  • Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα καταδίκασε τον θάνατο του διάσημου Παλαιστίνιου γιατρού σε ισραηλινή φυλακή, του Δρ Αντνάν αλ-Μπαράς, μετά από τέσσερις και πλέον μήνες κράτησης
    Τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα συνεχίζονται με περισσότερους από 30 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ντέιρ Αλ-Γκουσούν κοντά στην Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από 15ωρη στρατιωτική επιχείρηση που άφησε πίσω της τουλάχιστον δύο νεκρούς

16:13 Ποιο είναι το «αγκάθι» στις τωρινές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η επιμονή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα εισέλθει στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, ανεξάρτητα από μια πιθανή συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, αποτελεί «βασικό στοιχείο» που συζητείται στις τρέχουσες συνομιλίες στο Κάιρο σήμερα Σάββατο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

15:52 Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ζητά να ασκηθεί δίωξη κατά του Ισραήλ

Ο Yılmaz Tunc, υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, κάλεσε τον Karim Khan, τον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), να ολοκληρώσει την έρευνα για τα εγκλήματα του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα και να ανοίξει υπόθεση εναντίον της χώρας.

Δήλωσε στο «Χ»: «Η πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας είναι ο λόγος ύπαρξης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οι ένοχοι είναι ξεκάθαροι, πρέπει να ξεκινήσει επειγόντως έρευνα, να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να συλληφθούν οι εγκληματίες».

Πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση στην υπόθεση ενθάρρυνε τις επιθέσεις του Ισραήλ, μείωσε την εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο και κατέστησε το ΔΠΔ αναποτελεσματικό.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα σχετικά με τους βομβαρδισμούς των προσφυγικών καταυλισμών, πότε θα ληφθούν;»

15:36 Το Κατάρ ζυγίζει τον ρόλο του ως διαμεσολαβητής

Το Κατάρ θα μπορούσε να κλείσει το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης του ρόλου του ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει την επανεκτίμηση της κυβέρνησης της χώρας.

Το κράτος του Κόλπου σταθμίζει αν θα επιτρέψει στη Χαμάς να συνεχίσει να λειτουργεί το πολιτικό γραφείο και η ευρύτερη αναθεώρηση περιλαμβάνει την εξέταση του κατά πόσον θα συνεχίσει ή όχι να μεσολαβεί στη σύγκρουση, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Περισσότερα εδώ.

15:24 Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης καλωσόρισε τον νέο γενικό πρόξενο του Ισραήλ

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς καλωσόρισε τον νέο γενικό πρόξενο του Ισραήλ Οφίρ Ακούνις στην πόλη των ΗΠΑ, σε μια συνάντηση που ορίστηκε «για να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

«Η πόλη της Νέας Υόρκης είναι πολύ περήφανη που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό οπουδήποτε εκτός του Ισραήλ και παίρνουμε σοβαρά το έργο μας για την προστασία αυτής της κοινότητας», γράφει ο Άνταμς σε ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter.

Ο Ακούνις διορίστηκε ως ο επόμενος γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο.

14:44 Βίντεο της Washington Post «καίει» το Ισραήλ για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων του Al Jazeera

Το Ισραήλ στις 7 Ιανουαρίου είχε χτυπήσει αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έξω από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Δύο μέλη ενός συνεργείου του Al Jazeera – ο Χάμζα Νταντού, 27 ετών, και ο χειριστής μη επανδρωμένου αεροσκάφους Μουσταφά Θουράγια, 30 ετών – σκοτώθηκαν, μαζί με τον οδηγό τους. Δύο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο πρώτος ήταν γιος του γνωστού δημοσιογράφου του Al Jazeera, Ουαέλ Νταντού, ο οποίος συνέχισε να μεταδίδει από τη Γάζα παρά τον χαμό πολλών μελών της οικογένειάς του, κάτι που έκανε και μετά τον θάνατο του γιου του, συγκλονίζοντας για την αυταπάρνησή του.

Washington Post επανήλθε στη δολοφονία των δύο δημοσιογράφων. Περισσότερα εδώ.

14:25 Le Monde: Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα

Ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων, μια εκ των οποίων φέρεται ότι πρόσκειται στη Χαμάς, έκλεψαν τον περασμένο μήνα 66 εκατομμύρια ευρώ από τα χρηματοκιβώτια πολλών τραπεζών στη Γάζα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Η εφημερίδα απέκτησε πρόσβαση σε ένα έγγραφο που έστειλε η Τράπεζα της Παλαιστίνης σε «ορισμένους διεθνείς εταίρους» της, όπου περιγράφει τις διαρρήξεις, μία εκ των οποίων έγινε στο κυριότερο υποκατάστημά της στην Πόλη της Γάζας. Περισσότερα εδώ.

