Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρηνικά: Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει τις εγκαταστάσεις του Ιράν

Πυρηνικά: Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει τις εγκαταστάσεις του Ιράν

O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του πως το Ισραήλ έχει στους πιθανούς στόχους του, τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχεύσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσθέτωντας ότι οι επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις ιρανικές εγκαταστάσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη.

Ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα απαντήσει σε μια επίθεση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν το Σαββατοκύριακο, η οποία εξαπολύθηκε σε αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Αυτό έρχεται εν μέσω εκκλήσεων για αυτοσυγκράτηση από τους συμμάχους που αγωνιούν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι το Ιράν έκλεισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του την Κυριακή για «λόγους ασφαλείας» και ότι ενώ άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα, κράτησε μακριά τους επιθεωρητές του ΙΑΕΑ «μέχρι να δούμε ότι η κατάσταση είναι απολύτως ήρεμη».

Μας απαγορεύθηκε η είσοδος υπό τον φόβο επίθεσης, όμως θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις αύριο

«Θα συνεχίσουμε αύριο», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Αυτό δεν είχε αντίκτυπο στη δραστηριότητα των επιθεωρήσεών μας».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο Γκρόσι δήλωσε «Μας απασχολεί πάντα αυτή η πιθανότητα». Προέτρεψε σε «άκρα αυτοσυγκράτηση». Ο ΙΑΕΑ επιθεωρεί τακτικά τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως τα εργοστάσια εμπλουτισμού στη Νατάνζ, που βρίσκονται στην καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Το Ιράν λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι απολύτως ειρηνικό, αλλά οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας μέχρι στιγμής εξάγει το συμπέρασμα πως το Ιράν δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει πυρηνική βόμβα.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024