Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Ο θάνατος του Ραϊσί καθυστερεί τις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΙΑΕΑ

Ιράν: Ο θάνατος του Ραϊσί καθυστερεί τις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΙΑΕΑ

«Σεβόμαστε το πέθνος τους» ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας κάνοντας λόγο για «προσωρινή διακοπή»

Ο θάνατος του ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε συντριβή ελικοπτέρου οδήγησαν σε παύση στις συνομιλίες της ΙΑΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) με την Τεχεράνη για τη βελτίωση της συνεργασίας με την υπηρεσία αυτή, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Βρίσκονται σε περίοδο πένθους, το οποίο πρέπει να σεβαστώ», δήλωσε ο Γκρόσι από το Ελσίνκι, όπου απηύθυνε ομιλία σε συνέδριο για την πυρηνική ενέργεια. «Αλλά μόλις τελειώσει αυτό, θα έχουμε και πάλι επαφές», δήλωσε κάνοντας λόγο για μια «προσωρινή διακοπή που ελπίζω ότι θα τελειώσει σε μερικές ημέρες».

Ο Γκρόσι δήλωσε ότι η IAEA σχεδιάζει να συνεχίσει τις τεχνικές συζητήσεις με το Ιράν, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα λόγω της συντριβής ελικοπτέρου το σαββατοκύριακο που στοίχισε τη ζωή στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

«Η προσωρινή διακοπή ελπίζω ότι θα τελειώσει σε μερικές ημέρες» δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τεχεράνης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ραϊσί

Σειρά προκλήσεων

Η IAEA βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων στο Ιράν, από την πρόσφατη απόφαση της Τεχεράνης να αφαιρέσει τη διαπίστευση επιθεωρητών του οργανισμού έως τη συνεχή αδυναμία του Ιράν να δώσει εξηγήσεις για τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε αδιευκρίνιστες τοποθεσίες παρά την πολυετή έρευνα της IAEA.

Η IAEA προσπαθεί να επεκτείνει την επίβλεψή της στις ατομικές ενέργειες του Ιράν, ενώ το πρόγραμμα της χώρας για εμπλουτισμό ουρανίου συνεχίζει να προχωρά. Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε βαθμό καθαρότητας έως 60%, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή όπλων, το οποίο καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει χωρίς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η ίδια η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι σκοποί της είναι αμιγώς ειρηνικοί.

Το Ιράν διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 140 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένου έως 60%, δήλωσε ο Γκρόσι. Σύμφωνα με ορισμό της ΙΑΕΑ, αυτό θεωρητικά επαρκεί, εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω, για τρεις πυρηνικές βόμβες. Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της ΙΑΕΑ τον Φεβρουάριο αναφέρθηκε ότι το Ιράν έχει 121,5 κιλά, αρκετά για δύο βόμβες.

Το Ιράν συνεχίζει να παράγει περίπου εννέα κιλά τον μήνα ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60%, δήλωσε ο Γκρόσι. Το εμπλουτίζει επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα, με το οποίο έχει αρκετό υλικό πιθανόν για περισσότερες βόμβες.

Ο Γκρόσι, που πριν από δύο εβδομάδες δήλωσε ότι θέλει να αρχίσει να βλέπει σύντομα από το Ιράν απτά αποτελέσματα για τη βελτίωση της συνεργασίας, επανέλαβε την ελπίδα αυτή αλλά είπε ότι μια πιο διευρυμένη συμφωνία θα απαιτήσει «λίγο περισσότερο χρόνο».

Προς το παρόν, η ομάδα του δεν έχει σημειώσει πρόοδο για τα βασικά θέματα, δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

inSports

Μάβερικς – Σέλτικς 122-84: Τους… διέλυσαν και έκαναν το 3-1 στους τελικούς (vid)

Οι Μάβερικς «εκτέλεσαν» τους Σέλτικς στο Game 4 με 122-84, μείωσαν σε 3-1 τη σειρά και έμειναν ζωντανοί στη διεκδίκηση του τίτλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024