14:02 «Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, αυτό μπορεί να συμβεί αμέσως»

Συνεχίζουμε με τις δηλώσεις του Οσάμα Χαμντάν:

«Νομίζω ότι οι διαμεσολαβητές, τα αδέρφια μας στην Αίγυπτο και το Κατάρ, κάνουν καλή δουλειά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί ο κύριος στόχος, η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση από τη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Ωστόσο, είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί αμέσως, αν οι ΗΠΑ το αποφάσιζαν.

«Πρέπει να μιλήσουμε για την πραγματική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι αυτό είναι το κύριο ζήτημα που θα επηρεάσει τη θέση των Ισραηλινών και κυρίως του Νετανιάχου», δήλωσε ο Χαμντάν στο Al Jazeera. «Εάν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πει ξεκάθαρα στον Νετανιάχου, ‘ως εδώ!’… Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα συμβεί».

O Οσάμα Χαμντάν

13:50 Η Χαμάς λέει ότι η Ράφα είναι ένα από τα «βασικά στοιχεία» των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, λέει ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται.

«Και είναι σαφές ότι προχωράμε μπροστά. Υπάρχουν κάποια καλά σημεία», δήλωσε ο Χαμντάν στο Al Jazeera. «Αλλά μέχρι τώρα, εξακολουθούμε να μιλάμε για το κύριο θέμα, που είναι η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση από τη Γάζα. Ελπίζουμε να βρούμε κάποιες καλές και θετικές απαντήσεις σήμερα».

Ο Χαμντάν δήλωσε ότι ένα από τα «βασικά στοιχεία» που συζητήθηκαν είναι ο στόχος του Νετανιάχου να στείλει τον στρατό στη Ράφα.

«Δυστυχώς, υπήρξε μια σαφής δήλωση από τον Νετανιάχου που λέει ότι ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συμβεί, αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή όχι, θα συνεχίσει την επίθεση», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και αυτό σημαίνει ότι η επίθεση θα συνεχιστεί, κάτι που είναι αντίθετο με αυτό που συζητάμε».

«Τουλάχιστον θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει, η δήλωσή του και η αντίδραση των διαμεσολαβητών. Η κατανόησή μας είναι ότι οποιαδήποτε επίτευξη για κατάπαυση του πυρός σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις κατά της Γάζας και της Ράφα», πρόσθεσε.

13:46 Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος

Τα ισραηλινά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος και ότι ο στρατός θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη εισβολή στη Ράφα.

«Σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου – ο [ισραηλινός στρατός] θα εισέλθει στη Ράφα, είτε υπάρξει εκεχειρία είτε όχι για την απελευθέρωση των ομήρων μας», δήλωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού στο Χ, επικαλούμενο «πολιτική πηγή».

Το Channel 12 News δημοσίευσε επίσης στο Χ ένα απόσπασμα από έναν «πολιτικό αξιωματούχο» που απαντούσε στις αναφορές για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός: «Δεν θα συμφωνήσουμε στο τέλος του πολέμου, θα μπούμε στη Ράφα».

13:35 Φοιτητές του Trinity College στο Δουβλίνο έστησαν καταυλισμό διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, έστησαν έναν καταυλισμό που ανάγκασε τη διοίκηση του πανεπιστημίου να περιορίσει την πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη και να κλείσει την έκθεση του Βιβλίου του Κελς, ενός από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Ιρλανδίας.

Ο καταυλισμός στήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, αφού η ένωση των φοιτητών ανέφερε ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο 214.000 ευρώ από το πανεπιστήμιο για τις οικονομικές απώλειες που υπέστη λόγω των κινητοποιήσεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες και δεν αφορούσαν αποκλειστικά τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι ακτιβιστές στο Trinity ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς του με τα ισραηλινά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να μην συνάπτει συμφωνίες με εταιρίες που διατηρούν δεσμούς με το Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα η πρύτανης Λίντα Ντόιλ ανέφερε ότι το Trinity College εξετάζει τις επενδύσεις του σε διάφορες εταιρείες και ότι οι αποφάσεις για συνεργασία ή μη με ισραηλινούς θεσμούς επαφίενται στον κάθε καθηγητή ξεχωριστά. Περισσότερα εδώ.

13:22 Αυστηροί έλεγχοι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ενόψει της Ανάστασης του Ορθόδοξου Πάσχα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους γύρω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για τους χριστιανούς που θέλουν να γιορτάσουν το Μεγάλο Σάββατο.

13:13 Απαγορεύουν την είσοδο στη Γαλλία στον Βρετανο-Παλαιστίνιο καθηγητή Ghassan Abu Sitta

Ο καθηγητής Ghassan Abu Sitta, ο Βρετανο-Παλαιστίνιος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και χειρουργός, δήλωσε ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία, όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στη Γερουσία.

«Βρίσκομαι στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle. Με εμποδίζουν να εισέλθω στη Γαλλία. Υποτίθεται ότι θα μιλούσα σήμερα στη γαλλική Γερουσία. Λένε ότι οι Γερμανοί μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Ευρώπη για 1 χρόνο», έγραψε ο Αμπού Σίτα στο Χ, πρώην Twitter.

«Η Ευρώπη-φρούριο φιμώνει τους μάρτυρες της γενοκτονίας, ενώ το Ισραήλ τους σκοτώνει στη φυλακή», πρόσθεσε.

13:05 Έντεκα νεκροί κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ισραηλινές επιθέσεις αυξήθηκε σε 11, μετά από νέες αναφορές για θανάτους.

Άλλοι τραυματίες περιμένουν το ιατρικό προσωπικό να τους περιθάλψει. Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει επίσης τους τρεις Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σε κατοικία που χτυπήθηκε σε επίθεση στην πόλη Ράφα, κάτι που αναφέραμε προηγουμένως.

Στην κεντρική περιοχή της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τα χτυπήματα και την χερσαία επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat.

12:20 «Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»

Η αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Κάιρο για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόταση ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων, μετέδωσε το Al-Qahera News, ένα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ανέφερε το Al-Qahera News επικαλούμενο μια «υψηλόβαθμη πηγή». Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές «κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή διατύπωση στα περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας», πρόσθεσε.

12:15 Στις 34,654 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 34.654 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.908 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο.

11:52 Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το σχέδιο εκκένωσης των αμάχων πριν από την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Το Ισραήλ ενημέρωσε αυτή την εβδομάδα αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με ένα σχέδιο εκκένωσης των άμαχων πολιτών πριν από μια πιθανή επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας με στόχο την εκρίζωση των μαχητών της Χαμάς, ανέφεραν αμερικάνοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Περισσότερα εδώ.

11:22 Συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν στη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, ζητώντας το ίδρυμα να αποεπενδύσει από εταιρείες κατασκευών που προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ.

Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν δείχνουν τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών στις 30 Απριλίου. Η κατάληξη ήταν να συλληφθούν δεκάδες φοιτητές.

11:10 Δημοσίευμα των New York Times για τις διαδηλώσεις των πανεπιστημίων αναφέρει ότι φιλοϊσραηλινοί αντιδιαδηλωτές προκάλεσαν τη βία

Οι New York Times δημοσιεύουν ένα ερευνητικό αφιέρωμα για τις συγκρούσεις σε μια αντι-ισραηλινή, φιλο-παλαιστινιακή κατασκήνωση στην πανεπιστημιούπολη του UCLA νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας τους φιλο-ισραηλινούς αντιδιαδηλωτές ότι προκάλεσαν το βίαιο ξέσπασμα.

Συνοδευόμενο από ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των συγκρούσεων της Τρίτης, η έκθεση αναφέρει ότι οι φιλοϊσραηλινοί αντιδιαδηλωτές γκρέμισαν τμήματα του οδοφράγματος γύρω από τον καταυλισμό και ψέκασαν με χημικά τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

10:36  88 Δημοκρατικοί πιέζουν τον Μπάιντεν να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Σχεδόν 90 αιρετοί, ιδίως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα, παρότρυναν χθες Παρασκευή τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ αν η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αιρετοί εξέφρασαν τις «σοβαρές ανησυχίες (τους) για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ως προς την εσκεμμένη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας» με επιστολή υπογεγραμμένη από 88 μέλη του σώματος που επιδόθηκε στον Λευκό Οίκο.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από το Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας συνέβαλαν σε «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου», αναφέρεται στο κείμενο.

10:26 Αντιπροσωπεία του Κατάρ μεταβαίνει στο Κάιρο

Καθ΄οδόν για το Κάιρο βρίσκεται αντιπροσωπεία του Κατάρ προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως μεταδίδει το αραβικό κανάλι Al Jazeera.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται επίσης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

10:18 Ο Μπλίνκεν λέει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να είναι «παιχνιδάκι» για τη Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στο λαό της Γάζας και την κατάπαυση του πυρός είναι η Χαμάς» και ότι μια συμφωνία με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι «παιχνιδάκι» για την ομάδα.

«Περιμένουμε να δούμε αν, στην πραγματικότητα, μπορούν να δεχτούν το ναι ως απάντηση για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Μπλίνκεν αργά την Παρασκευή, μιλώντας στο Φόρουμ Σεντόνα του Ινστιτούτου Μακέιν στην Αριζόνα.

«Αλλά ίσως κάτι άλλο συμβαίνει [με τη Χαμάς], και θα έχουμε καλύτερη εικόνα γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες», είπε.

Ο αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς περιπλέκονται από το γεγονός ότι οι «τελικοί ιθύνοντες» είναι μέλη της ομάδας στη Γάζα, με τους οποίους οι διαμεσολαβητές δεν έχουν άμεση επαφή.

09:53 Η Ilhan Omar αποτίει φόρο τιμής στους παλαιστίνιους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας

Η αμερικανίδα βουλευτής Ilhan Omar σηματοδότησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου χαιρετίζοντας τους «γενναίους» δημοσιογράφους στη Γάζα «που πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα, τη ζωή τους, για να μοιραστούν τις ιστορίες των Παλαιστινίων με τον κόσμο».

Η Omar κάλεσε επίσης τον κόσμο να θυμάται «τον αριθμό ρεκόρ των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Γάζα» από τον ισραηλινό στρατό, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Omar έγινε η πρώτη Σομαλοαμερικανίδα και πολιτογραφημένη πολίτης αφρικανικής καταγωγής που υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ όταν εξελέγη το 2018.

09:05 Βίντεο με τη στιγμή πυραυλικής επίθεσης σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα

08:47 Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές διέκοψαν την τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Η τελετή αποφοίτησης στη Σχολή Μουσικής, Θεάτρου και Χορού του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διεκόπη το απόγευμα της Παρασκευής από μια φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία, εν μέσω ενός κύματος διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ σε πανεπιστήμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια μικρή ομάδα μασκοφόρων φοιτητών, μερικοί με χιτζάμπ, να μπαίνουν στο θέατρο και να περπατούν μέσα στο κοινό κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που γράφουν «Το UM χρηματοδοτεί τη γενοκτονία» και «ACAB», ένα σύνθημα κατά της αστυνομίας που σημαίνει «όλοι οι αστυνομικοί είναι μπ****δοι».

08:13 Σορός βρέθηκε κάτω από κατεδαφισμένο σπίτι στην Ντέιρ αλ Γκουσούν

Ο ισραηλινός στρατός βρήκε ένα πτώμα κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού που κατεδάφισε στην πόλη Ντέιρ αλ Γκουσούν, βόρεια του Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ασθενοφόρο να φτάσει στον άνδρα, αναφέρει το Wafa. Αρχικά περικύκλωσαν το κτίριο πριν από οκτώ ώρες, διατάσσοντας τους ενοίκους του – τους οποίους κατηγορούν ότι πραγματοποίησαν επίθεση με πυροβολισμούς τον Νοέμβριο στο χωριό Μπέιτ Λιντ – να βγουν έξω.

07:48 Ο Μπλίνκεν λέει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα θα προκαλέσει απώλειες «πέραν του αποδεκτού»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε -και πάλι- το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πλέον συνωστιστεί μετά τη φυγή τους από τις ισραηλινές επιθέσεις σε όλα τα άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει σχέδιο για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια της υποσχόμενης χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης στη νότια Γάζα.

«Ελλείψει ενός τέτοιου σχεδίου, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που θα πάει στη Ράφα, επειδή η ζημιά που θα προκαλέσει είναι πέρα από το αποδεκτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο Φόρουμ Σεντόνα του Ινστιτούτου Μακέιν στην Αριζόνα την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

07:26 Το πτώμα Ισραηλινού, ο οποίος θεωρείτο ότι ήταν όμηρος, βρέθηκε στο Ισραήλ

Το πτώμα του Ελιακίμ Λίβμαν, ενός Ισραηλινού που οι αρχές θεωρούσαν όταν ήταν όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας, εντοπίστηκε στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ο στρατός και η οικογένειά του.

Μέλος της ομάδας ασφαλείας του μουσικού φεστιβάλ Supernova, όπου μαχητές του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς πραγματοποίησαν έφοδο κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στο νότιο Ισραήλ, ο 24χρονος Λίβμαν «δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου» και «το πτώμα του βρέθηκε σε ισραηλινό έδαφος», αναφέρει ανακοίνωση του στρατού.

07:00 Το Ισραήλ προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσέφυγε κατά της Τουρκίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αφού η Άγκυρα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανάρτηση στο Χ, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ χαρακτήρισε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αντισημιτιστή δικτάτορα», ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και διαταράσσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με το μποϊκοτάζ.

Sports in

Το επετειακό σήμα του Ολυμπιακού για τα 100 χρόνια (vid)

«Κόκκινο για το πάθος μας. Λευκό για την αγνή μας αγάπη. Χρυσό για την θρυλική μας ιστορία και δόξα»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024